avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna ziua . Am o ruda nascuta in 06.02.1951, (barbat) care are 17 ani, 9 luni(mai mult sau mai putin o luna)vechime pe cartea de munca, iar dintre acestia 2 ani si 5 luni si 14 zile specifica pe cartea de munca ca sunt grupa a II de munca si 1 an si 3 luni sunt somaj . As vrea sa stiu cand isi poate depune dosarul pentru pensie anticipata si aproximativ cuantumul acestei pensii. Mentionez ca ultimele venituri sunt cele din somaj in suma de 493lei pe cartea de munca. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: daia ileana , utilizator 09:04, 23 Ianuarie 2012
1. Pentru barbat nascut in 1951 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare ca urmare a faptului ca a lucrat in grupe superioare de munca trebuie sa fi lucrat cel putin 6 ani in aceste grupe.

3. Asadar poate solicita pensie de limita de varsta la 65 de ani, in februarie 2016.

4. - Pentru a beneficia de pensie anticipata, la 60 de ani, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 43 de ani.
- Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, la 60 de ani, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 35 de ani.
Multumesc pentru raspuns, sa aveti o zi frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensie biancaco biancaco Un barbat nascut la 8august 1951 care are 33 ani si 6 luni vechime in campul muncii, poate cere pensie anticipata diminuata? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipatã GRANDELFILOMITA GRANDELFILOMITA Hristos a înviat! Soţul meu este născut în mai 1953. A lucrat 22 ani şi4 luni în condiţiile grupei a II-a de muncă. A mai beneficiat de 18 luni ... (vezi toată discuția)
Pensionarea anticipata gheorghe1956 gheorghe1956 sunt nascut pe 20.09.1956, am un stagiu de cotizare de 28 ani si 7 luni+1 an somaj, din care 5 ani grupa a doua. Care este varsta cand as putea iesii la pensie ... (vezi toată discuția)