avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Scutire de TVA sau nu
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Scutire de TVA sau nu

Buna ziua,
Vreau sa export produse stomatologice in Italia. Adica sa le cumpar de la o firma importatoare, SRL din Romania si sa le export in Italia.

Se poate scapa de TVA? adica sa le cumpar fara TVA de la firma importatoare din Romania si sa le distribui firmei din Italia, dar fara ca tva-ul sa imi fie aplicat?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:00, 22 Ianuarie 2012
Nu. Dvs. cumparati cu TVA de la partenerul roman si vindeti fara TVA (taxare inversa) celui italian. Daca la sfarsitul lunii aveti TVA de recuperat mai mare de 5000 lei, puteti cere rambursarea acesteia.
Multumesc mult pentru raspuns.
Nu stiu daca inteleg. Dau un exemplu mai jos:
Cumpar un produs de 1000 de ron de la compania din Romania. Respectiva companie isi adauga tva-ul de 23%, adica eu il cumpar cu 1230 RON.

Apoi cand il vand in strainatate il voi vinde cu 1230RON + un mic adaos al meu, sa spun de 100 ron, adica il voi vinde cu 1330RON.

In aceste conditii daca tva-ul produselor cumulate depaseste intr-o luna obligatoriu valoarea de 5000 de ron (dupa cum ati spus), eu pot cere statului restituirea lui, adica din produsul prezentat mai sus statul imi va restitui cei 23%?
1. TVA este 24% iar nu 23% cum ati spus dvs.
2. Adaosul comercial se pune la valoarea fara TVA. Deci, vindeti italianului cu 1100 lei ca sa puneti adaos 100 lei. In cazul descris de dvs. adaosul este de 330 lei.
3. Da, statul va restitui cei 24% pe care i-ati platit furnizorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt in pierdere din cauza tva? doigabi doigabi Am facturat niste materiale cu adaos 10% unui tert care le-a inscriptionat si acum mi le-a facturat inapoi adaugand manopera respectiva. Pana aici e bine. ... (vezi toată discuția)
Calculare pret export in comunitate myagh86 myagh86 Buna ziua. Doresc sa export in comunitate produse Am o singura intrebare: Clientul din comunitate imi solicita pret fara tva,cum calculez pretul fara tva ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste tva-ul? imi da statul banii inapoi? vasile15 vasile15 Am o nelamurire in legatura cu acest TVA..eu sunt platitor de tva pe toata activitatea..cand cumpar o marfa din Germania,eu cumpar marfa fara tva\\"neamtul imi ... (vezi toată discuția)