avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda la regimul circulatiei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda la regimul circulatiei

Un cetatean roman rezident in Franta a fost amendat deoarece ,,nu are asupra sa cartea de identitate".Respectivul care era sofer intr-un autoturism inmatriculat in aceeasi tara,a prezentat permisul de sofer profesionist eliberat de autoritatile franceze precum si un document de identitate eliberat de acelasi stat.Daca nu a avut cartea de identitate romaneasca,agentul l-a amendat cu 450 lei.
Se poate contesta in conditiile in care procesul verbal a fost semnat de contravenient fara martor?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:51, 12 Februarie 2013
raspunsul este afirmativ, contestatia trebuie depusa in 15 zile de la data la care a semnat pv de contraventie, semnatura sa nu atesta decat ca a luat la cunostinta de pv nu ca este de acord cu sanctiunea si implicit recunoaste fapta, mai ales ca nu a fost un refuz de identificare si documentele prezentate probabil sunt suficiente si edificatoare pentru stabilirea identittatii. Daca agentul in astfel de cazuri ale nelamuriri poate conduce persoana la sediul Politiei pentru orice clarificari, pe scurt e nevoie de bani la buget.
In cazul in care alegeti sa nu contestati un proces-verbal, trebuie sa stiti ca acesta constituie titlu executoriu, fara nicio alta formalitate.
Contestatia unui proces-verbal se intocmeste in scris si se depune, alaturi de dosarul cauzei, la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, dupa cum se precizeaza in art. 31 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
Teoretic se poate contesta PV ,dar aspectul ca documentul nu este semnat de un martor nu constituie temei legal care eventual sa conduca la anularea PV
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor stabileste, la art. 17, ca un proces verbal de consideratie este anulat daca nu contine urmatoarele informatii:
prenumele si calitatea agentului constatator;
numele si prenumele contravenientului;
fapta savarsita de contravenient;
datei comiterii faptei;
semnatura agentului constatator.

Prin prisma exceptiei nulitatii absolute invocate, potrivit disp art. 19 alin. 1 din OG nr. 2/2001, fiind un inscris autentic actul constatator trebuie sa poarte alaturi de semnatura agentului constatator si semnatura contravenientului,element care exista in speta dvs
In trei situatii: refuzul semnarii, lipsa contravenientului si imposibilitatea semnarii, organul constatator are obligatia sa mentioneze o atare situatie speciala si sa ceara aportul cel putin al unui martor care sa confirme realitatea.
Aspectul ca dvs ati semnat PV acopera lipsa mentiunii privind martorul care sa confirme starea de fapt,martor care legal ar fi fost necesar numai in cazul in care contravenientul nu semneaza procesul verbal ,situatie care ar fi putut atrage nulitatea absoluta a acestuia.







~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal paolo_benotti_23 paolo_benotti_23 Buna ziua, As dori sa stiu daca constituie motiv de contestatie a procesului verbal \"rutier\" si eventual si textul de lege care permite acest lucru, ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru apel la 112 Aeiou Aeiou Buna. Intrbarea mea este care sunt pasii de urmat in contestarea unei amenzi primite in cazul unui apel la 112. Situatia este urmatoarea: Eu lucrez in ... (vezi toată discuția)
Nulitate pv nesemnat de contravient sebastiant sebastiant buna ziua, am primit o amenda de la politia comunitara precum ca as depozita moloz din mat de onstr pe domeniu public ceea ce am mentionat la mentiuni ca nu ... (vezi toată discuția)