avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Fuziune prin absorbtie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Fuziune prin absorbtie

Va rog sa ma ajutati cum anume trebuie sa procedez:

Am o societate A care absoarbe o societate B. SI TREBUUIE SA FAC FUZIUNEA.
M-am documentta dupa site-ul Registrului Comertului si cunosc etapele dar mai am unel intrebari la care cei de la Registru nu au stiut sa imi raspunda:

1. Am inteles ca sunt 2 etape. Actele din prima etapa se depun separat de fiecare societate interesata de fuziune la Registrul unde s-a infiintat firma? Si in a doua etapa actele se depun doar la Registrul unde s-a infiintat firma care absoarbe?

2.Odata cu fuziune se schimba la firma care absoarbe asociatii. Acum sunt 2 persoane fizice dar se doireste sa se schimbe in doua persoane juridice si sa se mareasca si capitalul social al societatii care absoarbe. Intrebarea este: Actul de modificare a firmei absorbite care ma candesc ca trebuie sa fie un fel de act aditional si contract de cesiune parti sociale trebuie sa-l depun in a doua etapa a fuziunii? Sau cum?Iar la dovada majorarii trebuie sa aduc la Registru dovade depunerii intru-un cond de capital social al sumei cu care se majoreaza capitalul?

3. Daca se schimba asociatii din persoane fizice in persoane juridice atunci asociatii trebuie sa dea declaratie de onorabilitate si specimen de semnatura, sau alte acte? Mentionez ca cele doua persoane fizice care sunt actualii asociatii sunt administratorii firmelor care trebuie sa intre in firma.

DACA ATI PUTEA SA MA AJUTATI AR FI MINUNAT. MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: andr_georgi , utilizator 13:20, 21 Aprilie 2011
Depinde daca societatile care urmeaza sa fuzioneze sunt inregistrate in acelasi registru, respectiv in acelasi judet. Sunt intr-adevar doua etape:
- in prima etapa se depune pe formularul depunere-mentionare acte pentru publicarea in Monitorul Oficial proiectul de fuziune sau un extras de pe acesta vizat de directorul/persoana desemnata si declaratia societatilor care inceteaza sa existe( modul in care hotarasc sa stinga pasivul);
- in cea de-a doua etapa, respectiv dupa trecerea a cel putin 30 de zile de la publicare, tot setul de acte indicat pe site-ul [ link extern ] .
Pentru detaliile tehnice referitoare la intocmirea actelor, situatiilor financiare de fuziune si redactarea cererii de fuziune adresata tribunalului va recomand sa luati legatura cu persoane abilitate in acest sens( avocat, expert contabil) deoarece trebuie avute in vedere multe amanunte care nu cred ca se pot lamuri din prezentarea care ati facut-o mai sus.
va multumesc pentru raspuns, dar cu celelalte modificari ale actului constitutiv cum fac. Stie cineva sa imi raspunda
Dupa cum inteleg se fac mai multe modificari la actul constitutiv:
- daca PF vor sa devina PJ atunci se schimba asociatii.
Nu se poate fuziona si schimba si asociatii in acelas timp. Prima data faceti fuziunea si apoi schimbarea de asociati sau invers.
- actul constitutiv se modifica cu act aditional dupa care se emite un nou act consitutiv cu toate modificarile incluse. Amandoua documente se depun la ONRC.
- daca capitalul social al societatii absorbante se mareste cu capitatul propriu rezultat din fuziune a societatii absorbate atunci nu trebui sa depuneti dovada la ONRC cu privire la majorarea de capital ci acest lucru se include in Proiectul de Fuziune. In cazul in care cap soc se majoreaza cu alte aporturi atunci trebuie sa depuneti dovada ca alcele aporturi s-au predat de catre asociati: extras de banca pot numerar, PV predare-primire pt aport in natura.
Referitor la pct 1: firma absorbata se radiaza ca urmare a fuziunii deci se depun actele de radiere in etapa a doua (asa cum o numiti dvs). Firma absorbanta sufera modificari in urma fuziunii decai acolo se depun actele de mentiuni.
Referitor la pct 3: O societate comerciala nu poate sa dea nici o declaratie si nu are nici specimen de semnatura. Specimene de semnatura se depun de administratori, declaratia de onorabilitate nu cred ca mai e necesar.

Mai mult nici eu nu pot sa va ajut, avand in vedere ca este vorba de o problema mult prea complexa ca sa fie rezolvata pe acest forum, va sfatuiesc ca si domul "sad" mai sus sa luati legatura cu o persoana specializata in acest sens.
VA MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNS.
AM STUDIAT ACEASTA PROBLEMA PE DE O PARTE SI PE DE ALTA PARTE LUAND IN CONSIDERARE RASPUNSURILE DUMNEAVOASTRA ACUM POT SA AFIRM CA MA DESCURC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuziune prin absorbtie caprice caprice Buna ziua, imi puteti spune cum se procedeaza in cazul fuziunii prin absorbtie? Care ar fi etapele si ordinea acestora? Multumesc (vezi toată discuția)
Fuziune societati comerciale dana_ludmila dana_ludmila In caz de fuziune AGA se pronunta printr-o hot asupra proiectului, conform art.244 din L31/1990 si o alata hot privind fuziunea art.242 di aceeasi lege? Sau ... (vezi toată discuția)
Vanzare firma lenuivan lenuivan vreau sa vand o firma la care sunt asociat unic, in patrimoniu nu mai am niciun bun(am avut o masina ptr transport dar am vandut-o) Ce acte tb sa intocmesc? - (vezi toată discuția)