Doina02 a scris:
Vanzatorul nu a fost deacord sa achite cheltuielile notariale pentru intocmirea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, fapt ce a generat o serie de certuri.
Cheltuielile vanzarii sunt, de principiu, in sarcina cumparatorului. Vanzatorul nu poate fi obligat sa le suporte daca nu vrea.
Am chemat in judecata respectiva societate pentru intocmirea actelor de vanzare-cumparare, insa am avut surpriza sa constat ca aceasta a efectuat intabularea imobilului si a terenului dupa data facturarii
Nu prea inteleg - vanzatorul a intabulat dreptul pe numele sau sau a vanzut altcuiva?
Instanta a dat o hotarare judecatoreasca de vanzare-cumparare tinand cont de intabularea facuta de respectiva societate si de faptul ca schita trebuie sa contina terenul de sub cladire, obligandu-ma la plata cheltuielilor de judecata.
Aici m-ati pierdut. Deci dvs ati cerut in instanta pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, iar instanta v-a respins actiunea sau nu? Cum a dat o hotarare dar v-a obligat la cheltuieli?
1.Daca avea dreptul sa faca intabularea dupa data facturarii?
Bineinteles, mai ales ca la terenuri forma autentica a contractului e obligatorie, asa incat daca nu ati facut contractul autentic, nici nu ati devenit proprietar. Apoi, publicitatea dreptului de proprietate e asigurata prin cartea funciara, si era tot obligatia dvs sa cereti intabularea.
2.Daca poate anula vanzarea initiala prin factura pe motiv ca nu sunt deacord cu intabularea facuta?
Pai nu prea au legatura una cu alta din cum ati prezentat situatia (cam haotic din pacate). Un contract poate fi anulat numai pentru cauze contemporane incheierii lui, nu pentru cauze externe (gen nu sunteti de acord cu ceva).
Eu nu inteleg ce e cu hotararea aia care sa tina loc de contract. Daca vanzatorul nu a vandut altcuiva, ar fi trebuit sa aveti castig de cauza. Apoi, in legatura cu spatiul, vanzatorul nu poate transmite decat ce are, deci daca si initial nu avea decat 120 m, atat va poate da, iar dvs puteti cere doar reducerea pretului, ori daca tocmai curtea aia era esentiala, puteti cere anularea contractului pentru eroare. Totusi, sunt multe necunoscute, acum mi-am cam dat cu parerea fara sa am datele necesare.