avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul de a retine persoane
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul de a retine persoane

Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au dreptul de a retine persoane.

Exemplu clar: controlorii RATB nu au voie sa retina persoane decat daca in prezenta lor exista un politist care are aceasta autoritate. In caz contrar este privare de libertate, din cate am aflat.

Nu stiu cum sa caut pe google articolul si va rog pe dumneavoastra sa ma ajutati.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: silviu c , utilizator 11:08, 9 Noiembrie 2011
Stimate domn,in speta de fata ne referim strict la legalitatea retinerii,si in nici un caz la corelarea sanctiunii in raport cu gravitatea abaterii,ori legitimarea si identificarea unei persoane sunt masuri care nu conduc in mod imperativ la aplicarea unei sanctiuni.
Singurul organ care are dreptul de a retine o persoana e organul de politie, nu si controlorul RATB.
NICI POLITIA NU ARE DREPTUL DE A RETINE O PERSOANA DECAT IN CONDITII FOARTE STRICTE si cu respectarea legii.
Solutia pentru controlori ar fi aceea sa fie insotiti de politie sau jandarmi in astfel de controale.
Nelegal orice e posibil.Sa ii bage si mana in buzunar la calator si sa il controleze, sa ii ceara mita, etc.Insa iata ca deja incepem sa vorbim de infractiuni...
Si lipsirea de libertate in mod ilegal a unei persoane constituie tot infractiune.
Sau, ca sa fiu mai bland o fapta prevazuta de legea penala ( ca sa nu incalcam prezumtia de nevinovatie).

avocat Claudiu Lascoschi
vreau sa supun discutiei urmatoarea situatie legata de controlori: de multe ori am fost martor si ,,persoana vatamata":( cand un controlor a cerut biletele la control si din motive stiute numai de el a decis ca biletul nu este bun:oops:, sau nici nu te-ai urcat bine in autobuz si te-a oprit sa iti compostezi biletul deoarece sustine el ca ,, ai avut suficient timp sa il compostezi si iti arata jignitor un articol din hotararea consiliului local care prevede acest lucru" .... si in acest caz a inceput sa depuna eforturile si demersurile discutate mai sus.... ,, retinere in autobuz....ordin la sofer sa tina usile inchise...," in plus daca incheie proces verbal martorul omniprezent pe care il trece pe proces - verbal este soferul,:(care nu are cum sa vada dak tu imediat ce te-ai urcat ti-ai compostat biletul...
Intrebare: stiu ca procesul verbal intocmit de acesti controlori are prezumtie de legalitate, dar cand in spatele lor stau fapte pe care le constata prin abuz....ce putem face? cum poti sa contesti procesul verbal mai ales ca de multe ori nu ai cum sa gasesti un martor care sa iti sustina spusele!!!
din acest articol vreau sa se inteleaga ca exista si situatii in care un controlor iti incheie un proces verbal cu o amenda maxima de 500 ron datorita faptului ca biletul pe care la controlat a avut un colt rupt si in acest caz,, ajunge la concluzia ca biletul a mai fost folosit, calatoresti fraudulos si ca urmare trebuie sa platesti AMENDA!!!! eu sunt din provincie si mai exista compostaore pe mijloacele de transport in comun...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

> privare de libertate de catre controlori Diabolik_01 Diabolik_01 Salutare, Am si eu o nelamurire. Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)
Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)