avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul necesar in cazul pensiei de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul necesar in cazul pensiei de invaliditate

Buna ziua , va rog frumos sa imi spuneti daca fiind bolnava cu dosar medical ma pot pensiona in cazul in care am virsta de 58 de ani si o vechime in munca de 23 ani .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:32, 13 Februarie 2012
Pentru a beneficia de pensie de invaliditate, o persoana cu varsta intre 57-60 de ani trebuie sa aiba un stagiu de cotizare la pensie de 26 de ani.
va rog sa imi spuneti daca avind 4 copii nascuti si crescuti de mine mai beneficiez de cei 2 ani la vechimea in munca in cazul cind ar trebuii acum sa ies la pensie cu un grad de invaliditate si nu am cei 26 ani de cotizatie minima necesar virstei mele si am doar 23 ani cotizatie
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut mai multi copii.
Interventie moderator

Am rugamintea sa continuati discutiile incepute folosind butonul "raspunde". In acest mod exista continuitate intre discutia initiala si intrebarile si raspunsurile ulterioare. Multumesc!

Pe prima pagina a forumului "Pensionari si probleme juridice legate de pensii" gasiti Legea nr. 263/2010. Prevederea legala despre care intrebati este art. 73, unde veti gasi si tabelul nr. 3 cu stagiul de cotizare necesar in functie de varsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.

Gabriela Pintea

nemrodica a scris:
buna ziua, din cele ce mi-ati raspuns dv. inseamna ca o persoana care isi pierde capacitatea de a lucra din cauza unei boli nu se poate pensiona decit daca are un anumit stagiu de cotizatie?probabil ca acesta depinde de virsta persoanei pentru ca eu cunosc persoane care bolnave fiind acum si mult mai tinere decit mine au primit o decizie de pensionare si ma gindesc ca la 42 de ani nu poate avea un stagiu de cotizare mult prea mare. fiti va rog amabil si spuneti-mi ce leg. sau ordonanta de guvern cuprinde aceste reglementari. Va multumesc

Valentin Mester a raspuns:
Tabelul 3 din Legea 263/2010
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pentru pensie anticipata ecaterina10 ecaterina10 O femeie născută pe 30 iulie 1955,cu 22 ani vechime in muncă(comerț),la ce vârstă poate cere pensie anticipată sau anticipată ... (vezi toată discuția)
oug 100/2008 calu2006 calu2006 m-am pensionat de boala in 03.02.2009. la calculul stagiului de cotizare am : conditii speciale: 22ani7luni 2zile( anterior1.04.2001 15ani 6luni 4 zile) ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate este considerata vechime in munca? ADINABODESCU ADINABODESCU Sotul meu este nascut pe 01/10/1956.Vechime in cimpul muncii are 22 de ani.Din anul 1994 este pensionat de invaliditate gr 2. La ce virsta poate iesi ... (vezi toată discuția)