avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale

buna ziua. ma numesc Mona, sunt din Iasi si sunt asistenta medicala la un spital din Iasi. momentan sunt in concediu de crestere a copilului de 2 ani. mentionez ca imi in februarie imi reiau activitatea. am intrat in concediu in 2010, la momentul respectiv eram angajata pe post de asistenta medicala cu studii superioare principala, cu un salariu de 1773 lei. am fost angajata pe post de asistenta cu SSD in 2003, in 2008 mi-am dat examenul principal, iar in 2009 am absolvit anul IV la facultatea de medicina, in noiembrie 2009 am primit decizia de trecere pe post de asistent medical cu studii superioare principal. intrebarea mea este, daca conform noii legi mi se pastreaza functia de asistent med. principal cu studii superioare, ce salar voi avea conform noii legi, ce drepturi am la intoarcearea in campul muncii?(mentionez ca inainte eram pe o sectie de medicina interna, intre timp s-a transformat in sectie de geriatrie). va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:20, 20 Ianuarie 2012


1.La reluarea activitatii , angajatorul este obligat sa redea persoanei ce s a aflat in cic, acelasi post si acelasi salariu.
2.Se poate executa trecerea pe un alt post sau modificarea salariului, dupa intoarcerea la servici , insa numai cu acordul persoanei in cauza adica prin semnarea unui act aditional la cim
3.In momentul reluarii activitatii , timp de 6 luni , angajatorului ii este interzis sa concedieze un angajat pe motiv de necorespundere profesionala.
Pe scurt, legea spune ca puteti reveni, adica angajatorul nu refuza revenirea dvs. si este obligat sa faca reluarea activitatii.
4.Dar in acelasi timp dupa ce ati reluat activitatea , el are voie sa desfiinteze acel post art65.1.
Asa ca trebuie avuta in vedere si aceasta posibilitae
1. Fiind din sistemul bugetar sunt incidente prevederile art. 16 din Legea nr.284/2010:
(1) Personalul care s-a aflat în concediu plătit pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 7 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi personalul ale cărui raporturi de muncă sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, la reluarea activităţii, îşi păstrează gradul sau treapta profesională în care a fost încadrat anterior suspendării şi beneficiază de salariul de bază aferent gradului sau treptei profesionale.
(2) Pentru personalul prevăzut la alin. (1), gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă se stabileşte conform legilor speciale aplicabile.

2. Nu exista niciun act normativ care sa prevada faptul ca timp de 6 luni , angajatorului ii este interzis sa concedieze un angajat pe motiv de necorespundere profesionala.
si sa ma treaca inapoi pe studii de scurta durata? si diploma de licenta? ce fac cu ea? o arunc? oare de ce ne mai straduim sa ne perfectionam, ca apoi sa nu ni se dea drepturile? sau dupa ce ni s-au dat sa se ia? nu mai inteleg nimic...
Aveti dreptate era vorba de altceva, am recitit, va multumesc pentru corectie.
"2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate. "
multumesc pt raspunsuri. sa inteleg ca n-ar avea dreptul sa ma treaca pe o pozitie inferioara, odata ce am primit o decizie in acest caz. iar daca am trecut pe o sectie de geriatrie intre timp mi se va inmana o decizie de asistent medical principal cu studii superioare in sectia de geriatrie.
in privinta salariului voi avea 1773 asa cum aveam cand am plecat, dar apoi? marturisesc ca am intrat in concediu de maternitatea pe lega veche.

Alte discuții în legătură

Salarizarea dupa absolvirea facultatii lupan2maria lupan2maria as dori si eu o informatie si nu stiu de unde sa o obtin ma poate cineva lamuri? va rog din suflet am fost angajata la o primarie rurala ca referent cu ... (vezi toată discuția)
Stabilire salariu de baza functionar public la reluarea activitatii - crestere copil Sanda67 Sanda67 Buna ziua Am o mare neclaritate in legatura cu art. 17 alin (1) din Legea 330 care spune ca: \"(1) Personalului care s-a aflat în concediu plătit pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu bugetar la revenirea din maternitate doru1971 doru1971 Va rog sa ma lamuriti asupra urmatorului aspect. Care ar trebui sa fie salariul fara sporuri pentru un bugetar angajat pe functia de bibliotecar Treapta l ... (vezi toată discuția)