avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... accident de munca in Italia
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

accident de munca in Italia

Buna ziua tuturor si multumesc celor care vor binevoi sa-mi acorde atentie

In anul 2006,ianuarie , fiul meuPaul a avut un accident la locul de munca unde lucra in Italia -Trento , cu permis de sogiono;
in urma accidentului la controlul facut de institutia legala s-a constatat ca masina cu care lucra
era dereglata si accidentul a avut loc din aceasta cauza;

In urma accidentului a ramas cu partea superioara a palmei stangi sectionata.Dupa doua operatii consecutive intr-un an nu se mai poate folosi de palma si degete.

Dupa cateva luni a apelat laserviciile unui avocat din localitatea respectiva ;
Ca prima actiune au reusit sa obtina un ajutor lunar in jur de 500 euro, care in parte provin
de la stat iar alta parte de la firma pentru care lucra.

Din acel moment fiul meu nemaiputand lucra si banii fiind prea putini pentru nivelul de trai din Italia a fost nevoit sa plece acasa in Romania.
Periodic,a fost chemat pentru diferite controale medicale legate de cazul lui;
Ar vrea sa sa sfatuiasca cu cineva dar nu stie cum si cu cine.Oare exista cineva de la consulatul roman care poate fi abordat?Ar avea nevoie urgenta de o slujba sa poate ramane in Italia sa urmareasca indeaproape totul.

Acum a fost chemat din nou in Italia pentru un consult dar are toate motivele sa fie ingrijorat pentru procesul lui,
dupa cum decurg lucrurile cu dosarul lui a pierdut increderea in avocat.
La toate intrebarile fiului meu ii raspude evaziv,il bate pe umar si-i spune ca nu trebuie sa-si faca griji ,ca se va ocupa el de toate;.din aceasta cauza datele pe care la avem sunt destul de sumare.

Cu ocazia acestui control a fost la tribunal si a cerut dosarul;
I s-a explicat ca este incomplet,si spre stupoarea lui a aflat ca avocatul a introdus duar procesul penal nu si pe cel civil (ma intreb daca nu cumva depaseste termenul legal de depunere)
A avut o discutie cu avocatul si acesta i-a spus ca nu a depus dosrul inca deoarece il va depune in ultimul moment ca o strategie ,sa surprinda partea adversa.Noi ne temem ca a fost contactat de ei si nu mai lucreaza in interesul fiului meu.
-si a mai aflat ca avocatul a cerut ca acei bani pe care-i primeste ,suma aceea infima sa-i fie dati toti odata -lucru pe care fiul meu nu- l vrea ,nu l-a cerut ,si nu este in interesul lui.

In aceste conditii cand il tine departe de orice informatie si ia singur hotarari fara sa se consulte cu Paul ma intreb si eu ca om care nu cunosc nimic din sistemul juridic din italia: ce sanse avem ca sa mai salvam ceva din acest caz
si daca duar am temeri nefondate
sau avocatul nu este corect fata de fiul meu ,care este un emigrant strain sarac ,fara mijloace materiale si neinformat pe la spatele caruia se poate manipula cazul in interesul parii adverse.

Ce se poate fce acum?

As mai vrea sa stiu uzual care este procentul care se cere in aceste cazuri ,pentru ca ei nu au stabilit nimic si plata avocatului este pentru noi ceva despre care nu stim cum se va putea realiza '
daca este normal sa ceara procent din banii si asa putini pe care-i primeste?!si pe care s-a incumetat sa-i ceara inainte?
Deja nu mai avem incredere in avocat si ne gandim sa gasim pe altcineva de incredere,desi in acest caz nu stim ce pretentii ar putea avea actualul avocat ca onorariu.Practic deabia in ianuarie anul viitor va avea loc prima prezentare in instanta.

Pe de alta parte as mai avea o intrebare .
Daca cumva stie cineva daca exista un avocat care reprezinta interesele cetatenilor romani la Curtea Parlamentului European -sau ma rog,ceva asemanator,pe care intentionam sa-l contactam pentru niste precizari de ordin legal.

Multumesc anticipat tuturor celor care fac cinste profesiei pe care o exercita si vor avea intelegere pentru noi ;orice sfat ne va fi de mare ajutor,

Maria Nadia


Cel mai recent răspuns: MARIA NADIA , utilizator 07:50, 31 Octombrie 2008
Situatia este destul de neplacuta.

Insa indiferent de parerea dvs dspre avocat, va trebui sa discutati cu el si sa-l intrebati de ce a procedat asa cum a procedat. Poate ca avea unele ratiuni de ordin tactic, insa asta stie doar cineva care cunoaste cazul concret si procedura italiana foarte bine. In orice caz, dvs sa stiti ca dvs. sunteti partea in proces (ma rog, fiul dvs) asa ca dvs. hotarati ce si cum....

De regula daca s-a pierdut incredera in avocat, orice ar face avocatul e prost. Cred ca cea mai buna solutie ar fi sa cautati un nou avocat, insa in cazul asta este clar ca pe primul avocat va trebui sa-l platiti (in Italia, onorariul este stabilit in principal prin lege, existand posibilitatea onorariului negociat).

Daca mergeti la un alt avocat, veti plati ora de consultatie si-l intrebati ce parere are, si care sunt costurile (in linii mari va poate spune care este si onorariul primului avocat) Costa, insa alta solutie... greu.

Toate organismele astea de protectie nu pot intervenii direct intr-un proces, ele pot face eventual un pic de scandal insa procesul se va desfasura mai departe, fara sa fie influentat de vreun parlamentar mai mult sau mai putin european.
Cine poate insa influenta procesul este un avocat...

Deci solutia... este tot avocat si proces...

Altminteri... puteti incerca pe la consulatele sau ambasada Romaniei din Italia, insa rezultatul va fi pe undeva in apropierea lui zero. Chiar daca ei ar vrea sa va ajute, nu pot intervenii in proces.
Insa cu o slujba .. cine stie, poate se gaseste cineva care sa-l ajute...
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2008
ContSters56778, utilizator
Da, am judecat poate cam aspru,
dar,nu cumva un avocat care te reprezinta trebuie sa-ti dea niste explicatii,mai ales cand actioneaza diferit de cum au stabilit impreuna?

Pe mine asta ma ingrijoreaza cel mai mult-fiul meu are dreptul la niste explicatii.

nu stiu ce hotarare vom lua, dar daca nu vom avea o solutie multumitoare va trebui sa mergem la CEDO.

Totusi as fi vrut sa gasesc pe cineva care sa-mi spuna daca nu a depasit termanul pentru procesul civil,avand in vedere ca a trecut un an si jumatate de la accidentul de munca.

se intampla multe si prin tribunalele astea....

Maria Nadia
Evident ca avocatul trebuie sa dea socoteala clientului.. ca doar acesta il plateste!
Dupa cum v-am spus, va trebui sa discutati deschis cu avocatul, sa-i spuneti ce va nemultumeste, si probabil ca va va explica de ce a procedat astfel...
Daca nu va explica, inseamna chiar ca ceva e in neregula si atunci puteti merge la un alt avocat, si sa vedeti daca primul avocat a gresit ceva...
Iar daca avocatul a gresit ceva si din cauza asta dvs. pierdeti procesul si dreptul la despagubiri, avocatul poate fi tras la raspundere civila. Insa s-ar putea sa fie doar o lipsa de comunicare intre dvs si avocat. Poate fi si limba de vina.

Despre termenele procesuale... este greu de spus ceva.
In orice caz pretentia nu este prescrisa (termenul general de prescriptie este in Italia de 5 ani; nu cred ca aici ar actiona vreun termen special, insa vorbesc in mare masura in necunostinta de cauza pentru ca nu cunosc dreptul italienesc).
Din acelasi motiv nu va pot spune nici daca vreun termen procesual a fost pierdut sau nu. Asta va poate spune doar un avocat dupa studiul dosarului complet, asa cum se afla el la judecatorie.
A fost un proces penal si fiul dv a obtinut cei 500 euro? In ce calitate e fiul dv in acest proces penal? Angajatorul, practic, apare ca parte in acest proces, fiind vinovat de nerespectarea normelor legale in materia protectiei muncii (sau altele), iar daca fiul dv e chemat in fata instantei pot presupune ca exista si o... actiune civila (sau are numai calitate de martor in procesul penal intentat de Statul italian angajatorului respectiv? ). Oricum, din moment ce este chemat din nou in Italia, pt control, procesul nu s-a terminat. Practic, ce documente lipsesc din dosar? Fiul dv sa ceara cate un exemplar (in copie) ale tuturor actelor aflate in dosarul cauzei (cred ca va trebui sa plateasca timbru judiciar si acolo) si sa vina cu ele in RO (unde traduce actele, la un traducator autorizat, dar nu tb legalizata traducerea). Apoi cautati – si veti gasi cu siguranta – un cabinet de avocat specializat in drept international privat.
Nu stiu daca e valabil si in cazul fiului dv, dar in codul de procedura civila italian pt conflictele de munca este prevazuta o procedura obligatorie prin care se incearca ajungerea la o intelegere a partilor. Fara aceasta procedura instanta respinge cererea (in procese civile). Daca nu se ajunge la intelegere, macar partial, se consemneaza concluziile intr-o minuta, indicandu-se motivele pt care nu s-a ajuns la un acord. Numai daca partile nu considera oportun sa se impace abia in acel moment se admite actiunea. Tentativa de conciliere trebuie sa fie finalizata in 60 de zile de la data cererii..
In timpul procesului, judecatorul poate dispune ca lucratorului sa i se plateasca o suma – cu titlu provizoriu, cand situatia acestuia o impune – pana la hotararea definitiva. Poate ca, aceasta suma de 500 euro e provizorie...
Sanatate, si succes in demersuri.
Drept international privat?

Ce are asta cu cazul de fata?
E un proces obisnuit in Italia, in care singurul element de extraneitate ar fi ca reclamantul locuieste in prezent in Romania...
insa din cauza asta nu are absolut nimic de a face cu dreptul international privat!

Iar faptul ca procesul nu s-a terminat este evident, de vreme ce in Ianuarie va fi prima infatisare... acu`ce-i drept e un proces penal...

Iar apropo de conflictele de munca: cazul de fata nu este nici de departe un conflict de munca; este un caz civil (ma rog chiar daca se face in interiorul procesului penal, desii sincer sa fiu nu vad ce infractiune ar fi savarsit angajatorul), o actiune in despagubiri contra angajatorului...
Jurisdictia muncii nu are absolut nimic de a face aici...
Omul vrea despagubiri... adica bani, nu sa fie reincadrat in munca!

Alte discuții în legătură

Accident de munca in italia MARIA NADIA MARIA NADIA Buna ziua tuturor si multumesc celor care vor binevoi sa-mi acorde atentie In anul 2006,ianuarie , fiul meuPaul a avut un accident la locul de munca unde ... (vezi toată discuția)
Proces civil in urma unui accident titica titica Baiatul meu a avut un accident auto cu victima. Nu am ajuns la intelegere cu parintii copilului de 9 ani care circula cu bicicleta . acestia au scos certificat ... (vezi toată discuția)
Avocatul nu-mi reprezinta interesele, ma informeaza gresit in mod intentionat Mr-X Mr-X Buna seara, Am o problema cu avocatul, am un proces civil la care nu mai exista apel. Avocatul imi recomanda sa las cealalta parte implicata in proces sa ... (vezi toată discuția)