Eu personal nu am auzit de nici o strategie cu privire la autoturismele inmatriculate in Italia. Toate situatiile se supun acelorasi proceduri juridice, aceleiasi legislatii. Daca aveti detalii oferiti-le pentru a vi se putea formula un raspuns conform prevederilor legale in vigoare.
Uitati ce am gasit eu.....
Citat...
Noua forma a taxei de poluare pe care o propune Executivul, micsorata cu 25%, ramane, in continuare, ilegala, din cauza ca este o taxa discriminatorie si incalca dreptul comunitar, a declarat un reprezentant al Casei de Avocatura Coltuc la televiziunea Ziare.com
"La momentul in care veti dori sa instrainati masina, urmatorul cumparator va trebui sa achite taxa pe poluare. Chiar si cu aceasta micsorare (de 25% n.red.), taxa este discriminatorie in continuare: indiferent ca este cu 25% mai mica sau nu, aceasta este tot ilegala, din cauza ca incalca principiul nediscriminarii, deci poate fi atacata la Comisie", a declarat avocatul de la Casa de Avocatura Coltuc.
Cumparatorii trebuie sa stie ca statul poate fi dat in judecata, pentru ca taxa este ilegala, facandu-se cerere fie pentru restituirea integrala a sumei sau cerere sa se inmatriculeze masina fara sa fie platita taxa de poluare.
"Practic nu se plateste taxa de poluare, ci de prima inmatriculare a unui autoturism si, astfel, se protejeaza productia interna, pentru ca nu se aplica autoturismelor noi produse pe piata interna. Se incalca articolul 110 al dreptului comunitar - eliminarea oricaror forme de protectie prin masuri sau taxe interne care impiedica libera circulatie.
De asemenea, cand se calculeaza aceasta taxa, trebuie avut in vedere si nivelul de trai al cetatenilor din Romania", a mai spus aceasta.
Reprezentantul de la Casa de Avocatura Coltuc precizeaza ca aceasta taxa de poluare poate fi contestata chiar daca au trecut cele 30 de zile de la plata ei, pentru ca nu mai vorbim de legislatia interna, ci ne referim la dreptul comunitar si la ceea ce se aplica, mai ales, pe dreptul comunitar si Constitutie.
"In cererea de chemare in judecata solicitam anularea actului administrativ si restituirea sumei inscrise sau inmatricularea fara taxa de poluare. Ar fi bine sa ne indreptam cu o cerere in judecata prin care sa cerem restituirea sau sa o inmatriculam fara taxe, deoarece este dreptul nostru si sa ne folosim de aceasta jurisprudenta favorabila. In cazul in care societatea de leasing nu vrea sa se implice in acest litigiu, puteti lua o procura sa vi se acorde posibilitatea ca sa puteti introduce actiunea", a mai declarat reprezentantul Casei de Avocatura Coltuc.
Judecătorii le-au dat câştig de cauză miilor de români. Zilele trecute, Curtea Supremă a emis o decizie prin care instanţele din toată ţara trebuie să dea câştig de cauză şoferilor care şi-au înmatriculat maşini vechi, au achitat taxă auto şi dau statul în judecată.
În ultimii trei ani, guvernanţii au încasat aproape un miliard de euro din taxa de poluare. Acum vor fi obligaţi să dea banii înapoi.
În urmă cu o săptămână, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o decizie cu privire la taxa auto, după ce magistraţii din Iaşi şi Cluj şi chiar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte au cerut lămuriri din cauza sentinţelor diferite date de judecători în procesele intentate statului.
Astfel, potrivit deciziei, instituţiile abilitate trebuie să înmatriculeze maşini second-hand, aduse din ţări membre UE, fără plata taxei auto prevăzută în OUG 50/2008.
El a învins statul- Sibianul Ioan Tatu e primul român care a câştigat la Curtea de Justiţie Europeană procesul împotriva statului român care i-a perceput ilegal taxa de înmatriculare