avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... despre Recidiva si Reabilitare in Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

despre Recidiva si Reabilitare in Penal

Buna.in cazul in care a fost condamnarea cu suspendarea ei la 3 ani si supravegerea de 5 ani care sa stins adica reabilitat deja in termen ( desii a suferit prima lui condamnare -fara atecedente penale in aceea vreme) si in caz de o noua infractiune in curs de UP la Parchet sau in caz de condamnare privind infractiunea de "trafic de influenta" cat poate primii si daca poate fi cazul de a primii o pedeapsa chiar cu executarea ei sau din nou datorita reabilitarii poate beneficia de o noua condamnare cu suspendarea ei conditonata?Va multumesc pentru raspuns.Cu respect Gabriel.
Există recidivă pentru persoana fizică în următoarele cazuri:

a) când după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, cel condamnat săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie, înainte de începerea executării pedepsei, în timpul executării acesteia sau în stare de evadare, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru a doua infracţiune este închisoarea mai mare de un an;

b) când după executarea unei pedepse cu închisoare mai mare de 6 luni, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă, ori după împlinirea termenului de prescripţie a executării unei asemenea pedepse, cel condamnat săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de un an;

c) când după condamnarea la cel puţin trei pedepse cu închisoare până la 6 luni sau după executare, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă, ori după prescrierea executării a cel puţin trei asemenea pedepse, cel condamnat săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de un an.

Există recidivă şi în cazurile în care una dintre pedepsele prevăzute în alin. 1 este detenţiunea pe viaţă.

Pentru stabilirea stării de recidivă în cazurile prevăzute în alin. 1 lit. a) şi b) şi alin. 2, se poate ţine seama şi de hotărârea de condamnare pronunţată în străinătate, pentru o faptă prevăzută şi de legea română, dacă hotărârea de condamnare a fost recunoscută potrivit dispoziţiilor legii.
Conf.art.86 c.p.
"Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept."
Potrivit art.86 pen. în cazul suspendării condiționate a executării pedepsei, dacă condamnatul nu a săvârșit din nou o infracțiune înăuntrul termenului de încercare și nici nu s-a pronunțat revocarea suspendării condiționate a executării pedepsei în baza art.83 și 84.pen. el este reabilitat de drept.

Rezultă deci, din această reglementare că, atunci când sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, reabilitarea operează de drept, nefiind necesară intervenția autorității judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recidiva Libert1986 Libert1986 Am si eu o intrebare. Daca primul termen consta intr-o hotarare de condamnare pentru o infractiune intentionata iar pedeapsa aplicata este inchisoarea mai mare ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis - pedeapsa, antecedente fr3ya20 fr3ya20 ce pedeapsa primeste o persoana prinsa conducand un autovehicul pe drumurile publice fara permis de conducere? a avut in 2000 o pedeapsa cu suspendare,nu a ... (vezi toată discuția)
Antecedente penale leona777 leona777 Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)