avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce atrage dupa sine prestarea de servicii ca PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce atrage dupa sine prestarea de servicii ca PFA

Buna ziua,
De curand mi-am inceput activitatea la o firma. Mi s-a spus ca nu ma pot angaja cu contract de munca decat printr-un contract de colaborare si asta dupa ce eu devin PFA.
Ce implicati are acest lucru si de ce au ales calea aceasta, au ceva de ascuns, sau pot sa treaca pe mine eventualele lor datorii?
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 13:25, 15 Iunie 2012
Vor doar sa va transefere dvs obligatiile de plata a impozitelor aferente colaborarii.
Bunaoara, ca si angajat cu contract de munc, ei tb sa plateasca pt dvs contributiile o data din fondul de salaraii si a doua oara din salariul dvs brut.
Din ce in ce mai multi angajatori apeleaza la aceste contracte de prestari servicii cu pfa-uri, pt ca acestea sunt independente, iar din punct de vedere fiscal au un regim de plata diferit.
Pe scurt, darile pt angajator vor fi zero, iar pt dvs vor fi in proportie de aproximativ 30% din venitul brut lunar pe care il veti primi drept compensatie.
Contributiile sun prevazute in codul fiscal, la capitolul impozite persoane independente, liber profesionisti.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
Viviana Serni, Avocat
Deci prin contractul de colaborare ce il vom semna nu imi pot pune mie in spate posibilele datorii, si la un moment dat ei sa se retraga la ei in tara...Mentionez ca activitatea mea ce urmeaza sa o prestez este de consultanta.
Va multumesc!
Daca veti infiinta PFA si nu sunteti salariat, din suma pe care firma v-o plateste pentru serviciile Dvs. trebuie sa achitati 5,5% la contributia sociala de sanatate, 16% impozit din diferenta(venituri-5,5%) si contributia sociala pentru pensie, la nivelul anului 2012 este de 232 lei/luna.
In cazul contributiei sociale la sistemul de pensii, daca venitul brut nu depaseste 4 salarii medii pe economie( in 2012 = 2117x4), nu sunteti obligat sa cotizati.

Faceti un calcul si cereti sa fiti platit in asa fel, incat sa acoperiti si taxele si impozitele aferente.
In plus, ca PFA, trebuie sa tineti evidenta veniturilor si cheltuielilor, conform normelor in ceea ce priveste contabilitatea in partida simpla.

Trebuie deasemenea sa luati in calcul, atat Dvs. cat si firma unde lucrati, ca in cazul unui control, activitatea poate fi considerata dependenta.
Atunci, solidar cu firma, veti plati toate contributiile de care intr-un fel sau altul, societatea catre care prestati serviciile, ,,fuge'' acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata impozit si taxe pfa Silvasanu Silvasanu Buna seara, Am o rugaminte la d-voastra: imi deschid in urmatoarele zile un PFA avand ca obiect de activitate producerea si comercializarea de obiecte ... (vezi toată discuția)