Vor doar sa va transefere dvs obligatiile de plata a impozitelor aferente colaborarii.
Bunaoara, ca si angajat cu contract de munc, ei tb sa plateasca pt dvs contributiile o data din fondul de salaraii si a doua oara din salariul dvs brut.
Din ce in ce mai multi angajatori apeleaza la aceste contracte de prestari servicii cu pfa-uri, pt ca acestea sunt independente, iar din punct de vedere fiscal au un regim de plata diferit.
Pe scurt, darile pt angajator vor fi zero, iar pt dvs vor fi in proportie de aproximativ 30% din venitul brut lunar pe care il veti primi drept compensatie.
Contributiile sun prevazute in codul fiscal, la capitolul impozite persoane independente, liber profesionisti.
Daca veti infiinta PFA si nu sunteti salariat, din suma pe care firma v-o plateste pentru serviciile Dvs. trebuie sa achitati 5,5% la contributia sociala de sanatate, 16% impozit din diferenta(venituri-5,5%) si contributia sociala pentru pensie, la nivelul anului 2012 este de 232 lei/luna.
In cazul contributiei sociale la sistemul de pensii, daca venitul brut nu depaseste 4 salarii medii pe economie( in 2012 = 2117x4), nu sunteti obligat sa cotizati.
Faceti un calcul si cereti sa fiti platit in asa fel, incat sa acoperiti si taxele si impozitele aferente.
In plus, ca PFA, trebuie sa tineti evidenta veniturilor si cheltuielilor, conform normelor in ceea ce priveste contabilitatea in partida simpla.
Trebuie deasemenea sa luati in calcul, atat Dvs. cat si firma unde lucrati, ca in cazul unui control, activitatea poate fi considerata dependenta.
Atunci, solidar cu firma, veti plati toate contributiile de care intr-un fel sau altul, societatea catre care prestati serviciile, ,,fuge'' acum.