Vreau sa intreb daca pot trece direct din concediu de crestere copil in somaj? De fapt eu am un caz mai complicat intrucat am lucrat la o firma din Suceava un an de zile si apoi am intrat in concediu de crestere copil 2 ani, dar inainte de a se termina cei 2 ani am mai nascut un copil si am intrat direct in concediu de crestere copil pentru al doilea copil iar 2 ani si acum intreb daca pot iesi direct in somaj si in ce conditii? As mai vrea sa stiu ce pondere are somajul si fata de care salar brut, net, indemnizatie?Cate luni se mai poate lua somaj si daca dupa aceea mai sunt ajutoare sociale?Iar daca pot iesi in somaj unde imi voi face dosarul in Suceava sau in Iasi caci actualmente stau in Iasi?
Multe intrebari si intortocheate. Sper sa ma poata ajuta si pe mine cineva.
Va multumesc.
1. Dupa terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Apoi va reluati activiatea la acelasi loc de munca si in aceleasi conditii inscrise in CIM.
3. - Daca angajtorul desfiinteaza locul de munca al dvs. atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru aceasta trebuie sa va acorde preavizul legal perioada in care trebuie sa mergeti la serviciu in program normal de lucru.
- Angajatorul poate renunta la prezenta dvs. la serviciu, in timpul preavizului, dar trebuie sa va ponteze si sa va plateasca in aceasta perioada.
4. Cele 12 luni de cotizare la somaj sunt formate din lunile lucrate dupa terminarea CCC la care se adauga (pana la 12) lunile lucrate inainte de a intra in primul CCC.
5. - Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
6. Dupa indemnizatia de somaj nu mai exista alt ajutor decat daca apelati la Primarie pentru ajutorul social.
7. - Inregistrarea se face la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul.
- Daca acum aveti domiciliul in Iasi va inregistrati la AJOFM Iasi.
Somaj dupa ccc
flory_re
Buna ziua,
Momentan sunt in co de crestere al copilului, si inscrisa la master.dupa terminarea co pot sa primesc somaj un an? care ar fi suma primita , daca ... (vezi toată discuția)