avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... statutul de limba oficiala
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

statutul de limba oficiala

buna ziua

am nevoie de putin ajutor in legatura cu o nedumerire.

in urma cu cateva zile discutam cu o fosta colega de liceu - actualmente studenta la Facultatea de Drept - despre studentie si printre altele, mi-a spus ca un profesor de acolo le-a explicat cum ca, datorita prevederilor legale cu privire la limba oficiala din Romania, daca mi se intampla sa fiu prin zonele cu populatie majoritar maghiara si la magazin, vanzatoarul(ea) refuza sa-mi vorbeasca in limba romana, atunci pot sa plec fara sa platesc. a tot incercat ea sa-mi explice cum de este legal sa faci asa ceva, dar tot imi suna a fi tras de par.
chestia e ca, in incercarea de a afla daca ma minte sau nu, am intrebat-o si pe o colega de-a ei daca este adevarat si chiar li s-a spus asa ceva la curs si a mi-a zis acelasi lucru (a II-a tipa nu asistase la discutia mea cu fosta colega de liceu)

se poate sa imi explice cineva cum sta treaba in realitate?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 23:10, 26 Octombrie 2008
greu de crezut...
vanzarea cumpararea presupune si o contrapresatie din partea cumparatorului .... anume plata pretului.In lipsa pretului nu se poate vorbi despre vanzare cumparare.
( e de esentza acestuia)
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Intr-adevar, sunt anumite zone in tara in care vanzatorii refuza sa vorbeasca in limba romana ... raspunzand ca nu cunosc limba romana "nem tudom romane" ;)
Este greu de crezut ca se poate intra intr-un magazin si sa pleci fara sa platesti, intrucat vanzatorul nu-ti vorbeste in limba romana.
Doar prin buna vointa si ingaduintza vanzatorului sa renuntze la plata pretului si sa faca o donatie sub forma darului manual :):D:D
si mie mi se pare greu de crezut (doar din cauza asta am ajuns sa ma interesez). ideea e ca verificarea facuta "a tinut" - colega i-a confirmat afirmatiile - si ma indoiesc ca un profesor de la Drept spune tampenii la catedra.
plus ca tipa a adus si cateva argumente oarecum solide -> se considera ca intentia cumparatorului este de a plati contravaloarea produselor si ca acest lucru nu se intampla din vina comerciantului => nu exista o infractiune => nu exista o sanctiune pentru respectiva fapta => desi legea nu stipuleaza aceasta posibilitate/recomandare, practica permite si existenta unor situatii de acest gen
Nu este vorba despre savarsirea vreunei infractiuni , ci de o raspundere contractuala.
Ar exista "vina" vanzatorului daca ar refuza plata pretului , si atunci contractul ar putea fi calificat ca o donatie , sub forma darului manual.
In schimb , in caz de neindeplinirea a obligatiei cumparatorului de a plati pretul , vanzatorul se poate adresa instantei de judecata pt a -l obliga pe cumparator sa si execute obligatia fatza de el , cu daune interese.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Titularizarea în licee maghiare, interzisă românilor Gheorgheurzica Gheorgheurzica Bună seara tuturor, Nelămurirea si stupefacția mea este legată de titularizare. Aș dori tare mult să știu care este legea care permite unui ... (vezi toată discuția)
Limba care guverneaza contractul nico_mirea nico_mirea In luna iunie 2009 firma semneaza un contract acord pentru prestari servicii de transport la o autostrada din Ungaria. Dilema mea este urmatoarea: partile ... (vezi toată discuția)
În ce limbă am voie să vorbesc la locul de muncă? Hemera22 Hemera22 Astăzi la locul de muncă m-am întâlnit cu o colegă care a demisionat și era prezentă în magazin ca și clientă. Vorbeam în limba maghiară (suntem de ... (vezi toată discuția)