avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate si indemnizatie pentru CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate si indemnizatie pentru CCC

sotia mea este anul 1la postliceal asistent medical scoala e privata, in cazul in care va ramine insarcinata va primi dupa nastere acel ajutor cca 800 lei x cit o fi la acel moment? mentionez ca am mai avut 1 copil care a decedat la7 zile,







sotia mea casnica fiind urmeaza 1 scoala postliceala privata, daca ramine insarcinata beneficiaza de indemnizatia de800
lei, sau cit o fi la acel moment,dupa nastere? mentionez ca ne plateste momentan nici o contributie la stat fiind doar coasigurata[ eu muncesc]







Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:22, 22 Ianuarie 2012
In conditiile aratate sotia dvs nu va beneficia nici de concediul de maternitate si nici de concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani.
Pentru a beneficia de concediu de maternitate este necesar ca anterior solicitarii acestuia sotia dvs sa fi cotizat la asigurarile sociale de sanatate cel putin o luna (repet, anterior solicitarii), sau sa fi avut alte situatii care sa se incadreze la stagiu asimilat (somaj, pensie de invaliditate, cursuri de zi invatamant universitar absolvite, etc).
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani este necesar ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa realizeze timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.
Singurul ajutor de care veti putea beneficia in conditiile descrise, este alocatia de stat pentru copil pana la 2 ani in cuantum de 200 lei.
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune ca in cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC intra si perioada in care solicitantul
"m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;" (Art.2(5)).

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 5.
În aplicarea art. 2 alin. (5) lit. m), o) - s) din ordonanţa de urgenţã, cursurile preuniversitare, universitare, postuniversitare la nivelul studiilor universitare de masterat pot fi frecventate atât la unitãţi de învãţãmânt de stat, cât şi particulare, autorizate sau acreditate, în condiţiile legii, în ţarã sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului.

3. - Asadar daca urmeaza cursurile la zi iar scoala este acreditata poate beneficia de indemnizatia pentru CCC de 600 lei lunar, pana ce copilul implineste 2 ani la care se adauga si alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar.
- Deoarece nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) poate solicita CCC incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului andreeavasile89 andreeavasile89 Buna ziua! Situatia in care ma aflu e mai complicata. Am lucrat din decembrie 2011 pana in martie 2012 cu contract de munca pe perioada determinata. Din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj si concediu pentru cresterea copilului Rentzu Rentzu Daca sotia a absolvit o scoala postliceala sanitara in luna august(scoala cu plata),este insarcinata , urmand sa nasca in luna februarie 2012, poate sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie maternitate spasski spasski Buna ziua. Sotia mea urmeaza cursurile de master pana in luna iulie 2013, fara a fi angajata cu carte de munca de aproape 2 ani. Urmeaza sa ramana insarcinata ... (vezi toată discuția)