avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Instanta Competenta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Instanta Competenta

Buna ziua,
Am urmatoarea speta:
O societate din republica Moldova incheie un contract de vanzare cumparare cu o societate din Romania (cu sediul in judetul Prahova), in care societatea din Moldova are calitatea de vanzator. Locul de livrare este Albita, Romania. In contract nu se prevede locul incheierii contractului, iar solutionarea litigiilor este prevauta conform dreptului international.

Cum societatea din Romania mai are un rest de plata a facturii emise, vreau sa cer in instanta recuperarea sumei de bani.

Intrebari:

1. Pot sa consider instanta competenta cea de la sediul paratei, adica al societatii romane? Sau instanta competenta e cea unde a avut loc livrarea?

2. Pot in acest caz cu o societate straina sa merg pe ordonanta sau pe somatie de plata, sau trebuie mers pe dreptul comun?

3. Dobanda aferenta sumei restante, o calculez conform dreptului roman sau moldovenesc?
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 17:10, 24 Ianuarie 2012
inteleg ca sunteti din Rep Moldova, corect? daca da, aveti in legislatia o lege privind cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat? daca da, in ea se prevad regulile in baza carora o firma din Rep Moldova poate chema in judecata o firma nerezidenta precum si competenta generala a instantelor moldovenesti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta competenta dana_toader dana_toader Buna ziua, Am urmatoarea speta: O societate din republica Moldova incheie un contract de vanzare cumparare cu o societate din Romania (cu sediul in judetul ... (vezi toată discuția)
Adoptie internationala Este vorba de adoptarea copilului sotului dinainte de casatorie Cei doi sunt casatoriti din 2001 si locuiesc impreuna cu copilul in Romania, el fiind cetatean ... (vezi toată discuția)
Competenta generala divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Casatorie mixta cetatean roman- moldovean . Domiciliul comun al sotilor in Romania si au si un copil minor. Sotia ( cetatean moldovean) paraseste domiciliul ... (vezi toată discuția)