avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata CAS in cazul detasarii in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata CAS in cazul detasarii in strainatate

Angajatorul strain la care se dispune detasarea catre care stat plateste contributiile? si in ce fel afecteaza acest lucru salariatul? multumesc
Cel mai recent răspuns: Luminita Plesca , Consultant resurse umane 18:27, 28 Octombrie 2008
'vroiam sa stiu...salariatului detasat in alta tara (Bulgaria) este platit de angajatorul strain. toate contributiile catre care stat se achita? Bulgaria sau Romania? '
Raspuns: evident, Bulgaria, si se calculeaza conform legislatiei tarii respective

'si este un dezavantaj pentru salariat daca plata contributiilor se face catre statul bulgar?'
Raspuns: Da, daca angajatul este detasat in alta tara este clar ca nu mai realizeaza venituri in Romania si prin urmare nu mai contribuie la somaj, CAS samd in Romania. Dezavantajul angajatului este ca apare o 'fereastra' dpdv vechime, contributii resp baze de calcul (expl calcul cuantum pensie se face in baza contributiei CAS virata de angajator pt angajat)
Daca vrea sa aiba continuitate dpdv contributii (a.i. la intoarcerea in tara sa nu aiba surprize de genul somaj fara banuti sau spitalizare de platit) sau poate incheia contract individual cu aceste institutii si poate contribui, la nivelul salariului minim pe economie.

In ceea ce priveste impozitul pe venit - va trebui sa urmariti daca cele doua tari (Romania, Bulgaria) au semnat tratat de dubla impunere (sa nu plateasca im pozit venit si in Bulgaria si in Romania). Atentie sunt formulare specifice ce se depun odata cu fisele fiscale (consultati un specialist fiscal).

O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare personal iuga laurentiu iuga laurentiu Buna ziua! Care este forma legala pentru a detasa un salariat la o alta societate? Perioada maxima si ce tip de contract se poate incheia intre ... (vezi toată discuția)
Detasare marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg in cazul unei detasari ? Salariatul are dreptul la o compensatie de 50 %din salariul de baza daca ... (vezi toată discuția)
Procedura de detasare rosiu simona rosiu simona Buna ziua! Dorim sa ni se detaseze de la o alta firma un angajat, imi puteti spune care este procedura pe care trebuie s-o urmeze angajatorul care ne detaseaza ... (vezi toată discuția)