Buna ziua,
Am cautat in forum, dar n-am gasit raspuns la intrebarea urmatoare: care este cota de mostenire a fratelui dupa decesul surorii sale?
Sora mea a cumparat un apartament cu avansul dat de parintii nostri. Dupa doi ani, sora s-a casatorit. Dupa 24 de ani de casatorie, sora a murit.
Parintii nostri au murit, asa ca inteleg ca mostenitorii apartamentului sunt sotul ei si cu mine.
Intrebari:
1. Cat este cota mea din apartament: 50% sau 25%.
2. La impartirea mostenirii conteza daca in timpul casatoriei numai sora mea a platit ratele la apartament (pana la terminarea ratelor), sotul ei fiind mai tot timpul fara servici ori avand venituri extrem de mici?
Sora dvs a decedat inainte de 1 oct 2011 sau dupa? Daca a murit dupa 1 oct 2011 se face in cadrul dezbaterii succesiunii lichidarea regimului matrimonial, sau cum era inainte de 1oct 2011 pe vechiul Cod civil la dezbaterea succesiunii se facea de catre Sotul supravietuitor declaratie de cota pentru bunurile comune, adica cu cat a contribuit acesta la achizitionarea lor, in sensul rasturnarii prezumtiei de cote egale de cobtributie . Si declara fie mai mult, fie mai Putin, depindea cu cat a contribuit.
Daca insa se prezuma ca acea cota este de 1/2, atunci din aceasta cota de 1/2 Sotul ia 1/2 si dvs 1/2.adica 1/4 fiecare, iar Sotul mai are si 1/2 cota lui din bunul comun.
Mirela,
Multumesc frumos pentru raspuns.
Sora mea a murit in septembrie 2011. Sa inteleg ca sotul supravietuitor va trebui sa faca declaratie pentru cat a contribuit la achizitionarea apartamentului, si deci sotul nu are automat cota de 1/2 + 1/4 din valoarea apartamentului?
Multumesc.
Succesiune
mikid
Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul ... (vezi toată discuția)