avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mandatul european vs prescrierea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mandatul european vs prescrierea

buna ziua,nu am crezut ca voi posta o asemenea intrebare pe forum dar asta e... Pt o pedeapsa de 2 ani si 2 luni de inchisoare ramasa definitiva in 2005 termenul de prescriere e de 5 ani plus pedeapsa asadar inceputul anului 2012,asta stiu.in 2009 procuratura a inaintat mandat european de arestare.din cate am aflat acesta intrerupe termenul de prescriere .daca da ce sa mai poate face in acest sens?va multumesc frumos si astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: oliviaserban , utilizator 16:26, 11 Mai 2012
Da, asa se considera in practica judiciara.
Insa parca exista si o hotarare prin care se decide altfel.
buna ziua multumesc pt raspuns .mi-ati putea da mai multe detalii/ce hatarare
Nu mai stiu sigur cu privire la acea hotarare deoarece nu am mai avut de mult timp un astfel de proces.
Practica judiciara este in sensul aratat de dvs. in prima postare si confirmat de mine.
Este posibil ca, chiar daca veti avea acea hotarare sa nu va ajute efectiv deoarece acea hotarare pare sa fi ramas izolata.
Prescriptia intervine dupa 7 ani si doua luni daca aceasta perioada curge neintrerupt. Mandatul european de arestare intrerupe curgerea termenului si nici nu exista o prescriptie speciala ca la prescriptia raspunderii penale. Nu va ramane altceva de facut decat sa fugiti toata viata sau sa va predati deoarece acesta va fi retras numai in momentul in care au disparut temeiurile emiterii acestuia, si din moment ce persoana din mandat nu a fost prinsa, temeiurile nu dispar sau cand persoana solititata a decedat.
Mai exista situatia in care tara solicitata sa nu doreasca executarea mandatului, dar din moment ce s-a emis, de regula se si executa.
oliviaserban a scris:

buna ziua multumesc pt raspuns .mi-ati putea da mai multe detalii/ce hatarare

Daca retin bine chiar pe forum am gasit acea hotarare.
Incercati sa o cautati.Era un link indicat de cineva intr-un topic unde am scris si eu, dar nu mai stiu care avocat a indicat acea hotarare.

Alte discuții în legătură

Mandatul de urmarire internationala si mandatul european de arestare uttzza uttzza Emiterea mandatului de urmarire internationala nu este una si acelasi lucru cu cerere de extradare. Cererea de extradare este ulterioara emiterii mandatului ... (vezi toată discuția)
Intreruperea prescriptiei executarii pedepsei mai opereaza cand condamnatul a fost pus in libertate? avav avav Buna seara, dragi colegi. Am o speta tare incurcata in penal, mai exact pe prescriptia executarii pedepsei. Iata cum sta situatia: in anul 2001, se judeca si ... (vezi toată discuția)
Prescriptia a doua pedepse portospirate portospirate O sa incerc sa fiu cat se poate de precis. In 2002 am fost condamnat definitiv la 3 ani cu inchisoare pt inselaciune. In 2004 am fost condamnat din nou, in ... (vezi toată discuția)