Buna ziua!
De curand am fost admis la un concurs organizat de un minister. Urmeaza formalitatile prevazute de lege, inclusiv examenul medical. Aici ar putea fi o problema.
Sper ca amanuntele medicale pe care urmeaza sa vi le dau nu vor fi greu de inteles. Acum 2 luni am fost depistat cu TBC in stadiu incipient, nu era o forma grava. Desigur, am inceput tratamentul imediat. Testul a iesit negativ inca de la inceput (deci nu am fost contagios niciodata). In prezent sunt sub tratament (se iau doar niste pastile) duc o viata normala, nu ma simt deloc rau si nici nu arat a persoana bolnava. Pot sa muncesc normal, nu prezint pericol pentru societate, tratamentul nu-mi afecteaza in niciun fel capacitatea de munca.
La examenul medical am prezentat dovada de la medicul care ma are in evidenta - o scrisoare medicala ca pot frecventa colectivitatea, ca evolutia bolii este spre vindecare, ca nu prezint pericol + copia dupa examenul care arata ca nu sunt contagios.
Problema cu aceasta boala este ca putini stiu cat de greu se ia, ca nu este nicidecum boala mizeriei, ca toate lumea are acest bacil in corp insa persoana se imbolnaveste numai cand imunitatea este foarte scazuta.
Dupa cum stiti, avizul medical va fi trimis direct la institutie si nu-l voi primi eu.
Va rog sa-mi spuneti, daca puteti cat mai repede, voi avea probleme in aceasta privinta? In caz ca da, au dreptate? Pot sa-i dau in judecata iun caz de refuz?
De obicei, cand se organizeaza un examen sau concurs pentru un anumit post sau functie se solicita, la inscriere, printre mai multe acte inclusiv o adeverinta sau un certificat de la medicul de familie. Afirmati ca ati prezentat o dovada de la medicul care va are in evidenta. Daca aceasta dovada a fost depusa la inscrierea la concurs si comisia ar fi considerat ca dumneavoastra, datorita starii de sanatate nu puteti ocupa acel post trebuia sa va respinga dosarul si sa nu va dea dreptul sa sustineti acel examen.
Oricum, dumneavoastra va puteti adresa instantei de judecata in caz de refuz pentru a acupa aceea functie, atat timp ce ati fost admis la acel concurs.
Dosarul medical este protejat de prevederile legislatiei in vigoare privind secretul medical si este necomunicabil angajatorului. In urma rezultatelor consultului medical, medicul de medicina completeaza Fisa de aptitudine in care scrie numai daca persoana este apta sau nu pentru postul respectiv. Aceasta fisa se face in dublu exemplar, unul se trimite la angajator si unul se da salariatului care poate contesta verdictul medicului de medicina muncii.
Deci, dvs. nu trebuie sa spuneti la nimeni ce boala/boli aveti. Medicul stie mai bine decat toti daca boala va permite sau nu sa lucrati in colectivitate.
In opinia mea, numai medicul de medicina muncii va poate da OK-ul pentru postul respectiv, in funcţie de starea de sanatate pe care o evaluează.Cat priveste diagnosticul invocat, aveti dreptate, sunt pline scolile si facultatile de tineri depistati cu TBC in stare incipienta.Unii sunt spitalizati o luna- doua, altii nu, si fac tratamentul de 6 luni frecventand in continuare colectivitatile din care fac parte, nefiind contagiosi.