avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă ICCJ a solutionat recursul in interesul legii privind ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

ICCJ a solutionat recursul in interesul legii privind executarea silita a titlurilor executorii cu privire la drepturile salariale ale personalului bugetar

In sedinta din 16.01.2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul competent să judece recursul in interesul legii, in dosarul nr. 25/2001 a soluţionat un recurs in interesul legii prin care a respins recursul declarat de procurorul general privind aplicarea dispozitiilor art. 1 alin. (1) si (2) din OUG nr. 71/2009, modificată şi completată prin OUG nr. 18/2010 şi OUG nr. 45/2010, in procedura de executare silita a titlurilor executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Solutia presupun ca a fost pronuntata pentru considerente asemanatoare celor retinute in Decizia nr. 29/2011 a aceleiasi instante unde sa statuat ca “…pe calea recursului în interesul legii nu este posibil a se statua o concluzie general valabilă de natură a asigura unificarea practicii judiciare, având aptitudinea de a fi aplicată în fiecare cauză aflată pe rolul instanţelor, de vreme ce stabilirea raportului de proporţionalitate este rezultatul aprecierii materialului probator şi a circumstanţelor proprii fiecărei pricini sau a situaţiei de fapt reţinute, fiind aşadar exclusiv o chestiune de aplicare a legii (Convenţia şi jurisprudenţa Curţii Europene, în acest caz).
Pentru a fi legală o soluţie asupra unei sesizări (cum este cea cu recurs în interesul legii), ea trebuie în mod necesar să antreneze efecte legale şi în cazul admiterii şi în cel al respingerii.
Or, dacă s-ar admite ca posibilă soluţionarea printr-o concluzie cu caracter general asupra raportului de proporţionalitate în acest gen de cauze şi astfel s-ar stabili că justul echilibru este afectat sau compromis în toate situaţiile, efectul indirect ar fi similar celui al abrogării legii.
Simetric, dacă s-ar stabili, pe calea recursului în interesul legii, că raportul de proporţionalitate a fost unul rezonabil, just, ar însemna negarea dreptului de acces la instanţă (garantat de art. 6 alin. 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale) pentru fiecare dintre persoanele ce se pretind afectate în mod individual…”

Concluziile ce se pot trage de aici sunt:

- Executarile silite ale unor drepturi salariale ale personalului bugetar pot fi supuse analizei instantelor de executare intrucat revine fiecarei instante dreptul de a evalua ele insele efectele concrete ale unei norme juridice nationale (confirmate ca fiind constitutionale) asupra partilor cauzelor pe care le solutioneaza, parti care invoca incalcari ale drepturilor lor fundamentale prevazute si garantate de Conventia europeana a drepturilor omului.

- Aceleasi instante pot insa sa dispuna reesalonari la plata (uneori de forma prevazuta in OUG nr. 79/2009, modificata).
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 08:36, 30 Ianuarie 2012
Multumim pentru informare.
Nu inteleg de ce atata tevatura.
Treaba este clara.
Oamenii au castigat niste drepturi salariale pe care statul refuza sa le acorde.
Pentru stat hotararile judecatoresti sunt fara efect.
Daca tu in schimb ai sa dai ceva statului iti ia penalitati si majorari si atunci executarea silita se poate efectua.
Traim inca intr-o tara de lumea a treia, bananiera. Justitia este egala cu zero.
Haideti sa nu dramatizam dl. Giv. Chiar tara de lumea a treia, bananiera, este prea mult spus. Nici in privinta afirmatiei "Justitia este egala cu zero" nu va dau dreptate... Eu am castigat procese impotriva institutiilor publice si le-am pus in executare, deci este un semn totusi ca justitia functioneaza. Este drept ca situatia salariilor restante neplatite este un paradox, orice cetatean are starea lui de nemultumire cu privire la anumite institutii publice, dar eu nu consider ca locuiesc intr-un arbore, ci intr-o tara pe care, daca noi cetatenii ei am dori, am putea sa o facem mai civilizata.
Are dreptate d-l Giv. Eu am doua sentinte irevocabile si institutiile statului refuza sa le puna in aplicare. Tara de............. Pacat de popor ca traim aici.
lucian huzum a scris:

Haideti sa nu dramatizam dl. Giv. Chiar tara de lumea a treia, bananiera, este prea mult spus. Nici in privinta afirmatiei "Justitia este egala cu zero" nu va dau dreptate... Eu am castigat procese impotriva institutiilor publice si le-am pus in executare, deci este un semn totusi ca justitia functioneaza. Este drept ca situatia salariilor restante neplatite este un paradox, orice cetatean are starea lui de nemultumire cu privire la anumite institutii publice, dar eu nu consider ca locuiesc intr-un arbore, ci intr-o tara pe care, daca noi cetatenii ei am dori, am putea sa o facem mai civilizata.



Ar fi tara Occidentala daca s-ar executat totul fara exceptie. Pentru unii legea e lege pentru altii este inexistenta. Tara bananiera. Justitia nu se poate numi asa daca merge pe rateuri. Cand da cand ba. Este inadmisibil. Sa nu acordam circumstante atenuante doar ca un politist ia carnetul la 7 din 10 contravenienti si la 3 le ia spaga. Nu putem spune ca nu e corupt doar daca da dovada ca isi mai face din cand in cand datoria. Asa si cu justitia. Ori este 100% justitie ori nu exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog specialistii sa comenteze decizia nr. 29/2011 a inaltei curti de casatie si justitie sejc sejc Decizia Nr. 29 din 12.12.2011 Dosar nr. 29/2011 ACT EMIS DE: Inalta Curte de Casatie si Justitie ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 925 din 27 decembrie ... (vezi toată discuția)
Exista sanse pentru restituirea celor 25 % ? oanaportar oanaportar Salariatii din invatamant au castigat in instanta cei 25% ce li s-au retinut din salariu. La fel, au castigat si alti bugetari restituirea celor 25 ... (vezi toată discuția)
Practica judiciara kamy_dani73 kamy_dani73 un proces pierdut la toate instantele de judecata,inclusiv inalta curte de justitie si casatie a romaniei care arespins cererea de stramutare si revizuire a ... (vezi toată discuția)