Stoica Ioana a scris:
Denuntul poate fi suplinit de o plangere penala.
Sa nu gresim, stimata colega. Denuntul este o modalitate de sesizare prin care o persoana (alta decat cea vatamata prin infractiune) aduce la cunostinta unor organe de cercetare o fapta de natura penala. Plangerea penala este facuta de persoana care a suferit o vatamare de pe urma infractiunii care i s-a cauzat (ex. pagubitul in cazul in care i s-a furat ceva, cel lovit in cazul in care a fost lovit de cineva).
In functie de asta dvs. va intitulati actul ca plangere penala sau denunt. Il puteti scrie la calculator si semna unde vreti dvs. (in fata politistului/procurorului sau acasa). Necesar e sa apara semnatura pe el. Nu e asa mare problema daca il intitulati gresit. Organele de urmarire penala ii vor interpreta natura (denunt sau plangere) si il vor califica ca atare.
Atentie, trebuie sa contina (denuntul sau plangerea), pentru ca politistul sa vi-l accepte, conform codului de procedura penala: nume, prenume, CNP, domiciliul dvs., descrierea faptei reclamate, numele celui care a comis fapta, daca il cunoasteti si orice alte date prin care poate fi identificat (daca le cunoasteti) si aratarea probelor (cu ce probati cele sustinute: martori, inscrisuri etc.).
Spor!