avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Instanta Competenta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Instanta Competenta

Buna ziua,
Am urmatoarea speta:
O societate din republica Moldova incheie un contract de vanzare cumparare cu o societate din Romania (cu sediul in judetul Prahova), in care societatea din Moldova are calitatea de vanzator. Locul de livrare este Albita, Romania. In contract nu se prevede locul incheierii contractului, iar solutionarea litigiilor este prevauta conform dreptului international.

Cum societatea din Romania mai are un rest de plata a facturii emise, vreau sa cer in instanta recuperarea sumei de bani.

Intrebari:

1. Pot sa consider instanta competenta cea de la sediul paratei, adica al societatii romane? Sau instanta competenta e cea unde a avut loc livrarea?

2. Pot in acest caz cu o societate straina sa merg pe ordonanta sau pe somatie de plata, sau trebuie mers pe dreptul comun?

3. Dobanda aferenta sumei restante, o calculez conform dreptului roman sau moldovenesc?
Cel mai recent răspuns: dana_toader , utilizator 13:16, 26 Ianuarie 2012
Puteti merge pe ordonanta sau somatie in prima faza, avand in vedere taxa de timbru redusa, competenta fiind judecatoria de la sediul debitorului. Despre dobanda, potrivit contractului, ori se vor percepe penalitati de intarziere daca acestea au fost aduse la cunostinta debitorului si inregistrate de care creditor, ori actualizarea cu indicele ratei de inflatie.
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu omiteti concilierea directa: art. 720 , alin1 c.p.c pe care trebuie sa o intreprindei inainte de actionarea in judecata.
“(1) În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte.”
Prin prisma acestor prevederi, procedura concilierii directe apare ca o fază “prelitigioasă”, ca o etapă care precede introducerea cererii de chemare în judecată şi investirea instanţei de judecată cu soluţionarea neînţelegerilor dintre părţi.. situatie in cazul in care nu aveti nicio garantie (BO, CEC).
In OUG 119/2007 privind ordonanta de plata se prevede expres ca in acest caz nu este necesara procedura concilierii directe

Art.5 (2) ) În cazul litigiilor privitoare la obligaţii de plată rezultând din contracte prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă nu este necesară parcurgerea, în prealabil, a etapei concilierii directe prevăzute la art. 7201 din Codul de procedură civilă.

Alte discuții în legătură

Instanta competenta dana_toader dana_toader Buna ziua, Am urmatoarea speta: O societate din republica Moldova incheie un contract de vanzare cumparare cu o societate din Romania (cu sediul in judetul ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata =procedura concilierii directe? ContSters79137 ContSters79137 probabil ca de regula, aceasa procedura a ordonantei de plata ar echivala cu indeplinirea concilierii directe prevazute de 720indice1 CPC, pentru aceleasi ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata vs. conciliere dumitru2000 dumitru2000 - x da in judecata pe Y pentru plata unei sume de bani - deci pretentii; - de la scadenta insa au trecut insa trei ani fara cateva zile - deci X nu mai are ... (vezi toată discuția)