avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

marturie mincinoasa

Buna ziua.Am trecut printr-un proced de divort care s-a finalizat de curand si cand am ridicat sentinta am vazut la dosar ca paratul a mai depus 0 declaratie olografa din partea unei alte persoane , declaratie care ma compromitea la momentul respectiv.As dori sa stiu daca declaratia aceea ( extrajudiciara- persoana nu a aparut in instanta, e doar o declaratie de mana cu datele personale, descrierea faptelor si semnatura) poate face obiectul unui proces de marturie mincinoasa sau alta fapta, proces pe care as dori sa-l intentez pentru ca persoana , cine o fi ea, a mintit tot ce a spus acolo.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters237899 , utilizator 15:30, 24 Ianuarie 2012
Daca va fi luata in considerare de catre judecator acea declaratie si din aceasta cauza se va pronunta o hotarare judecatoreasca care sa nu va fie favorabila, puteti face plangere pentru savarsirea acestei infractiuni. Daca acea declaratie nu a fost data cu respectarea conditiilor procedurale, in fata judecatorului si sub prestare de juramanat, din punctul meu de vedere nu are nicio valoare juridica.
Daca "declaratia" a fost data fara incuviintarea instantei, si nu are efect asupra solutiei cauzei, Nu putem invoca fapta de marturie mincinoasa, Argumentele se sprijina si pe faptul ca declaratia nu a fost sub prestare de juramant.
Dar cum sedintele instantelor de judecata sunt publice,,,foita aceea cu declaratia sub semnatura declarantului poate fi act public,,, si daca in el sunt afirmatii "defaimatoare, insulte, jigniri sau colomnii", puteti folosi foita respectiva intr-un proces pentru cele aratate de mine..si puteti solicita unele daune reparatorii pentru stirbirea demnitatii. In viziunea CEDO "demnitatea" este considerata "un drept civil".. Succes..
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
Manole Dumitru, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri; nu a fost data in fata instantei, dar judecatorul a admis-o la ultima sedinta si e numerotata in dosar. Deci, il dau in judecata?
Daca nu a fost luata acea declaratie sub prestare de juramant nu exista infractiunea de marturie mincinoasa. Daca insa va prejudiciaza imaginea si contine aspecte care aduce atingere demnitatii, in lumina Noului Cod Civil unde se reglementeaza si se ofera protectie acestor drepturi nepatrimoniale, puteti initia o actiune pentru repararea prejudiciului moral suferit. Achiesez la concluziile colegului Manole.
Sau puteti solicita neluarea ei in seama, sau inlaturarea de la dosar a respectivului inscris, la judecarea pricinii. Pentru a fi subiect activ al infractiunii de marturie mincinoasa, persoana in cauza, trebuie pintre altele sa aiba calitatea de martor, fie intr-o cauza civila fie intr-o cauza penala, potrivit cu art. 260 C.pen., si nu in ultimul rand rezolutia infractionala sa priveasca audierea sa. In acauza dumneavoastra, persoana respectiva nu indeplineste conditiile speciale pentru a fi subiect activ al infractiunii prevazuta de art. 260 C.pen.

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa ContSters153424 ContSters153424 In timpul unui proces de divort, unul dintre martori face declaratii mincinoase. Fapta se dovedeste imediat, prin inscrisuri emanate chiar de cel pentru care ... (vezi toată discuția)
Schimbare declaratie ioannes ioannes Intrebare:Daca in timpul cercetarii penale la sectia de politie in fata organului de politie judiciara am dat 1 declaratie urmata de completare la aceea ... (vezi toată discuția)
denuntare a unei situatii neadevarate la organele de politie..?? Manole Dumitru Manole Dumitru Daca o persoana face unele afirmatii cu caracter denuntator impotriva unei persoane, deasemeni aceleasi afirmatii, si prin unele precizari intr-un dosar al ... (vezi toată discuția)