As dori sa stiu daca constituie motiv de contestatie a procesului verbal "rutier" si eventual si textul de lege care permite acest lucru, faptul ca pv nu are semnatura mea (am refuzat sa semnez) iar agentul a mentionat "refuza sa semneze" insa nu a oprit un martor care sa semneze faptul ca eu refuz.
Da, constituie, pentru ca potrivit art. 19 din OG.2/2001 agentul constatator in situatia in care contravenientul refuza semnarea, va trebui sa faca mentiune despre aceasta imprejurare care trebuie confirmata de cel putin un martor.In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului precum si semnatura acestuia.
Faptul ca ati refuzat sa semnati PV de contraventie mentionat in scris in PV trebuie sa fie certificat de un martor care trebuie sa semneze PV pentru confirmarea acestui aspect. O.G. nr. 2/2001 prevede: Art. 19. - (1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
Lipsa semnaturii unui martor care sa certifice ca ati refuzat sa semnati nu este o conditie de nulitate absoluta a PV de contraventie. Aceasta stare de fapt se va aprecia de catre instanta la solutionarea plangerii impotriva PV de contraventie in termenul legal de 15 zile de la comunicarea PV. ;)
Din pacate legislatia noastra este plina de astfel de texte care desi cuprind norme imperative ca si in cazul de fata "agentul va face mentiune", "procesul-verbal va cuprinde", nu prevad in mod expres si sanctiunea aplicabila.
Daca am fi fost in fata unei norme dispozitive respectiv "agentul poate face mentiune",procesul-verbal poate cuprinde" abia atunci era firesc ca textul sa nu cuprinda sanctiunea aplicabila.
Astfel, avand in vedere situatia deficitara a textului de lege, apreciez cata vreme suntem in fata unei norme imperative, ne raportam la disp.art 105 al.2 din c.proc.civ. care prevede ca actul indeplinit cu neobservarea formelor legale va fi declarat nul daca prin aceasta s-a pricinuit partii o vatamare care nu se poate inlatura decat prin anularea acestuia.