avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare de la centrala de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare de la centrala de bloc


Buna ziua si LA MULTI ANI!
Este un bloc cu 36 ap., constituiti in asoc. de proprietari ,care are centrala proprie de incalzire(apa calda menajera si pentru incalzire) Unul din membrii asociatiei doreste sa se debranseze, dar are nevoie de acordul asociatiei, care nu vrea il dea pe motiv ca ar strica echilibrul de functionare a instalatiei.Instalatia este veche si i-a fost calculat randamentul pe cele 36 ap.
.Respectivul proprietar doreste sa dea asociatia in judecata.O poate face? Cine va avea castig de cauza si de ce?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 05:28, 23 Ianuarie 2012
Are dreptul legal sa se debranseze, urmand sa demonstrati temeinic, daca se ajunge in instanta, in ce mod poate fi afectat sistemul de incalzire al blocului.
Va avea castig de cauza proprietarul. Asociatia poate reechilibra sistemul pe cheltuiala proprietarului.
Pentru ca instalatia este veche, presupun ca acest proprietar care vrea acum sa se debranseze, si-a achitat partea repartizata din costul centralei si a instalatiei comune.
Daca din acest punt de vedere nu mai are obligatii, asociatia poate sa-i solicite sa-si achite toate datoriile la zi, sa nu aiba restante, sa-i solicite plata operatiunii de echilibrare (daca este necesara si daca se face) si-apoi sa-i dea acordul.
Altfel omul se poate adresa instantei si asociatia va fi obligata sa-i dea acordul sau mai bine zis hotararea judecatoreasca poate tine loc de acord al asociatiei dar poate si cu ceva cheltuieli de judecata si despagubiri suportate de asociatie.
Desi topicul este altul, incerc sa explic ca altceva. In mod cert deconectarea unui apartament de la un sistem de incalzire, mai ales acolo unde este o centrala de bloc - strica echilibrul / randamentul acelui sistem.
Am mai discutat pe forum aceste lucruri si nu am ajuns la un consens - noi nefiind implicati efectiv decat la nivel de discutii, atunci ce sa mai zicem de cei efectiv implicati... Sunt o multime de cauze puse in discutie, asa ca pana la urma sunt unii care vor sa ”migreze”, sa-si instaleze propria centrala, cu avantajele si dezavantajele respective.
Opinia mea nu difera de cea a lui @adriantot, precum si a celorlalti colegi, in sensul ca daca nu ai obligatii catre as. prop. cu privire la instalatia actuala, as. prop. trebuie sa-si dea acordul in vederea deconectarii. Ma tem insa ca as. prop. il va da in conditiile legii, adica, desi proprietarul s-a deconectat, acesta nu poate renunta la partile comune ale instalatiei de apa calda si incalzire, asa incat proprietarul nostru deconectat i se vor repartiza prin as. prop. costuri cu reparatiile / inlocuirile care se vor face vechiului sistem, proportional cu cota-parte de proprietate. Daca i se explica ca asa stau lucrurile, s-ar putea sa renunte la deconectare si sa mearga cu grupa mare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari nu vrea sa-mi semneze pv de deconectare d_dumitrascu d_dumitrascu Am cumparat un apartament in Bucuresti (Colentina) si pentru a incepe sa-mi fac dosarul pentru montajul acestei centrale, ma lovesc de o problema de care nu ... (vezi toată discuția)
Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)