Noua forma a taxei de poluare pe care o propune Executivul, micsorata cu 25%, ramane, in continuare, ilegala, din cauza ca este o taxa discriminatorie si incalca dreptul comunitar, a declarat un reprezentant al Casei de Avocatura Coltuc la televiziunea Ziare.com
"La momentul in care veti dori sa instrainati masina, urmatorul cumparator va trebui sa achite taxa pe poluare. Chiar si cu aceasta micsorare (de 25% n.red.), taxa este discriminatorie in continuare: indiferent ca este cu 25% mai mica sau nu, aceasta este tot ilegala, din cauza ca incalca principiul nediscriminarii, deci poate fi atacata la Comisie", a declarat avocatul de la Casa de Avocatura Coltuc.
Cumparatorii trebuie sa stie ca statul poate fi dat in judecata, pentru ca taxa este ilegala, facandu-se cerere fie pentru restituirea integrala a sumei sau cerere sa se inmatriculeze masina fara sa fie platita taxa de poluare.
"Practic nu se plateste taxa de poluare, ci de prima inmatriculare a unui autoturism si, astfel, se protejeaza productia interna, pentru ca nu se aplica autoturismelor noi produse pe piata interna. Se incalca articolul 110 al dreptului comunitar - eliminarea oricaror forme de protectie prin masuri sau taxe interne care impiedica libera circulatie.
De asemenea, cand se calculeaza aceasta taxa, trebuie avut in vedere si nivelul de trai al cetatenilor din Romania", a mai spus aceasta.
Reprezentantul de la Casa de Avocatura Coltuc precizeaza ca aceasta taxa de poluare poate fi contestata chiar daca au trecut cele 30 de zile de la plata ei, pentru ca nu mai vorbim de legislatia interna, ci ne referim la dreptul comunitar si la ceea ce se aplica, mai ales, pe dreptul comunitar si Constitutie.
"In cererea de chemare in judecata solicitam anularea actului administrativ si restituirea sumei inscrise sau inmatricularea fara taxa de poluare. Ar fi bine sa ne indreptam cu o cerere in judecata prin care sa cerem restituirea sau sa o inmatriculam fara taxe, deoarece este dreptul nostru si sa ne folosim de aceasta jurisprudenta favorabila. In cazul in care societatea de leasing nu vrea sa se implice in acest litigiu, puteti lua o procura sa vi se acorde posibilitatea ca sa puteti introduce actiunea", a mai declarat reprezentantul Casei de Avocatura Coltuc.