avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impas!...pensionar-colaborare-taxe
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impas!...pensionar-colaborare-taxe

Va salut.
Sunt pensionar, si am gasit de lucru pentru a iesi din criza
Intrebarea mea este urmatoarea:
Cum este mai profitabil ?...din punct de vedere al taxelor care trebuiesc platite la stat
1. contract de colaborare
2. sa gasesc o firma si sa incerc ceva de gen prestari servicii?
3. alta solutie viabila fata de punctul 1 si 2 ?
Mentionez ca firma angajatoare doreste contract legal

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 15:27, 22 Ianuarie 2012
faceti un contract legal, platiti darile la stat si peste un an mariti punctul de pensie
NU MA INTERESEAZA PUNCTUL DE PENSIE.
Care ar fi varianta legala in care se plateste cel mai putin la stat?
E bine sa ne specificati ce anume vreti sa faceti deoarece anumite activitati pot fi prestate numai cu contract de munca, altele cu contract de colaborare sau ca PFA.
Sa inteleg ca difera impozitarea in functie de obiectul de activitate?
Contractul este in industria metalurgica.
Pe mine ma intereseaza forma legala prin care sa platesc cat mai putin la stat .
Va multumesc.
Impozitarea pe altfel de contracte decat cel individual de munca este diferentiata in functie de faptul daca serviciile prestate sunt asimilate sau nu ca activitate dependenta.

In Codul fiscal avem:
ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni

(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

1. activitate - orice activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit;

2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.


De aceea am insistat sa spuneti ce faceti efectiv acolo. Pentru o activitate dependenta impozitarea este similara cu cea ceruta pentru salariati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce atrage dupa sine prestarea de servicii ca pfa Daniel Dani Daniel Dani Buna ziua, De curand mi-am inceput activitatea la o firma. Mi s-a spus ca nu ma pot angaja cu contract de munca decat printr-un contract de colaborare si asta ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma in it - cum ma afecteaza elucubratiile guvernului? cristi71000 cristi71000 Buna ziua, Sunt PFA cu norma de venit si lucrez pe contract de colaborare cu o firma de soft. Cum ma afecteaza noua lege a impozitarii activitatilor ... (vezi toată discuția)
Salariu mai mic MIRCEADUR MIRCEADUR Salutare,am si eu o problema la firma care lucrez ei ma obilga sa semnez un contract de micsorare al salariului, am fost dat de la respectiva functie la alta ... (vezi toată discuția)