avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul de a retine persoane
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul de a retine persoane

Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au dreptul de a retine persoane.

Exemplu clar: controlorii RATB nu au voie sa retina persoane decat daca in prezenta lor exista un politist care are aceasta autoritate. In caz contrar este privare de libertate, din cate am aflat.

Nu stiu cum sa caut pe google articolul si va rog pe dumneavoastra sa ma ajutati.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: silviu c , utilizator 11:08, 9 Noiembrie 2011
Nu stiu daca am inteles bine. Dv ati circulat cu un mijloc de transport RATB fara bilet/abonament si ati fost prins de controlor. Urmare ati fost legitimat de catre controlor si ati refuzat ori legitimarea ori platirea amenzii. Controlorul va retinut sa va dea pe mana politiei conform procedurii pentru a va legitima. Presupun ca dv. vreti sa dati in judecata RATB.
Sincer nu merge, mi se pare hazliu daca pot sa spun asa ceva in regulament mentioneaza ca personalul autorizat va retine pasagerul pana la venirea politiei. Poate sa retine, nu se vorbeste de rapire aici. Presupun sa ati fost dus la un echipaj de politie, ori o fost chemat unul.
Nu cred ca codul penal are ceva cu controlul RATB, si nu cred ca daca mergeti in tribunal sau faceti plangere va fi luata in considerare. Si eu am fost prins si am negociat amenda cu controlorul:P...
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
ContSters87581, utilizator
domnule diaconu, poate daca ati fi citit discutia de mai sus cu cetateanul ce a fost practic sechestrat in autobuz cu mai multa atentie, asa ati fi avut o imagine mai clara.

domnul nu avea la el portofelul...nici act, nici bani. a cerut controlorilor sa sune la politie sa vina un echipaj pentru a-i verifica prin statie datele, dar acestia au refuzat. chiar si asa i s-a cerut mita, chiar daca omul nu avea la el nici un leu (si mai e si ilegal). cetateanul a sunat la 112 pt a veni politia ca sa-l elibereze din autobuz, si cand aceasta a sosit i-a dat datele pentru verificare.

capisci acum?
unpetru a scris:

domnule diaconu, poate daca ati fi citit discutia de mai sus cu cetateanul ce a fost practic sechestrat in autobuz cu mai multa atentie, asa ati fi avut o imagine mai clara.

domnul nu avea la el portofelul...nici act, nici bani. a cerut controlorilor sa sune la politie sa vina un echipaj pentru a-i verifica prin statie datele, dar acestia au refuzat. chiar si asa i s-a cerut mita, chiar daca omul nu avea la el nici un leu (si mai e si ilegal). cetateanul a sunat la 112 pt a veni politia ca sa-l elibereze din autobuz, si cand aceasta a sosit i-a dat datele pentru verificare.

capisci acum?


Exact, 99% adevarat. Singura diferenta cu adevarul este ca aveam 2 LEI in buzunar :).

Dupa 20 de minute de discutii la capatul liniei, cu toate usile autobuzului inchise si cu controlorii mai preocupati de cati bani aveam eu la mine, si mai putin de cine sunt, am sunat la politie sa fiu scos de acolo din moment ce ei nu erau interesati de faptul ca ma lipsesc de libertate in mod ilegal. Dar asta au mai spus si domnii avocati mai sus.
Din moment ce aseara la sectia de politie m-am interesat si de procedura legala pe care controlorii de RATB o au in astfel de situatii, oricat de hilara ar suna, este intr-o forma aproximativa, urmatoarea.
Daca eu am refuzat sa ma legitimez sau nu aveam actul de identitate la mine si ei nu erau insotiti de o persoana a politiei sau jandarmeriei, urmatorul pas este de a ma conduce (cu autobuzul in care ma aflam, pentru a se putea face constatarea ca eu ma aflam in acel autobuz si ca nu posedam bilet de calatorie) la prima sectie de poltie pentru a-mi fi verificate actele. Nu stiu in ce masura s-a procedat vreodata asa, insa asta mi-au spus cei de la politie ca trebuia facut.
Cum in procedura lor de ieri nu urma sa se regaseasca si instintarea politiei, se insista doar pe a scoate un act de identitate uitat acasa sau niste bani pe care nu-i aveam la mine, EU am luat decizia de a suna la politie, nu ei.

Chiar este neplacut sa incerci sa explici cuiva care nu intelegea la momentul respectiv: ca nu ai acte, ca nu ai bani, ca s-a intamplat sa nu ai nici biletele la tine pentru ca te-ai grabit de dimineata si pur si simplu le-ai uitat. E greu sa le explici ca din statia in care te-ai urcat, nu era niciun punct de lucru RATB sa-ti iei bilet, era greu sa le explici cum e sa intarzi la munca si sa fi dat afara, e greu sa le explici ca mai presus de o suprataxa de 50 RON este libertatea fiecarui om, garantata de constitutia tarii.

Tot ce ma intereseaza acum, sunt niste informatii care m-ar ajuta sa-mi pregatesc banii pentru proces, in cazul in care va fi un proces. Ma intereseaza daca cineva dintre dumneavoastra are idee la ce cheltuieli s-ar ridica un astfel de proces, daca ma pot reprezenta singur si daca sunt sanse sa fiu pus sa achit taxele de judecata in cazul in care probele vor fi insuficiente pentru a demonstra infractiunea.
Multumesc mult,

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
lucian333, utilizator
Da aveti dreptate normal se merge la captat de linie cu pasagerul/calatorul sau la cel mai apropiat organ de politie care a fost anuntat.., cam asa se procedeaza pentru legitimare. Solutia nu e sa stai cu controlorul despre vremea de afara sau banii din buzunar.
Cand ati sunat la politie si au venit... au luat vro declaratie cuiva... daca le-ati spus sa ati fost sechestrat, ati depus vro plangere? Asa ar fi trebuit. Trebuiau trasi la raspundere atunci, politia ar fi trebuit sa le ia numele, sau cel putin dv. sa il aveti... asta vine si de la controlori care au ei obligatia sa se legitimeve daca sunt solicitati in mod expres, ca si organele de politie de asemenea.
Da sa tragi la raspundere RATB-ul ar fi o solutie dar ei o sa intrebe presupun cine te-a sechestrat si aici poate sa se infunde.
Cred ca aveti nevoie de un avocat pentru a vedea care e situatia in prezent. Si avocatul are nevoie de dovezi pe zi ce trece se complica.
Stiti cum se spune sunt oameni si oameni nu stii cu cine poti sa ai de aface.

*sper ca nu am mai suparat pe nimeni...
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
ContSters87581, utilizator
** Unpetru

Eu am oferit raspuns la persoana care o deschis ”topicul” la inceput asta reiese ca dv incepeti sa expuneti o problema. Dv ati afirmat ca un controlor nu poate sa retina un pasager care vrea sa plece. De unde din autobuz? Aveti dreptaate. Controlorul trebuie sa va prezinte unui organ de politie pentru legitimare numai daca dv. refuzati. Nu e obligatoriu ca sa fie politia cu ei. E ca si cum urcati in tren ori in taxi si vreti sa coborati si sa plecati. Imaginativa cu un taximetrist ce s-ar intampla.. mai vin 20 de colegi de a lui daca vrei sa pleci si tot nu plecati de acol. Au voie sa retina...

Alte discuții în legătură

> privare de libertate de catre controlori Diabolik_01 Diabolik_01 Salutare, Am si eu o nelamurire. Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)
Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)