avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general prescriere datorii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

prescriere datorii

am clienti neincasati la firma x de vreo 4 ani...se pot precrie aceste datorii??care ar fi monografia contabila?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: georgianan , utilizator 18:52, 20 Ianuarie 2012
Prescriptia dreptului material la actiune intervine la implinirea termenului de trei ani de la data nasterii raportului de drept.
Datoria s-a prescris in 3 ani.
Inchideti contul de clienti printr-un cont de cheltuieli, in functie de ce reprezinta: marfa sau servicii. Nu e o cheltuiala deductibila...
Daca nu vreti sa platiti impozitul acum, treceti suma pe cont de ”facturi neincasate”.

In codul fiscal - nu mai stiu in ce art, dar era art 21, scrie, referitor la scoaterea din evidenta a createlor neincasate:
Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art.22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decat cele prevazute la art.21 alin. (2) lit n) = pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate. In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz

Ar trebui sa aveti dovada ca ati notificat pe debitori... in caz ca vi se vor cere explicatii...
trope_doi a scris:


Ar trebui sa aveti dovada ca ati notificat pe debitori... in caz ca vi se vor cere explicatii...



doar ca sunt unii clienti care de fapt au achitat tot, dar din cauza unei evidente contabile proaste au ramas neincasati si atunci notificarea nu isi are sensul... s-ar isca discutii...intrucat provin din prestari servicii-transport...pot da pe 624.1 nededudctibil? procedez bine?

:hm: Nu e corect.
Sumele fiind incasate - fie ca nu au fost inregistrate deloc la timpul potrivit fie ca au fost inregistrate gresit - tot intr-un cont de venit trebuie sa ajunga - sa zic asa...
Pe cont de cheltuiala (in cazul dat) puteau fi inregistrate sumele doar daca NU ar fi fost platite acele facturi si datoria s-a prescris (asa cum s-a inteles din prima dv postare)

Cred ca sunt doua variante, in functie de fapte:
1. Faceti inregistrarea asa cum ati fi facut-o daca sumele ar fi fost incasate... azi;
sau
2. Faceti inregistrarea corecta - prin stornare - daca sumele au fost inregistrate aiurea...
Este necesara o ”nota justificativa”, semnata atat de contabil cat si de administrator.

Verificati daca incasarea n-a fost inregistrata direct in cont de venit, ”sarind” peste contul de clienti... Pentru ca de este asa platiti impozitul a doua oara pentru sumele respective. Banuiesc ca aveti acces si la actele vechi...

Sa nu mentionati nicaieri ”facturi neincasate” pentru ca ati putea avea probleme la un eventual control - deoarece nu ati notificat debitorii...

*
Contabilitatea ”prin corespondenta” este riscanta, avand in vedere cate verificari ar trebui facute... :(
am inteles...sunt unele datorii neachitate si unele, asa cum am spus, probabil incasate si neinregistrate bine...multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitati reglare tva din facturile emise societatilor in faliment sau dizolvate Roland Mindrila Roland Mindrila Conform pct. 56 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, evaluarea ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva, fiindca debitul nu-l mai pot recupera alinapopescu_1972 alinapopescu_1972 Buna seara, Am un client care nu mai plateste, a fost dizolvat de finante, si apoi radiat din reg. com. (asa apare acum). Eu am un debit de vreo 200 de mil. ... (vezi toată discuția)
Creante ce pot fi trecute pe pierdere bobcat27ad bobcat27ad Ce tip de document este necesar pt a putea fi trecute pe pierdere creantele ce nu mai pot fi recuperate? Referat intocmit de jurist este suficient? Ce anume ... (vezi toată discuția)