avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Motivare proces - refuz chemare in garantie a ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Motivare proces - refuz chemare in garantie a asiguratorului! Interesant!

Buna ziua,

Acest subiect are legatura cu postarea anterioara in legatura cu accidentul in care am fost implicat, eu fiind vinovat, pentru care am fost dat in judecata de pagubit, si mi se cerea plata despagubirilor, chiar daca eu aveam asigurare RCA. La proces s-a respins chemarea in garantie a asiguratorului. Gasiti, va rog, mai jos motivele din motivare:

“In ceea ce priveste fondul pretentiilor deduse judecatii instanta are in vedere urmatoarele aspecte
In primul rand faptul ca a recunoscut integral pretentiile reclamantului desi potrivit cercetarilor ce rezultau din dosarul de daune incuvintat in probatiune culpa acestuia nu era clar determinata, acesta fiind unul din motivele de respingere a cerererii de despagubire.
In al doilea rand trebuie observat ca desi era interesat paratul nu a combatut inscrisurile produse de chemata in garantie, incuviintate in probatiune cu discutia in contradictoriu a partilor, desi era interesat in acest sens. In consecinta in ceea ce priveste cererea reclamantului X , instanta retine ca fata de pozitia paratului de acceptare integrala a pretentiilor, decurgand din angajarea raspunderii sale civile delictuale nu se impune o analiza a conditiilor derivate din art. 998-999 C civil, acesta urmand a fi obligat la plate sumei x cu titlu de prejudiciu. Acesta nu a invocat beneficiul prevederilor art. 275 C pr civila prin urmare va suporta cheltuielile de judecata ocazionate reclamantului....
….........
Din investigatiile realizate de asigurator, comunicate reclamantului, aduse la cunsotinta paratului, necombatute de acesta, a rezultat ca descrierea facuta de cei doi conducatori auto nu prezinta realitatea obiectiva, nefiind exclus faptul ca autoturismul proprietatea reclamantului a avut un impact dur cu un alt autovehicul, dar in niciun caz cu autovehiculul condus de parat.
Paratul era interesat sa combata pretentiile reclamantului, avand in vedere concluziile rezultate din dosarul de daune, in scopul admiterii cererii de chemare in garantie.
…...............
Legiuitorul a exclus raspunderea de plano a asiguratorului RCA, pe fondul posibilitatii fraudarii intereselor acestuia, prin intelegerea tacita a pretinsei persoane pagubite si a celui prejudiciat, ce poate fi mijlocita prin institutia chemarii in garantie. De aceea legiuitorul a creat dreptul asiguratorului de a realiza propriile investigatii, de a refuza plata despagubirilor, revenind justitiei rolul de a acorda despagubirile. Or de vreme ce asiguratul isi asuma integral raspunderea fara a solicita cercetarea cazului de refuz, nefiind nici interesat apreciind ca este aparat de institutia chemarii in garantie, s-ar ajunge ca acest drept sa fie golit de continut. ”

Mai jos este parerea unui alt avocat:

“Intr-adevar, dupa cum rezulta din sentinţă, apărătorul dvs nu a formulat cererile in probatiune necesare dovedirii temeiniciei cererii de chemare in garantie. Probabil datorita valorii mici a litigiului, l-a tratat cu superficialitate. Probabil onorariul nu a fost stabilit proportional cu valoarea litigiului.
Desigur, nu este deontologic. Daca nu a dorit sa sustina cauza cu profesionalism are fi trebuit sa refuze angajarea.
Puteti sa-i faceti plangere la Baroul X si sa-i solicitati plata despăgubirilor egale cu valoarea pierderii dvs, din sentinta rezultând foarte clar ca nu s-a inceract combaterea sustinerilor asiguratorului.
In recurs şansele dvs sunt foarte mici deoarece singurele probe ce pot fi administrate sunt inscrisurile. Ori, dvs aveti nevoie de martori sau expertiza tehnica, ce nu pot fi incuviinţate în recurs. Ar mai exista varianta ca in recurs sa solicitati casarea cu trimiterea cauzei judecătoriei spre rejudecare in scopul administrării probelor suplimentare insa nu este sigur ca se va obţine deoarece aţi fost reprezentat de avocat care a avut posibilitatea să solicite instanţei de fond administrarea oricaror probe pe care le-ar fi considerat necesare însă nu a făcut acest lucru. ”

Nu mai stiu ce sa cred...avocatul care m-a reprezentat a zis ca nu putea sa ceara o expertiza tehnica a accidentului ca sa se dovedeasca ca eu am fost vinovat pentru ca deja recunoscusem vina din constatarea amiabila...eu ma gandesc ca asta putea sa dovedeasca ca accidentul a avut loc asa cum l-am descris...

Multumesc anticipat pentru sfaturi,

Bogdan Zaharia
Cel mai recent răspuns: zaharia_bogdan , utilizator 22:07, 24 Ianuarie 2012
deja nu mai conteaza ce trebuia facut in dosar. istoria nu se face cu "ce ar fi fost daca Napoleon statea in Moscova mai mult timp".
expertiza tehnica putea fi ceruta daca ati fi spus ca recunoastere amiabila se facuse imediat dupa producerea accidentului cind erati sub influenta socului evenimentului si erati ametit de lovitura. deci nu era exclusa o asemenea proba. In plus, aceasta expertiza are rolul de a demonstra mecanismul de producere al accidentului, ea nu indica vinovatii. aceia sunt stabiliti de instanta insa am inteles ca si in fata instantei ati pastrat atitudinea de recunoastere a culpei si nu ati combatut probele adverse.
din aceasta cauza, RCA este exonerat de plano - intelegerile exprese sau "mascate"sub forma unor actiuni "necombative"in fata instantei sunt eliminate tocmai pe motiv de frauda.
Dl. Matahachiro nu aveam ce probe sa combat, eu am fost clar vinovat de producerea accidentului, am scris in declaratia de constatare amiabila. Ar fi fost absurd sa declar orice altceva, a fost un accident usor.
Ceea ce vroiam sa intreb este daca avocatul meu a facut totul asa cum trebuie daca mai exista vreo sansa, daca are rost sa-i fac vreo reclamatie...daca se mai poate face ceva pana la urma!?
Totusi eu am avut asigurare RCA valabila, si de aceea trebuie sa i platesc masina aluia plus cheltuielile de judecata pentru ca o judecatoare oarecare s-a gandit ca ne-am inteles noi sa pagubim firma de asigurari, datorita faptului ca acestia au facut ei o expertiza din care a reiesit ca accidentul nu a avut loc asa cum l-am descris. Asta e un raspuns pe care il dau de fiecare data cand nu au chef sa plateasca o dauna...
Ce fel de justitie este asta?
justitia este cea care trebuie, nu este necesar sa aruncati culpa dvs pe umerii instantei. nu sunt ei sfinti dar nici justitiabilii.

in cazul dvs au fost facute erori in aparare, dar nu unele de natura a atrage raspunderea avocatului. Atit a fost priceperea lui juridica in acest dosar insa nu se poate retine nestiinta sau grava eroare in neindeplinirea atributiilor. obligatia oricarui avocat este una de diligenta si nu de rezultat.nu va impiedica nimeni sa faceti reclamatie la Barou, dar eu - este punctul meu de vedere - cred ca este inutil.

pe de alta parte, daca dvs ati sustinut in fata avocatului ce ati postat pe forum privind recunoasterea vinovatiei, el a executat sustinerile clientului, asta era treaba lui. Poate ca trebuia sa va puna in vedere o alternativa, insa asta tine de priceperea unui avocat. de aceea sunt avocati de inalta clasa, medie si restul. ca in orice meserie.

insa trebuie sa constientizati ca recunoasterea vinovatiei inlatura raspunderea RCA mai ales cind acestia contesta insasi desfasurarea evenimentelor. Si ca sa nu plateasca ceva ce ei nu considera a fi temeinic, legea le confera dreptul de a fi scutiti la plata. Ce nu ati inteles dvs este faptul ca RCA (asiguratorul) v-ar fi sprijinit in demersurile dvs deoarece ambele interese ar fi convers spre acelasi obiectiv - diminuarea raspunderii sau chiar inlaturarea ei. dvs insa ati preferat sa mergeti impotriva curentului si ati tratat cu indiferenta mina de ajutor a asiguratorului care beneficia si de consultanta de specialitate. Recunoasterea din amiabila poate fi retractata, nu este irevocabila.

si acum sustineti ca avocatul sau instanta este de vina ptr ca ati pierdutr dosarul. partial sunt de acord cu dvs in privinta avocatului dar nu si in privinta instantei. solutia este corecta si nu o veti schimba in recurs. parerea mea de avocat.
Multumesc pentru raspuns. Eu nu puteam sa nu sustin ca nu sunt vinovat pentru ca ar fi fost o minciuna, a fost un accident banal, au fost si martori....accidentul a avut loc chiar in fata primariei si acolo era un jandarm, reclamantul mi-a spus ca il cheama ca si martor la proces daca sustin ca nu eu sunt cel vinovat...Avocatul meu nu mi-a dat nicio alternativa pur si simplu mi-a dat de inteles ca totul merge bine...A luat 500 de lei si atat.
Nerecunoasterea vinovatiei ar fi fost sincer o mare minciuna...dar daca gresesc in trafic pai de de aceea imi fac asigurarea obligatorie? Asiguratorul nu a vrut sa plateasca pur si simplu...nu au facut ei nicio expertiza nimic...sunt cei mai mari marlani din tara asta.
Solutie corecta? Eu ca orice om cu mintea sanatoasa imi fac asigurare si ma trezesc ca sunt acuzat ca defapt m-am inteles cu pagubitul? :)) Doamne fereste! platesc si masina aluia si cheltuieli de judecata iar asiguratorul continua sa exista pe aceasta piata prin neplata obligatiilor...Mare e gradina Domnului!
Si plus daunele sunt mai mici de 2000 lei! In cazul acesta zice legea dupa cate am aflat ca nu se poate face recurs! Judecatoare da posibilitatea de recurs...Oare pe ce planeta este? :)

Alte discuții în legătură

Motivare proces - refuz chemare in garantie a asiguratorului! interesant! poate cineva sa ma ajute? zaharia_bogdan zaharia_bogdan Buna ziua, Acest subiect are legatura cu postarea anterioara in legatura cu accidentul in care am fost implicat, eu fiind vinovat, pentru care am fost dat ... (vezi toată discuția)
Nu se poate face recurs in cazul in care suma pe care trebuie sa platesc este mai putin de 2000 lei? zaharia_bogdan zaharia_bogdan Buna ziua, Povestea este destul de simpla: Am avut un mic accident de masina acum 2 ani, eu am fost vinovat, am facut constatare ambiala am semnat ca eu sunt ... (vezi toată discuția)
Citatie pentru asigurator neserios. arzu001 arzu001 In parcare am facut un mic accident fara victime, doar tabla indoita, \"victima\" a refuzat polita mea de asigurare pe motiv ca firma Carpatica nu e serioasa; ... (vezi toată discuția)