Sunt curios de părerea Dvs. privind următoarea speţă:
După părerea Dvs. care este - în practică - data de la care fuziunea prin absorbţie (transferde patrimoniu unei societăţi existente) îşi produce efectele conform art. 249 indice 1, lit. b) Leg. 31/1990.?
Exemplul meu:
- este vorba de o societate exsitentă care absoarbă 2 alte societăţi mai mici.
- încheierea Tribunalului Specializat prin care se dispune înscrierea menţiunilor din Hotărârea AGA a societăţii existente şi se dispune radierea societăţilor absorbite este din data de 20 noiembrie 2011.
- ORC emite un Certificat de Înregistrare Menţiuni cu data de 15 decembrie 2011 care conţine următoarea formulare: "Menţiune nr. XY din 12 decembrie 2011, privind înregistrarea modificării din oficiu a înregistrărilor firmei "SC. Speta SRL" urmare a dispozitivului Incheierii din 20.11.2011 a Tribunalului Specializat, este înscrisă în registrul comerţului la data de 15.12.2011."
- ORC emite Certificatele de radiere a celor două societăţi absorbite tot în data de 15.12.2011 cu menţinea că radierea firmelor este din 20 noiemrbrie 2011.
... şi atunci care este data fuziunii? data de la care îşi produce efectele?
Radierea firmelor este din 20.11.2011, dar art. 249 se refera la inregistrarea in registrul comertului.
Interpretand literal, eu as spune ca data de la care fuziunea produce efecte este 15.12.2011, data inregistrarii ultimului act care a aprobat fuziunea, asa cum prevede art. 249 lit. b).
Totusi perioada dintre 20.11 si 15.12 nu stiu ce regim juridic ar avea in acest caz...