avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare imobil

O societate comerciala a cumparat la licitatie de la Directia Finantelor Publice un imobil (parter + etaj) si o suprafata aferenta de 300 mp teren. In momentul vanzarii nu i s-a intocmit schita pentru terenul cumparat.
Am cumparat de la aceasta societate parterul imobilului si 150 mp teren (cei 300mp urmand sa devina teren de folosinta comuna). Vanzarea s-a facut in baza unei facturi fiscale si chitanta, suma fiind achitata integral. Schita pentru parterul cladirii si pentru cei 300mp de folosinta comuna a fost intocmita de catre o societate, administratorul acesteia fiind angajat al Primariei la Oficiul de Cadastru. Aceste schite au fost anexate la factura fiscala si semnate de ambele parti.
Vanzatorul nu a fost deacord sa achite cheltuielile notariale pentru intocmirea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, fapt ce a generat o serie de certuri.
Am chemat in judecata respectiva societate pentru intocmirea actelor de vanzare-cumparare, insa am avut surpriza sa constat ca aceasta a efectuat intabularea imobilului si a terenului dupa data facturarii, iar schita initiala a terenului a fost modificata, deoarece societatea care a intocmit-o a gresit schita neincluzand in cei 300mp si terenul de sub cladire (160mp). Mentionez ca eu am folosit timp de un an de zile cei 300 mp conform schitei anexate la factura, avand acces cu autoturismul langa cladire, iar dupa schita de la intabulare acest acces imi este ingradit (in fata casei este o gradina de cca 100mp ce nu poate fi folosita ca loc de parcare).
Instanta a dat o hotarare judecatoreasca de vanzare-cumparare tinand cont de intabularea facuta de respectiva societate si de faptul ca schita trebuie sa contina terenul de sub cladire, obligandu-ma la plata cheltuielilor de judecata.
Am facut recurs, dosarul fiind trimis la rejudecare, deoarece nu mi s-a aprobat o expertiza topografica, judecarea lui fiind in curs.
Vanzatorul a deschis un nou proces in care cere anularea vanzarii pe motiv ca nu-si poate indeplini obligatiile din schita initiala, iar eu nu sunt deacord cu intabularea facuta, cerand totodata sistarea procesului in recurs.
Intrebare:
1.Daca avea dreptul sa faca intabularea dupa data facturarii?
2.Daca poate anula vanzarea initiala prin factura pe motiv ca nu sunt deacord cu intabularea facuta?
Va rog sa-mi raspunde-ti la aceste intrebari deoarece am cheltuit multi bani cu primul proces si deocamdata nu-mi pot permite un alt avocat.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 09:59, 26 Mai 2008
Doina02 a scris:
Vanzatorul nu a fost deacord sa achite cheltuielile notariale pentru intocmirea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, fapt ce a generat o serie de certuri.

Cheltuielile vanzarii sunt, de principiu, in sarcina cumparatorului. Vanzatorul nu poate fi obligat sa le suporte daca nu vrea.

Am chemat in judecata respectiva societate pentru intocmirea actelor de vanzare-cumparare, insa am avut surpriza sa constat ca aceasta a efectuat intabularea imobilului si a terenului dupa data facturarii

Nu prea inteleg - vanzatorul a intabulat dreptul pe numele sau sau a vanzut altcuiva?

Instanta a dat o hotarare judecatoreasca de vanzare-cumparare tinand cont de intabularea facuta de respectiva societate si de faptul ca schita trebuie sa contina terenul de sub cladire, obligandu-ma la plata cheltuielilor de judecata.

Aici m-ati pierdut. Deci dvs ati cerut in instanta pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, iar instanta v-a respins actiunea sau nu? Cum a dat o hotarare dar v-a obligat la cheltuieli?

1.Daca avea dreptul sa faca intabularea dupa data facturarii?

Bineinteles, mai ales ca la terenuri forma autentica a contractului e obligatorie, asa incat daca nu ati facut contractul autentic, nici nu ati devenit proprietar. Apoi, publicitatea dreptului de proprietate e asigurata prin cartea funciara, si era tot obligatia dvs sa cereti intabularea.

2.Daca poate anula vanzarea initiala prin factura pe motiv ca nu sunt deacord cu intabularea facuta?

Pai nu prea au legatura una cu alta din cum ati prezentat situatia (cam haotic din pacate). Un contract poate fi anulat numai pentru cauze contemporane incheierii lui, nu pentru cauze externe (gen nu sunteti de acord cu ceva).

Eu nu inteleg ce e cu hotararea aia care sa tina loc de contract. Daca vanzatorul nu a vandut altcuiva, ar fi trebuit sa aveti castig de cauza. Apoi, in legatura cu spatiul, vanzatorul nu poate transmite decat ce are, deci daca si initial nu avea decat 120 m, atat va poate da, iar dvs puteti cere doar reducerea pretului, ori daca tocmai curtea aia era esentiala, puteti cere anularea contractului pentru eroare. Totusi, sunt multe necunoscute, acum mi-am cam dat cu parerea fara sa am datele necesare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare imobil serioja serioja As avea nevoie de un sfat din partea dumneavoastra. Am cumparat prin societatea pe care o administrez un imobil compus din doua apartamente (parter, respectiv ... (vezi toată discuția)
Teren in folosinta, dar fara acte ContSters126200 ContSters126200 Buna ziua! Am cumparat anul acesta o casa cu teren in jud. Timis, in ideea de a construi candva, cand s-o putea, o casa noua. Pe contractul de ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren extravilan cumparat pe baza de contract v-c autentic user_me user_me [b]Se poate face intabulare directa pe cumparatori sau mostenitori ai acestora?[/b] Este vorba de un teren extravilan (pentru care exista TP) cumparat in nov. ... (vezi toată discuția)