avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotarare definitiva si irevocabila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotarare definitiva si irevocabila

Poate fi o sentinta definitiva si irevocabila atacata? Daca cel care a pierdut nu a respectat sentinta si acum are dosar pe rol pt nerespectarea acesteia, poate avea castig de cauza?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:38, 4 Noiembrie 2008
avokitten a scris:

fiti mai explicit.
o hot definitiva si irevoc. poate fi atacata cu contestatie in anulare sau revizuire dar n cazurile strict prevazute de lege.


Cer prea mult daca va rog sa-mi spuneti cam despre ce cazuri strict prevazute de lege este vorba?
Multumesc
Data post: Luni, 3 Noiembrie 2008, 16:06
Subiect: RE: Hotarare definitiva si irevocabila

Sotia mea a obtinut validarea popririi, debitorul a fost obligat sa plateasca retroactiv deoarece a avut venit in acea perioada.S-a trimis instiintarea la societatea unde lucreaza , urmand sa i se faca poprirea, in 2 transe. La pensia alimentara platita cu intarziere se aplica penalitati?
Multumesc

:offtopic: Va rog sa nu mai postati mesaje consecutive ... Puteti scrie simplu: pentru X sau referitor la ... In afara de asta, pentru adaugarea altor lucruri la mesajul precedent, puteti edita mesajul. Vedeti regulamentul forumurilor pentru acest lucru. Multumesc pentru intelegere.

Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
1. Hotararea de care faceti vorbire este executorie si ca atare ati pus-o si o puneti in executare.
Asemenea hotarari nu pot fi atacate pe caile extraordinare de atac decat de nebuni sau de idioti Nu exista asa ceva.
Plangerea penala si dosarul penal trebuie sa aiba ca obiect savarsirea infractiunii de abandon de familie - art 315 lit c Cpen ( neplata cu rea-credinta timp de 2 luni a obligatiei de intretinere a minorului stabilita prin hotarere judecatoreasca ) Nu poate fi vorba de infract de nerespectare hot judecat.
Cu stima , av AIG
MarinD a scris:

avokitten a scris:

fiti mai explicit.
o hot definitiva si irevoc. poate fi atacata cu contestatie in anulare sau revizuire dar n cazurile strict prevazute de lege.


Cer prea mult daca va rog sa-mi spuneti cam despre ce cazuri strict prevazute de lege este vorba?
Multumesc


Va expun mai jos cazurile in care o hotarare definitiva si irevocabila poate fi atacata prin intermediul cailor extraordinare de atac - contestatie in anulare sau revizuire.
Contestatia in anulare generala (obisnuita), potrivit art.317 C.proc.civ., se poate introduce numai în următoarele două cazuri :
1. când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii;
2. când hotărârea a fost dată de judecători cu călcarea dispoziţiilor de ordine publică privitoare la competenţă.
Contestatia in anulare speciala, legea prevede, aşadar în art.318, două motive de contestaţie în anulare specifice deciziilor date de instanţa de recurs, şi anume :
a) primul motiv când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale;
b) al doilea motiv când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.

Revizuirea poate fi exercitată pentru motivele expres şi limitativ prevăzute în art.322 pct.1-9 C.proc.civ. , si anume:
1. dacă dispozitivul hotărârii cuprinde dispoziţii potrivnice ce nu se pot aduce la îndeplinire;
2. dacă s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decât s-a cerut;
3. dacă obiectul pricinii nu se află în fiinţă;
4. dacă un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecăţii ori dacă un magistrat a fost sancţionat disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă în acea cauză;
5. dacă, după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor, ori dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere;
6. dacă statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publică, dispăruţii, incapabilii sau cei puşi sub curatelă nu au fost apăraţi de loc sau au fost apăraţi cu viclenie de cei însărcinaţi să-i apere;
7. dacă există hotărâri definitive potrivnice date de instanţe de acelaşi grad sau de grade deosebite, în una sau aceeaşi pricină, între aceleaşi persoane, având aceeaşi calitate.
Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul când hotărârile potrivnice sunt date de instanţe de recurs. În cazul când una dintre instanţe este Curtea Supremă de justiţie, cererea de revizuire se va judeca de această instanţă;
8. dacă partea a fost împiedicată să se înfăţişeze la judecată şi să înştiinţeze instanţa despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de voinţa sa.
9. dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale datorată unei hotărâri judecătoreşti, iar consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
Va multumesc mult pt raspunsuri si lamuriri.
As mai avea o intrebare: poate instanta care solutioneaza validarea popririi sa modifice sentinta data de instanta care a judecat procesul de divort?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2008
MarinD, utilizator
Nu poate modifica o astfel de hotarare, acea instanta a fost investita cu o cerere de infiintare a popririi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare divort contralaura contralaura Buna ziua, am o intrebare, in urma procesului de divort mi-am urmarit dosarul pe www.portal.just.ro, unde am inormatia de mai jos: Solutie: Admite ... (vezi toată discuția)
Termen contestatie in anulare...? ramy84 ramy84 S..C. X S.R.L. a depus plangere contraventionala impotriva unui proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor emis de OPC. Instanta de fond a ... (vezi toată discuția)
Hotararile pronuntate in recurs se pot ataca si se comunica la domiciliu? Pasare1 Pasare1 Nefondat Solutie: Respinge, ca nefondat recursul formulat de catre reclamant impotriva judecatoriei. Respinge ca nefondata cererea intimatului privind ... (vezi toată discuția)