avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata CAS in cazul detasarii in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata CAS in cazul detasarii in strainatate

Angajatorul strain la care se dispune detasarea catre care stat plateste contributiile? si in ce fel afecteaza acest lucru salariatul? multumesc
Cel mai recent răspuns: Luminita Plesca , Consultant resurse umane 18:27, 28 Octombrie 2008
Nu puneti intrebarile destul de clar, dar voi incerca sa va raspund.
Art. 45. [detaşarea]
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.


Contractul individual de muncă încheiat cu angajatorul iniţial se suspendă pe perioada detaşării, în ceea ce priveşte efectele esenţiale, fiind cedat temporar angajatorului la care s-a făcut detaşarea. In acest caz salariul se plateste de catre angajatorul la care se dispune detasarea, acesta beneficiind de conditiile care sunt mai favorabile. Fiind un salariu care se plateste de catre nou angajator acesta va fi si cel care isi va plati contributiile in conformitate cu legislatia din tara respectiva.
Relatiile de parteneriat ale comerciantilor privesc interese de ordin economic si se materializeaza in diferite forme. Colaborarea dintre acestia imbraca, de regula, forma contractelor, conventiilor, acordurilor. Asemenea conventii pot fi incheiate intre partenerii de afaceri pentru indeplinirea de catre salariatul societatii cedente a unor sarcini in cadrul societatii cesionare.

Detasarea este reglementata legal in dispozitiile art. 45-47 din Codul muncii si reprezinta actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

Contractul individual de munca al salariatului detasat incheiat cu angajatorul cedent se suspenda pe perioada detasarii, salariatul fiind incadrat temporar la angajatorul la care s-a dispus detasarea. In ceea ce priveste subordonarea, salariatul detasat se subordoneaza angajatorului la care s-a dispus detasarea.

In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Detasarea este o masura temporara obligatorie pentru salariat pe o perioada de cel mult un an. Daca motive obiective impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, aceasta poate fi prelungita din 6 in 6 luni, dar numai cu acordul salariatului.

Fara sa constituie o conditie de valabilitate, pentru ratiuni practice, dispozitia privind detasarea salariatului imbraca forma scrisa.

Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice. In absenta unor motive personale temeinice in situatia in care salariatul nu respecta dispozitia de detasare, acesta poate fi sanctionat discipllinar.

Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

De principiu in privinta drepturilor salariatului, acestea se acorda de catre angajatorul cesionar. Particularitatile in privinta acordarii drepturilor salariatului sunt reglementate in art. 47 din Codul muncii. De asemenea, potrivit alineatului 5 al aceluiasi articol, in cazul neacordarii integrale a drepturilor, salariatul are o actiune directa impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori.
poate ca m-am exprimat gresit sau nu destul de clar.
vroiam sa stiu...salariatului detasat in alta tara (Bulgaria) este platit de angajatorul strain. toate contributiile catre care stat se achita? Bulgaria sau Romania? si este un dezavantaj pentru salariat daca plata contributiilor se face catre statul bulgar?
Pe perioada detasarii contractul individual de munca de la angajatorul de la care angajatul este detasat va fi suspendat.
Contributiille vor fi achitate de angajatorul la care angajatul este detasat, in cazul dvs partea bulgara.
deea_nov a scris:

poate ca m-am exprimat gresit sau nu destul de clar.
vroiam sa stiu...salariatului detasat in alta tara (Bulgaria) este platit de angajatorul strain. toate contributiile catre care stat se achita? Bulgaria sau Romania? si este un dezavantaj pentru salariat daca plata contributiilor se face catre statul bulgar?

V-ati exprimat clar dar poate nu ati inteles explicatiile pe care le-ati primit.Incercati sa angajati un specialist care sa va efectueze corespunzator actele ce se cer in cazul detasarii.
Depide la ce anume va ganditi cand intrebati daca este in avantajul salariatului sa fie detasat.

Alte discuții în legătură

Detasare personal iuga laurentiu iuga laurentiu Buna ziua! Care este forma legala pentru a detasa un salariat la o alta societate? Perioada maxima si ce tip de contract se poate incheia intre ... (vezi toată discuția)
Detasare marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg in cazul unei detasari ? Salariatul are dreptul la o compensatie de 50 %din salariul de baza daca ... (vezi toată discuția)
Procedura de detasare rosiu simona rosiu simona Buna ziua! Dorim sa ni se detaseze de la o alta firma un angajat, imi puteti spune care este procedura pe care trebuie s-o urmeze angajatorul care ne detaseaza ... (vezi toată discuția)