Dupa legea muncii am inteles ca nu se poate.
Dupa ce am cotizat timp de 6 ani de zile (plecand cu un salar peste 3.000 de RON) si apoi am fost nevoit sa plec (prin demisie) era normal sa fi primit indemnizatie de somaj.
As avea vreo sansa sa obtin acest lucru in instanta romaneasca sau europeana?
Nu era normal ca dupa ce v-ati dat demisia sa beneficiati de somaj .. somajul se acorda in anumite conditii ... concedierea sa fi avut loc din motive neimputabile salariatului si sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj.
Nu veti obtine niciun castig de cauza in instanta in acest sens ... legislatia este clara in acest sens.
Incercati sa incheiati un CIM pe perioada determinata (o luna de zile) si la incetarea de drept a acestuia (art.56(1), lit.i) din Codul muncii, la termenul pentru care a fost incheiat, veti puitea beneficia de indemnizatie de somaj.
Domnule Tudor, ceea ce ati spus dvs se mai aplica in cazul in care am beneficiat de acea conventie a celor care termina o forma de inv superior si primesc prima de incadrare de 500 ron si restul?
Mai exact, in iunie 2011 m-am angajat la primul meu loc de munca, dupa facultate, dupa doar o luna de somaj. Am primit 500 ron, cu conditia sa-i inapoiez daca imi dau demisia in mai putin de un an.....La randul lui, angajatorul a primit 750 ron pt mine timp de un an, dar din luna noiembrie pentru ca asa a depus documentatia. Eu am depus-o chiar din iunie 2011, iar in iunie 2012 am depus alt dosar pentru primirea diferentei de somaj neincasata (cc 1200 ron).
Acum as vrea sa-mi dau demisia (daca nu fac asta si angajatorul ma concediaza, trebuie sa restituie banii primiti pentru mine - are 3 ani in care trebuie sa mentina relatiile de munca), sa fac un contract pe perioada determinata de 1 luna si apoi sa intru in somaj daca nu-mi gasesc de lucru.
In situatia asta mi se mai acorda somaj?
1. - Nu vad de ce ar trebui sa-l acoperiti pe angajator, lasati-l,pe el sa va concedieze si daca restituie banii primiti este problema lui, nu a dvs.
- Dar daca vreti neaparat sa plecati de la el atunci este problema dvs., nu a lui.
2. Veti putea beneficia de indemnizatie de somaj de fiecare data cand indepliniti conditiile cerute de lege:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
3. Incetarea CIM pe perioada determinata la termenul pentru care a fost incheiat va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
Somaj dupa demisie
Mihalciuc
Buna ziua! Va rog sa ma informati daca la data de 20 noiembrie 2013 mi-am dat demisia de buna voie de la o companie unde am lucrat consecutiv 4 ani de zile ... (vezi toată discuția)
Drept de somaj
adimicu
Buna ziua,
As dori sa-mi spuneti daca am drept de somaj dupa vechime neintrerupta in ultimii an ( contract nedeterminat), dar in care am beneficiat de ... (vezi toată discuția)