Buna.
Intrbarea mea este care sunt pasii de urmat in contestarea unei amenzi primite in cazul unui apel la 112.
Situatia este urmatoarea:
Eu lucrez in cadrul unui hotel, care pe timp de noapte nu are paza, doar bucatareasa si cu mine, eu fiind tot femeie. Intr-o noapte, in parcarea hotelului isi fac aparititia 4 camioane si o dubita, iar soferii acesora nu se cazeaza in hotel. Cu cateva zile in urma managerul imi spusese ca cei de la politie o informase ca in una din nopti , in parcarea hotelului nostru a avut loc o tranzactie de masini furate.
In acest context mi s-a parut suspecta stationarea acestor masini si am hotarat sa apelez 112 sa trimita pe cineva sa verifice. La telefon eu am mentionat tranzactia de masini din trecut tocmai pentru a avea un motiv intemeiat si a nu avea surprize ca aceasta amenda. Politista, cand a venit la constatare o tinea sus si tare ca eu am sesizat tranzactia de masini si ca trebuie sa ma amendeze pentru ca faptele nu s-au confirmat. Intrebarea mea este, se poate folosi in instanta inregistarea apelului de la 112? Fiindca eu am rugat sa trimita pe cineva in verificari pt. ca mi se parea suspecta stationarea acestor masini in ideea a cea ce se mai intamplase.
Va multumesc si astept sfaturi.
Din punct de vedere legal se poate amenda o persoana care alerteaza fara motiv organele de politie (Lg.61/1991)
Daca v-ati exprimat astfel cum relatati , nu cred ca exista astfel de posibilitate.
Daca totusi , veti fi sanctionata , desi pare putin probabil , aveti posibilitatea ca in termen de 15 zile de la semnarea/primirea la domiciliu a procesului verbal de cotraventie sa formulati plangere contraventionala la instanta competenta teritorial locului constatarii contraventiei.
In acettsa situatie nedorita , solicitati sa fie pusa la dispozitia instantei inregistrarea apelului si audiati in calitate de martori persoana care mai era de fata cu dvs si pe managerul unitatii hoteliere
Va multumesc pentru rapiditatea in raspuns. Din pacate bucatareasa nu era prezenta, eram doar eu. In PV nu apare nimeni ca martor. Acest aspect poate atrage dupa sine nuliatea PV? Mentionez ca domnii politisti au legitimat si verificat soferii masinilor. Ei pot fi considerati martori? Repet , pe PV nu apare nici un martor si nici motivul pt care acesta lipseste.
Pentru acest demers de contestare am nevoi de avocat?
Dvs. ati semnat procesul verbal de contraventie ?
In cazul in care nu l-ati semnat , potrivit art. 19 alin. 1 din OG nr. 2/2001, fiind un inscris autentic actul constatator trebuie sa poarte alaturi de semnatura agentului constatator si semnatura contravenientului.
In trei situatii :
1. refuzul semnarii
2.lipsa contravenientului
3. imposibilitatea semnarii
Organul constatator are obligatia sa mentioneze o atare situatie speciala si sa ceara aportul cel putin al unui martor care sa confirme realitatea.
Martorul trebuie identificat in cuprinsul actului constatator si trebuie sa semneze actul.
Lipsa mentiunii privind martorul care sa confirme starea de fapt in cazul in care sa ateste prin semnatura sa ca , contravenientul nu semneaza procesul verbal poate atrage nulitatea absoluta a acestuia.
Am semnat PV, dar cu specificatia ca nu sunt de acord cu cele mentionate. Repet intrebarea: Voi avea nevoie de avocat daca fac contestatie?
Va multumesc!
Verificati consemnarile din procesul verbal sub aspectul cauzelor de nulitate prevazute de art.16,17 din OG nr.2/2001.
Este recomandabila discutarea cu un avocat asupra situatiei , eventual angajarea acestuia.