avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptia a doua pedepse
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptia a doua pedepse

O sa incerc sa fiu cat se poate de precis.
In 2002 am fost condamnat definitiv la 3 ani cu inchisoare pt inselaciune.
In 2004 am fost condamnat din nou, in lipsa deoarece eu am plecat din romania in 2000, la 4 ani pt inselaciune pt fapte facute in 1999, mult inainte de a ramane definitiv cu prima condamnare.

Dupa cum am citit in codul penal, prescriptia este intrerupta prin comiterea de noi infractiuni, nu se specifica daca condamnarea pt fapte anterioare afecteaza cu ceva.

La ora actuala, dupa calculele mele prima pedeapsa ar trebui sa fie prescrisa. 5 +3 + 2002 = 2010.

Intrebarea mea este. Afecteaza in vreun fel prescrierea primei pedepse factul ca am fost condamnat did nou in 2004, chiar daca faptele au fost anterioare primei pedepse?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: bleanda01 , utilizator 23:29, 5 Februarie 2014
Sfatul meu este sa platiti un avocat care sa studieze situatia dvs.
Trebuie facuta o analiza atenta.
Cat priveste intreruperea termenului de prescriptie aveti dreptate.
O alta intrebare ar mai fi, prescrierea se face automat sau trebuie sa cer instanta de prescriere?

Cum as putea sa verific? Daca as putea sa verific cazierul ar aparea daca prima pedeapsa a fost prescrisa?

Multumesc.
Din cate stiu eu daca il aresteaza sta arestat pana se solutioneaza contestatia la executare...
Dar prezenta nu este obligatorie daca e liber...pentru ca ar ramane arestat ceva vreme...
Procesele se judeca destul de greu...

avocat Claudiu Lascoschi
Poate cineva sa imi confirme acest fapt cu certitudine?

Poate o condamnare ulterioara sa intrerupa termenul prescriptiei unei pedepse in cazul cand faptele efectuate sunt anterioare primei condamnari?

Multumesc.
@portospirate, sfatul meu este sa luati in calcul cea de-a doua condamnare si de atunci incolo sa calculati termenul de prescriptie.Fiindca la momentul descoperirii celei de-a 2-a infractiuni si judecarea ei, sigur s-au efectuat unele actele ce pot conduce la concluzia ca a operat intreruperea prescriptiei.
Asa este , in lege se specifica doar comiterea unei noi infractiuni, insa la momentul descoperirii faptei din 1999 , sigur s-a tinut cont si de faptul ca mai exista o condamnare, poate ca celor 2 pedepse le-a fost aplicat cumulul juridic sau s-au contopit,considerandu-se stare de recidiva , sau cine stie ce o fi fost si este mai bine sa calculati incepand cu data ramanerii definitive a hotararii din 2004.
Cu certitudine nu va poate spune nimeni , fiindca in lege se specifica strict cazurile de intrerupere a prescriptiei, insa pe de alta parte organele judiciare au la indemana o serie de modalitati prin care solutioneaza cauzele si individualizeaza, in functie de toate datele si imprejurarile pedeapsa ,
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare ptr prescriptia pedepsei As dori daca ma poate ajuta cineva cu niste lamuriri legate de situatia in care ma aflu, mai exact a sotului meu. A fost condamnat ptr complicitate la furt ... (vezi toată discuția)
Sustragerea de la executarea pedepsei daniel124 daniel124 buna ziua, Doresc sa aflu daca o persoana care se sustrage de la executarea pedepesi de 5 ani,daca se preda sau v-a fi prins,v-a executa pedeapsa de 5 ani?sau ... (vezi toată discuția)
Mandatul de urmarire internationala si mandatul european de arestare uttzza uttzza Emiterea mandatului de urmarire internationala nu este una si acelasi lucru cu cerere de extradare. Cererea de extradare este ulterioara emiterii mandatului ... (vezi toată discuția)