avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care sunt conditiile legale de audiere , pentru un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care sunt conditiile legale de audiere , pentru un minor implicat intr-un proces?

La initierea act de incuviintare vizite, tatal a cerut audierea copilului si instanta a acceptata chiar daca am specificat ca minorul a mai fost audiat in legatura cu acest aspect, la procesul de custodie minor, pe care l-a initiat cu un an in urma, cand copilul a fost audiat si de aut tut si de jud. Consider ca toate acestea au fost abuzuri din partea tatalui . Spuneti-mi va rog care sunt conditiile legale de audiere ale copilului. Nu trebuia sa mi sa ceara acordul pentru aceste audieri? Copilul nu trebuia audiat de fiecare data in camera de consiliu in prezenta unei persoane de la aut tut sau in prezenta unui psiholog ? Daca instanta a gresit raspunsul copilului la una din intrebari, ce se poate face daca audierea a avut loc in camera de cons fara altcineva de fata?
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: laau , utilizator 13:03, 8 Martie 2012
Copilul nu va fi audiat ci ascultat in camera de consiliu. El poate fi ascultat daca judecatorul gaseste de cuviinta si fara ca partile sa fie de fata, art 144 ind. 1 C.p.civ. Astfel in prima ipoteza, se va asculta minorul in camera de consiliu cu partile de fata, iar in a doua ipoteza fata a fi prezente partile.
In caz de nemultumire se poate face recurs la incheierea de sedinta, odata cu fondul cauzei.
Multumesc. Scuzati-ma ca am gresit daca am spus audiere si nu ascultare, dar pana la urma a fost audiere, deoarece aceasta i s-a impus de instanat si de tata, si s-a desfasurat ca o audiere, cu intrebari la care i s-au cerut raspunsuri scurte pe un ton nepotrivit, ptr astfel de imprejurari. Va intrebam de conditiile legale deoarece consider ca acestea ar fi trebuit sa fie cuprinse undeva in leg 272/2004 privind drept copilului sau cuprinse in alta lege.M-ar fi interesat sa o citesc, pentru ca sa nu mai dau ocazatia unor astfel de abuzuri.
Multumesc.
Verificati dosarul, daca a fost audiere va exista o declarartie, care va constitui motiv de recurs.
Despre ascultare art. 144 ind. 1 cod procedura civila. Mi-e greu sa cred ca a fost audiat....
S-a desfasurat ca o audiere, insa a fost asa cum spuneti ascultare. Exista un proces verbal intocmit de catre instanta numit audierea copilului in Cam de cons. Toate acestea s-au intamplat la proc de custodie initiat de tata in urma cu doi ani insa anul trecut cand a initiat act de incuviintare vizite, a cerut ascultarea copilului din nou pentru a treia oara insa instanta respectiva a cerut de aceasta data ascultarea in sala de sedinte,ptr a fi mai rapida. Copilul a negat vizitele cu tatal sau, clar si tare , argumentand cu violenta fizica...etc. Copilul are 13 ani si este foarte matur in gandire, dar inst a decis totusi , impotriva vointei copilului, ca acesta sa faca vizite cu tatal in prezenta mea . Acum tatal a deschis recursul motivul tatalui fiind fabricat. A transcris un fragment din sentinta ( unde se facea referire la el) si a schimbat sensul , pentru a putea motiva fals ca si instanta de fond a sugerat in sentinta ca eu influentez copilul. La acest recurs instanta a cerut examinarea psihologica a copilului ,chiar daca am precizat ca a fost audiat de trei ori pana acum, pentru stabilirea vizitelor. Scopul sau motivul examinarii copilului nu mi-a fost prezentat , insa instanta a cerut aceasta examinare. Din acest motiv vroiam sa citesc legile ce se refera la aceste proceduri la care sunt supusi copii, pentru ca deja sunt abuziri aceste ascultari obligatorii.
Multumesc.
Nu va suparati ca va intreb, in ce oras se desfasoara minunatia aceasta de proces?

Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Art. 2
(1) Prezenta lege, orice alte reglementari adoptate in domeniul respectarii si promovarii drepturilor copilului, precum si orice act juridic emis sau, dupa caz, incheiat in acest domeniu se subordoneaza cu prioritate principiului interesului superior al copilului.
(2) Principiul interesului superior al copilului este impus inclusiv in legatura cu drepturile si obligatiile ce revin parintilor copilului, altor reprezentanti legali ai sai, precum si oricaror persoane carora acesta le-a fost plasat in mod legal.
(3) Principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti.
(4) Persoanele prevazute la alin. (3) sunt obligate sa implice familia in toate deciziile, actiunile si masurile privitoare la copil si sa sprijine ingrijirea, cresterea si formarea, dezvoltarea si educarea acestuia in cadrul familiei.


Art. 6
Respectarea si garantarea drepturilor copilului se realizeaza conform urmatoarelor principii:
a) respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului;
b) egalitatea sanselor si nediscriminarea;
c) responsabilizarea parintilor cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti;
d) primordialitatea responsabilitatii parintilor cu privire la respectarea si garantarea drepturilor copilului;
e) descentralizarea serviciilor de protectie a copilului, interventia multisectoriala si parteneriatul dintre institutiile publice si organismele private autorizate;
f) asigurarea unei ingrijiri individualizate si personalizate pentru fiecare copil;
g) respectarea demnitatii copilului;
h) ascultarea opiniei copilului si luarea in considerare a acesteia, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate;
i) asigurarea stabilitatii si continuitatii in ingrijirea, cresterea si educarea copilului, tinand cont de originea sa etnica, religioasa, culturala si lingvistica, in cazul luarii unei masuri de protectie;
j) celeritate in luarea oricarei decizii cu privire la copil;
k) asigurarea protectiei impotriva abuzului si exploatarii copilului;
l) interpretarea fiecarei norme juridice referitoare la drepturile copilului in corelatie cu ansamblul reglementarilor din aceasta materie.

Si cu mare parere de rau va spun, nu va puteti proteja copilul de obtuzitatea autoritatilor. Nu va va asculta nimeni, nici pe dumneavoastra, nici pe el. Fiti tare si invatati-va copilul sa fie puternic. Peste 5 ani va fi major, si lucrurile vor sta cu totul altfel. Pana atunci, va veti lupta cu morile de vant, va spune cu durere o mama in aceeasi situatie.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
laau, utilizator

Alte discuții în legătură

Audiere minor ContSters132194 ContSters132194 Buna seara, Sunt in proces de divort. Am cerut audierea fetitei mele, in varsta de 8ani, deoarece este in interesul ei si al meu. Judecatoarea sau presedinta ... (vezi toată discuția)
Am nevoie urgent de un raspuns mary23 mary23 sunt intr-un proces de divort pe baza unor minciuni copilul ia fost incredintat tatalui provizoriu avand in vedere ca copilul vrea sa stea cu mine , mentionez ... (vezi toată discuția)
Audierea minorului sub 10 ani Antoanela Geaman Antoanela Geaman Deoarece prin Noul cod civil se pot audia si minorii sub 10 ani , va rog sa-mi spuneti practic, cum se realizeaza acest lucru. In pezenta ambilor parinti, a ... (vezi toată discuția)