avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... denunt calomnios??????????
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

denunt calomnios??????????

Buna Seara!
voi invepe prin a spune ce s-a intamplat
cineva a facut un denunt la DNA prin care acuza cateva persoane despre taierea ilegala a masei lemnoase in cantitate mai mare decat s-a licitat si alte persoane ca ar fi luat bani de la APIA pt muntii localitatii in care detineau functii publice,insa aceste afirmatii nu au fost insotite de mijloace de proba (adica ultimul element pt a constitui un denunt in conditiile legii).
ulterior dosarul a ajuns la parchet pt ca nu era de competenta DNA.astfel a fost
chemat la parchet unde a fost intrebat daca are sau nu probe cu care sa sustina ce a afirmat.in fata procurorului a sustinut ca nu are probe si ca vrea sa isi retraga tot pt ca altfel in momentul in care identitatea lui s-ar afla in localitate familia lui ar fi amenintata si ar avea de suferit,prin urmare a declarat ca vrea sa retraga tot.
apoi a primit acasa o comunicare prin care procurorul ii spunea ca denuntul a fost reinregistrat ca plangere penala si ca dosarul a fost trimis organelor de cercetare care printr-un comisar sef i-au luat inca o declaratie prin care a sustinut deasemenea ca nu are probe si ca prin urmare isi retrage plangerea.organele de cercetare au inceput cercetarile prin luarea declaratiilor de la cei impotriva carora s-a depus denuntul prezentandu-le tuturor mai intai dosarul astfel incat identitatea lui s-a aflat imediat si apoi au inceput telefoanele si intalnirile celor denuntati cu membrii familiei si amenintarea cu procese si tot felul.intrebarea mea este ce se poate face in acest caz?
daca sunt indeplinite contitiile pt denunt calomnios sau daca ar putea sa obtina ei daune morale de la denuntator?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 23:21, 17 Aprilie 2011
Exista totusi vreun fel de probe ?
Daca raspunsul este afirmativ , persoana care l-a formulat , ar trebui sa mearga la Parchet sa le declare adevarul si sa solicite ca intreprinde acest lucru ,daca identitatea ii este protejata conform legii , avand in vedere temerile exprimate de dvs.in relatare.
Daca cele afirmate nu sunt reale si nu se bazeaza pe fapte reale , persoana denuntatoare , va suferi rigorile legii pentru denuntare calomnioasa.
Plangerea in cazurile de acest gen (cele la care se referea denuntul) , nu se poate retrage , urmarirea penala fiind pornita din oficiu.
In rest , actiunile procurorilor in acest sens sunt corecte , mai ales ca probabil a fost formulata plangere penala pentru denuntare calominioasa , care trebuie sa isi urmeze curusl.
Multumesc pt raspuns in primul rand.apoi as dori sa adaug ca nu au fost formulate plangeri pt denunt calomnios ci denuntul a fost reinregistrat la parchet de catre procuror ca plangere penala in loc de denunt,mai bine spus sesizare facuta a fost calificata din ca plangere penala dupa ce denuntatorul a declarat in fata procurorului ca nu are probe si ca oricum ii e frica de faptul ca vor incepe amenintarile asupra familiei si nu vrea sa mai sustina cu probe ce a sustinut in denunt declarand ca vrea sa renunte la el.
in urma transformarii in plangere penala a denuntului si a trimiterii dosarului catre organele de cercetare denuntatorul devenit persoana vatamata in urma transformarii a fost audiat de catre comisarul in fata caruia a sustinut ca isi retrage plangerea penala (adica fostul denunt)si ca nu are probe dupa ce i-a spus si acestuia acelasi lucru ca daca identitatea lui se afla familia lui va avea de suferit.apoi acelasi comisar a audiat si persoanele impotriva carora a fost facut denuntul prezentandu-le intregul dosar care cuprindea de fapt toate declaratiile facute de catre denuntator astfel ca cei denuntati au aflat mai intai numele celui care i-a denuntat si apoi au fost si anuntati ca organele de politie vor proceda la efectuarea unor controale la sediile societatilor detinute de acestia.
apoi acestia au inceput sa il caute pe tatal denuntatorului si sa faca presiuni si amenintari asupra sa.
acum sa ceara pastrarea secreta a identitatii sale este tardiv desi dupa cum spuneti legea i-ar fi dat acest drept,dar intrebarea este ce se poate face in acest caz?
daca comisarul era obligat sa prezinte acele declaratii facute de catre denuntator celor impotriva carora au fost facute si daca modul in care a procedat acesta este corect si legal in acelasi timp,adica pe parcursul unei cercetari penale prima data se iau declaratiile si apoi se fac verificarile in teren?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plangerea penala nedovedita cu probe, se incadreaza la infractiunea de denuntare calomnioasa , mai ales atunci cand denuntatorul declara rituos ca nu doreste sa isi probeze sustinerile.
Parerea generala ,este ca nu te poti"juca" de-a sesizarea ,iar daca nu o probezi exsita prevazuta in lege posibilitatea formularii plangerii pentru denuntare calomnioasa.
In situatia in care se formuleaza o astfel de plangere , este evident ca probele le constituie aratarile nedovedite ale denuntatorului , acestea in mod vadit fiind de natura de a leza onoarea persoanei denuntate

Mai jos aveti textul de lege (codul penal) care incrimineaza aceasta infractiune:

Art. 259. - Denuntarea calomnioasa

Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.

Comisarul putea prezenta continutul dosarului penal , numai atunci cand a fost formulata plangere penala de catre denuntat.

Recomandabila ar fi angajarea unui avocat , cu care sa fie stabilita cea mai buna tactica de aparare.
Multumesc inca o data pt raspuns.
Ideea este ca denuntatorul a specificat ca in discutia cu procurorul si cu comisarul ca el vrea sa renunte pt ca ii este frica pt integritatea lui si a familiei si acesta este adevaratul motiv pt care nici nu au fost indicate probe.ceea ce nu inteleg este cum se poate recalifica un denunt in plangere de catre procuror?si daca,dupa cum ati spus ca dosarul se poate prezenta celor denuntati in momentul in care acestia inainteaza o plagere penala impotriva denuntatorului,daca acest lucrul nu s-a intamplat inca cum este posibil ca materialul de la dosar sa fie facut public?exista cumva vreo exceptie de la regula care sa-i permita acest lucru?
iar in ceea ce priveste modul de efectuare al cercetarilor penale in caz de denunt sau plangere cum a fost acesta calificat mai apoi care este regula?
organul de cercetare trebuie sa verifice mai intai veridicitatea declaratiilor din denut prin efectuarea unor controale sau poate proceda direct la audierea persoanelor denuntate si apoi sa efectueze controale?
va multumesc.
Rugamintea mea ar fi sa mai cititi inca o data , cu atentie ,textul denuntului calomnios ,care incepe cu "invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere" .

Situatia din dosar , astfel cum va aratam , trebuie verificata de un avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)
Sup nutzzu nutzzu Buna ziua.In urma cu aprox 1 an ,o persoana m-a reclamat pt o presupusa fapta de coruptie.Am fost cercetat, si dupa 6 luni solutia a fost NUP -fapta nu ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa joel joel Buna ziua...acum un an am facut o plangere la DNA Bucuresti impotriva unui domn care din sursele mele era angajat la DNA Brasov si care facea presiuni asupra ... (vezi toată discuția)