avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Hotarare AGA SRL prin mandat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Hotarare AGA SRL prin mandat

Buna ziua,
Reprezentantul legal al unei societati comerciale (SRL) emite o hotarare AGA in calitate de mandatar, cu invocarea art 121 din legea 31/1990.
Calitatea de mandatar trebuie sa reiasa din documente prin care asociatii societatii (persoane juridice straine) mandateaza reprezentantul sa emita hotarari AGA ?
Exista baza legala pt o astfel de hotarare ?
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
sictiran, utilizator
Cel mai recent răspuns: sictiran , utilizator 02:40, 29 Ianuarie 2012
Art. 121 din legea nr. 31/1990 este aplicabil societatilor pe actiuni si oricum nu reglementeaza calitatea de mandatar intr-o societate. Baza legala pentru o astfel de hotarare in cazul SRL trebuie sa fie chiar actul constitutiv al societatii.
In speta, pentru justificarea emiterii hotararii, reprezentantul legal, invoca art 121. (ca sa justifice neindeplinirea procedurii de convocare a asociatilor).
La sfarsitul hotararii, tot repr. legal scrie ca se imputerniceste pe el insusi sa aduca la indeplinire prezenta hotarare.
Dupa care semneaza ca mandatar al asociatilor persoane juridice.
E legal ?
SA este o societate de capitaluri pe cand SRL este o societate de persoane, regulile de convocare AGA fiind diferite. Exista posibilitatea insa ca si in cazul SRL convocarea sa se poata face dupa regulile de la SA cu conditia ca acest lucru sa fie prevazut in mod expres in actul constitutiv. Daca aceasta regula nu este prevazuta, in cazul SRL, convocarea se face in conformitate cu art. 195 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale republicata.
Art. 121
Actionarii reprezentand intreg capitalul social vor putea, daca nici unul dintre ei nu se opune, sa tina o adunare generala si sa ia orice hotarare de competenta adunarii, fara respectarea formalitatilor cerute pentru convocarea ei.

Asta e cel invocat in hotararea in speta mea.

Dvs spuneti ca daca nu e specificat in mod expres in actul constitutiv atunci se aplica :

Art. 195
(1) Administratorii sunt obligati sa convoace adunarea asociatilor la sediul social, cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar.
(2) Un asociat sau un numar de asociati, ce reprezinta cel putin o patrime din capitalul social, va putea cere convocarea adunarii generale, aratand scopul acestei convocari.
(3) Convocarea adunarii se va face in forma prevazuta in actul constitutiv, iar in lipsa unei dispozitii speciale, prin scrisoare recomandata, cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratandu-se ordinea de zi.

Pana aici mi-e f clar. Cu mandatul cum ramane insa ? Pot asociatii (repet, persoane juridice straine) sa mandateze reprezentantul legal (una si aceeasi persoana cu administrator si director general) adica o singura persoana sa emita hotarari AGA ? Exista un mandat generic, sau se emite pur si simplu o imputernicire ?
Pt hotarari AGA este obligatorie publicarea la reg. comertului ? Indiferent de natura hotararii ?
Pot obtine actul constitutiv de la reg comertului ?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
sictiran, utilizator
sad a scris:

convocarea sa se poata face dupa regulile de la SA cu conditia ca acest lucru sa fie prevazut in mod expres in actul constitutiv.


imi dati va rog si un art de lege care prevede chestia asta ?

Alte discuții în legătură

Prezenta fizica aga - reprezentant asociat unic anamd25 anamd25 Am urmatoarea situatie: SRL cu asociat unic persoana juridica straina SA doreste repartizarea dividendelor din anii anteriori. Se intocmeste decizia ... (vezi toată discuția)
Convocare aga epcsch epcsch sant mandatarul a doi asociati dintr-ul SRL .Datorita faptului ca exista mari divergente intre asociatul care este si administratorul societati si ceilalti doi ... (vezi toată discuția)
Introducere cod caen ContSters137516 ContSters137516 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti cu o chestiune. Trebuie sa introduc in actul constitutiv 3 noi coduri caen. Cum se poate face asta? Pot sa redactez un act ... (vezi toată discuția)