avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune?

In 1991 tatal meu, fratele lui si verisoara lor au facut cerere (individual) la primaria din localitate pentru retrocedarea a 12 ha de teren agricol care au apartinut strabunicii mele. Nu stiu cum si de ce, dar in urma cererilor de retrocedare au iesit doua titluri de proprietate: unul de 4 ha pe numele sorei bunicii mele si al doilea de 8 ha pe numele bunicii mele si al surorii acesteia. Bunica mea a decedat in 1993 fiind vaduva, iar sora bunicii a decedat acum vreo doi-trei ani fiind si ea vaduva. Tatal meu a dat in folosinta aproape imediat (nu stiu exact anul) terenul agricol (cele 8 ha care considera ca i se cuveneau lui si fratelui sau) unui satean care s-a angajat sa-l cultive si sa plateasca taxele. Dupa decesul tatalui meu (in 2006) am lasat terenul in folosinta aceluiasi satean, in aceleasi conditii.

Problema a aparut dupa decesul sorei bunicii, cand fiica ei (verisoara tatalui meu) a facut succesiunea si a trecut terenul de 4 ha din primul titlu de proprietate pe numele ei, iar mai apoi l-a vandut. A vandut de asemenea cu chitanta de mana si 4 ha de pe titlul de proprietate al tatalui meu (cel de 8 ha), desi nu recunoaste acest lucru. Diferenta de 4 ha ramase pe care mi le-a indicat sateanul le-am dat in lucru la asociatia locala.

Intrebarea mea este: cum pot intra eu in legalitate? Sunt sigura ca cele 8 ha sunt pierdute pentru ca pe titlul de proprietate s-au trecut eronat (si intentionat) bunica si sora bunicii, insa macar pentru cele 4 ha ramase as vrea sa am actele in regula. Plus ca trebuie platite taxele si nu-mi convine sa le platesc pentru intreaga suprafata.

Trebuie facuta musai succesiunea? Sau se poate prin uzucapiune?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 09:08, 24 Ianuarie 2012
1. trebuie facuta succesiunea dupa bunica;
2. trebuie facuta iesirea din indiviziune fata de mostenitorii surorii bunicii dvs (am o vaga banuiala in in certificatul de mostenitor al verisoarei dvs, despre care faceti meniune, este trecuta si cota de 1/2 din cele 8 ha, asa ca iesirea din indiviziune o veti face cu verisoara dvs; daca se invoieste, la notar, daca nu, prin instanta).
3. uzucapiunea n-are ce cauta aici. In urma succesiunii si iesirii din indiviziune cu verisoara, tatal dvs. si fratele dansului vor stapani in indiviziune, cele 4 ha ramase din titlul emis pe 8 ha. Din nou, pentru a individualiza partea fiecaruia, se va face o noua iesire din indiviziune, in urma careia se va delimita fizic suprafata de 2 ha care ii revine fiecarui frate (bineinteles, daca bunica nu a mai avut si alti copii in afara tatalui dvs si a fratelui dansului).
Initial au fost 12 ha si trei solicitanti. S-a emis un titlu de proprietate de 4 ha unui solicitant (verisoara). Pe acest titlu de proprietate era numele sorei bunicii. Si s-a mai emis inca un titlu de proprietate de 8 ha comun pe numele bunicii si sorei acesteia, ca si cum ar fi raspuns cu un sigur titlu celor trei solicitari. Practic verisoara a beneficiat de 2/3 din teren, cu sau fara acte ... Mai poate fi atacat/rectificat titlul de 8 ha? Pe acest titlu nu apare nicio cota, apar numai beneficiarele si parcelele (terenul nu e comasat si are parcele in diverse zone) cu vecinatatile. Si in cazul in care voi pastra numai 4 ha, cum pot sa fac sa raman macar cu parcelele pe care le-am dat in asociatie?

Si inca ceva: bunica avea in afara de acest teren agricol si alte bunuri mobile si imobile. Se poate face succesiunea numai pentru teren? Restul nu ma intereseaza.

Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
danimik, utilizator
Al doilea titlu, cel emis la comun pe numele bunicii si surorii acesteia pentru cele 8 ha, cuprinde suprafete egale de teren pentru bunica si sora dansei: cate 4 ha fiecare. Deci, verisoarei (care inteleg ca este mostenitoarea surorii bunicii) ii revin si aici 4 ha din cele 8. Raman 4 ha partea bunicii dvs, insa inteleg ca tatal dvs are un frate, ori partea bunicii, la dezbaterea succesiunii, se imparte egal intre mostenitori (2 ha tatal dvs, 2 ha fratele acestuia). De ce au iesit titlurile asa, nu stiu, trebuie verificat registrul de intrare in CAP si registrul agricol 1959-1963 existente la primarie (este posibil ca, odata, sora bunicii sa fi intrat in CAP cu pamantul dansei dat probabil de zestre sau cu pamantul sotului dansei, daca acesta era decedat la colectivizare - primul titlu de 4 ha, unde apare singura), iar al doilea titlu, cel de 8 ha, sa fie terenul care a revenit celor doua surori de pe urma parintilor lor - este o supozitie.
In masura in care bunica, respectiv matusa, nu au intrat in CAP cu suprafetele de teren inscrise pe titlul de proprietate (asta se stabileste in urma verificarilor la primarie), se poate solicita nulitatea absoluta partiala/totala, dupa caz a titlurilor de proprietate, conform art. III lit. a din legea 169/1997.
Ca sa ramaneti cu solele lucrate in prezent, in urma iesirii din indiviziune, cu ocazia impartelii, solicitati ca acest amplasament sa va revina dvs (dupa cum am spus, imparteala se face fie la notar, fie in instanta).
Va multumesc pentru clarificari. Succesiunea bunicii nu s-a facut deloc, se poate face succesiunea numai pentru terenul agricol?
Da, se poate, ulterior revenindu-se cu un supliment la certificatul de mostenitor initial, cand veti dezbate succesiunea si dupa celelalte bunuri ramase de la bunica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate, neclaritati vulpys vulpys buna seara,strabunicii mei sunt decedati,strabunicul a detinut un teren de 5 ha extra si 2000 mp intra,a fost improprietarit dupa razboi,avand 5 copii,la ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate cf. legii 18 toricelli toricelli Buna seara si La Multi Ani tuturor! Va scriu cu rugamintea sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: In 1991 tatal meu si fratele lui in numele bunicii ... (vezi toată discuția)
Succesiune teren agricol retrocedat dupa1989 viorelt69 viorelt69 Buna ziua! Mama a mostenit , dupa Revolutia din 1989, impreuna cu alti 8 frati si surori, cam 5 Ha de pamant agricol. O sora care are si certificatul de deces ... (vezi toată discuția)