avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retinut nevinovat de jandarmi in zilele ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retinut nevinovat de jandarmi in zilele Manifestatiilor din zona Universitate

Buna ziua,
As vrea sa va povestesc ce mi s-a intamplat in urma cu 2 zile.
Fusesem la facultatea unde sunt student (Geografie la Universitatea din Bucuresti) pentru a preda un proiect la topografie in jurul orelor 17. In jurul 18.30 am iesit de la facultate, prin curtea interioara (iesirea spre Bld. Regina Elisabeta), mergand spre gura de metrou, cu intentia de a merge acasa, impreuna cu un coleg si o colega. Chiar inainte de gura de metrou (Universitate) am fost opriti de o echipa de jandarmi care ne-au cerut, mie si colegului meu, sa ne legitimam, dupa care ne-au perchezitionat sa vada daca nu avem ceva interzis la noi. Eu aveam intr-un buzunar un briceag elvetian multifunctional (Swiss) pe care chiar il folosisem la proiectul pe care abia il predasem profesorului de la facultate. Atunci jandarmii m-au oprit. Colegului, negasindu-i nimic, i s-a facut semn sa plece impreuna cu colega care ne insotea. Eu am asteptat cateva minute, dupa care unul dintre jandarmi a venit impreuna cu un tanar, necunoscut, ducandu-ne la o duba cu care am fost transportati la Sectia 3 de politie. Cand am ajuns acolo nu mai era nici un retinut, eu fiind primul. Am asteptat in jur de 30 de minute intr-o sala unde erau mai multi jandarmi si politisti, intre timp unul dintre jandarmi chinuindu-se sa completeze un proces verbal. Au venit apoi niste ofiteri (banuiesc, pentru ca nu s-au prezentat. probabil de la CP) care au facut poze "armei"(briceagului multifunctional) gasite in posesia mea, iar mai apoi m-au chemat in alta camera unde mi-au facut poze si m-au amprentat (asemenea unui infractor/criminal). Eu nefiind de acord cu amprentarea, am sustinut acest lucru si in fata ofiterilor intrebandu-i ce alternative am si ce se intampla daca nu sunt de acord sa ma amprenteze. Dupa ce mi-au zis ca asa trebuie si ca nu am ce face mi-au dat sa scriu pe o hartie ca sunt de acord cu amprentarea. Atunci am insistat cu intrebarea mea referitoare la alternative si urmari. Atunci au inceput sa puna presiune asupra mea, fiind mai mult nevoit sa semnez ca sunt de acord. Apoi am fost in alta camera unde am dat declaratie impreuna cu martorul, care nu era nimeni altul decat tanarul care a ajuns la Sectia de Politie adus din multime fara sa fie de fata in momentul perchezitiei. In declaratie am scris exact ceea ce am relatat si mai sus, cum ca veneam de la scoala unde predasem un proiect (la retusarea caruia folosisem briceagul multifunctional) si ma indreptam spre casa impreuna cu colegii mei, neavand de gand sa iau parte la manifestatii. De asemenea pot sa spun ca nu am participat in nici una din zile la manifestatii. De mentionat este ca briceagul multifunctional avea o lama de aprox 6 cm.
Nu au fost probleme prea multe la sectie, in afara de cele relatate. Problema este ca mi s-a deschis dosar penal pentru ce? pentru ca aveam la mine un briceag pe care nu l-am folosit deloc in alte scopuri decat cele de uz casnic si pentru diferite activitati didactice? In afara acestui fapt nefacand nimic ilegal. Am vorbit frumos, nu am opus rezistenta, nu aveam treaba cu manifestatiile ce se desfasurau in Piata Universitatii. Mentionez ca nu am nici un fel de antecedente, cu politia/jandarmeria, de nici un fel. Astept cateva raspunsuri prin care sa vad daca se poate rezolva cumva.#-o

Asa arata briceagul:
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
snitzel91, utilizator
Sunteti sigur ca este vorba despre un dosar penal ?

In caz afirmativ , din punct de vedere legal in opinia mea si conform parcticii judiciare detinerea unui briceag nu poate constitui fapta despre care relatati ca ati fost incriminat , cea prev.de art.2/1 din legea mentionata.
Iata textul de lege la care se face referire la catre organul de urmarire penala :

Art. 2. – (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, următoarele fapte:
1. portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice;

In acceptiunea legiuitorului este greu de crezut ca un briceag cu lama de 6 cm. poate constitui una dintre armele incriminate in textul de lege mentionat.
De altfel in parctica judiciar exista mai multe hotarari judecatoresti prin care s-a constatat ca in stuatii de acest gen nu sunt aplicabile prevederile textului citat mai sus.
Astfel , Trib.Judetean Vrancea in dec.41/08.02.2008 in solutia de achitare a unei persoane , care a si folosit briceagul face urmatoarea motivare ,din care va redau mai jos ce s-a stipulat in considerentele deciziei :

Reprezentantul M i n i s t e r u l u i P u b l i c apreciază că hotărârea T r i b u n a l u l u i V r a n c e a este nelegală şi se referă la situaţia infracţiunii prev. de al.11 din Legea 61/1991. Această instanţă îşi motivează hotărârea de achitare privind săvârşirea acestei infracţiuni prin aceea că briceagul nu face parte din sfera armelor enumerate în cuprinsul infracţiunii respective.

Instanţa a concluzionat că pentru existenţa infracţiunii trebuie ca atât obiectul cât şi locul unde acesta este purtat trebuie să îndeplinească anumite condiţii . Astfel , obiectul acesta trebuie să fie de felul cuţitului , pumnalului, şişului, boxului, castetului ori de felul altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate pentru tăiere, împungere , lovire sau pentru agresarea unor persoane. Instanţa de control a apreciat că inculpatul a purtat un briceag, care din probe nu s-a dovedit că era anume fabricat sau confecţionat pentru agresiune, iar folosirea briceagului în altercaţia pe care a avut-o cu partea vătămată P. J. a fost accidentală, ceea ce demonstrează că fapta inculpatului nu constituie infracţiunea prev. de art. 11 al. 1, lipsind atât latura obiectivă cât şi cea subiectivă, deoarece briceagul folosit de către inculpat nu se încadrează în categoria obiectelor enumerate de textul de lege încriminat. Apreciază că argumentele instanţei de apel sunt nefondate. Raţiunea pentru care s-a ajuns ca portul ilicit de arme să fie incriminat, a fost următoarea:
S-a constatat că în mod constant persoanele care au asupra lor asemenea arme, fie că le au în mod deosebit pentru a agresa sau pentru a acţiona în autoapărare, sunt în măsură să le folosească pentru a pune în primejdie viaţa . Majoritatea infracţiunilor de tentativă de omor sau infracţiunilor de omor consumate au la bază această situaţie (prezenţa asupra inculpatului a unei arme de genul celor enumerate la art. 11 ). Prima problemă care se pune este dacă briceagul face parte sau nu din categoria armelor la care se referă această infracţiune. Din E. rezultă că diferenţa dintre briceag şi cuţit este aceea că în cazul briceagului lama este pliabilă.
..........................................................................................................................................
Pentru a decide astfel, T r i b u n a l u l V r a n c e a a reţinut că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 11 alin. 1 din Legea nr. 61/1991, deoarece, deşi inculpatul a purtat un briceag la el, acesta nu a fost anume fabricat sau confecţionat pentru agresiune , ci îl folosea doar pentru curăţatul fructelor

Pe de alta parte , folosind ca martori persoanele care au fost de fata cand ati fost ridicat de catre organele de jandarmi vor veni si vor sustine lipsa culpei dvs si intentia dvs de a va deplasa si nu de a ramane la demonstratie , faptul ca nu aveati cum sa folositi briceagul si la ce anume l-ati folosit pe parcursul zilei in care ati fost ridicat.
Mai exista hotarari ale unor instante care vin sa sublinieze faptul ca nu puteti fi incriminat , cel putin in functie de relatarile dvs.
De altfel , mai consider ca existenta acelui briceag in posesia dvs , nu poate constitui nici macar un motiv de a stabilire a unei contraventii , tocmai pentru faptul ca va aflati intr-un un loc destul de indepartat de evenimente si ca nu aveati intentia sa ramaneti la miting.
Martorii care au fost de fata la momentul opririi si ridicarii dvs de catre jandarmi , vor putea , audiati fiind , sa confirme aceasta versiune a dvs.
Recomandarea este ca daca acest dosar a fost intocmi sa apelati la sprijinul unui avocat penalist , care prin presatia sa va avea , cred eu , posibilitatea de va dezincrimina , cel putin in functie de cele stipulate de dvs in postare.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Tinere, astfel de briceaguri se pun in vanzare la orice benzinarie, nu-i dau numele pt ca nu vreau sa le fac reclama si au ca scop mai mult designul decat utilizarea lor. Nu vad cum ai putea folosi acest briceag la uzul casnic, in fine. Parerea mea este ca nu ti s-a deschis nici un dosar penal, iar daca exista un astfel de dosar, rezultatul este unul care include art. 10 lit.a C.p.pen. "fapta nu exista"

În România, Legea privind regimul armelor și al munițiilor (nr. 295/2004, modificată prin legea 25/2007) definește astfel noțiunea de armă albă: arma albă este acel obiect sau dispozitiv ce poate pune în pericol sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor prin lovire, tăiere, împungere, cum ar fi: baionete, săbii, spade, florete, pumnale, cuțite, șișuri, boxuri, castete, arbalete, arcuri, bâte, măciuci și bastoane telescopice.

Pentru ca un obiect prevăzut cu lamă să poată fi considerat armă albă cu lamă, trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
lama este fie solidară cu mânerul, fie echipată cu un sistem ce îi permite să faca corp comun cu mânerul său;
are tăiș dublu pe toată lungimea sa;
lungimea este mai mare de 15 cm;
lățimea este mai mare sau egală cu 0,4 cm;
are un mâner prevăzut cu gardă.
Nici eu nu cred in existenta unui dosar penal , dar user-ul a preferat sa nu mai dea alte relatii.
Prevederile legale invocate de dnul.avocat va ajuta de asemenea in eventualitatea in care ar trebui sa va formulati aparari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Va multumesc pentru sfaturile date!
Chiar daca sa zicem ca nu am dosar penal, desi politistul care s-a ocupat de mine mi-a spus ca cel mai probabil voi primi acasa o comunicare pentru neinceperea urmaririi penale, deci se va face un dosar (inteleg eu), eu as putea face o contestatie prin care sa cer stergerea mea din baza de date sau ceva de genul (poze/amprente)? in conditiile in care ceea ce s-a gasit asupra mea poate sa nu fie considerata arma alba...
Va Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
snitzel91, utilizator
snitzel91 a scris:

Va multumesc pentru sfaturile date!
Chiar daca sa zicem ca nu am dosar penal, desi politistul care s-a ocupat de mine mi-a spus ca cel mai probabil voi primi acasa o comunicare pentru neinceperea urmaririi penale, deci se va face un dosar (inteleg eu), eu as putea face o contestatie prin care sa cer stergerea mea din baza de date sau ceva de genul (poze/amprente)? in conditiile in care ceea ce s-a gasit asupra mea poate sa nu fie considerata arma alba...
Va Multumesc!

O sa primiti o amenda administrativa.
Am avut si eu un caz cu un cutit foarte mare atat de mare ca un porc mistret ar fi fugit daca l-ar fi vazut si i-a dat amenda administrativa...desi era doar un simplu cutit...
Omul nu a mai vrut sa se deranjeze cu plangeri...deoarece politistii se agitau cam tare initial...si nu prea le convenea doar o amenda...

Alte discuții în legătură

Saltat de pe strada arma alba wizi wizi Salutare. Acum cateva zile un prieten a fost saltat de pe strada pentru ca avea la el un breloc cu briceag de 6 cm. Politistul respectiv la dus intai la sectia ... (vezi toată discuția)
Detinere briceag si spray nato pieptar pieptar Am un briceag de metal de 22 cm.Lama fiind de 12cm. Ce pedeapsa primesc daca mi-l descopera politia cu el afara? (vezi toată discuția)
Amenda Andrei dino Andrei dino Bună as vrea sa știu și eu ce amenda as putea lua dacă am fost prins cu un briceag de 6cm lungime. Ma refer la una penala. (vezi toată discuția)