avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... SUP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

SUP

Buna ziua.In urma cu aprox 1 an ,o persoana m-a reclamat pt o presupusa fapta de coruptie.Am fost cercetat, si dupa 6 luni solutia a fost NUP -fapta nu exista.
Am depus plangere la randul meu impotriva acestei persoane pt denunt calomnios,s-a inceput urmarirea penala dar procurorul de caz a dispus SUP pe motiv ca fapta nu exista.
Eu la dosar am anexat o copie a NUP primit de mine,dovedind ca am fost cercetat de un procuror si s-a dovedit ca fapta pt care fusesem cercetat nu a existat.S
Nu inteleg logica solutiei date de procuror-SUP(fapta nu exista) de moment ce denuntarea a .existat
Urmeaza sa fac plangere la solutie cand o voi primi oficial.As dori sa stiu daca o voi primi prin mandat cu confirmare de primire sau o voi gasi(sau nu )in cutia postala.
Ce altceva as mai putea face?Cum sa-mi explic solutia procurorului?Sa fac plangere penala procurorului?
Cel mai recent răspuns: nutzzu , utilizator 12:53, 21 Mai 2010
Buna ziua.Termenul de formulare a plangerii este de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta.Recomandarea mea este sa angajati un avocat care sa studieze dosarul.
Plangerea la prim procuror se formuleaza in termen de 20 de zile de la primirea ordonantei. In cazul in care prim procurorul va da o solutie nefavorabila plangerii dvs. aveti termen 20 de zile sa o atacati la Judecatorie. In cazul in care nu primiti un raspuns de la prim procuror, dupa expirarea a 20 de zile de cand ati inregistrat plangerea impotriva ordonantei de sup, aveti termen 20 de zile de a formula plangere la instanta (chiar fara a avea raspunsul prim procurorului).
Cat priveste infractiune de denuntare calomnioasa aceasta exista in cazul in care o persoana formuleaza cu rea credinta o plangere penala impotriva unei alte persoane (Adica stiind ca aceasta nu se face vinovata de savarsirea infractiunii de catre persoana denuntata).
Solutia pronuntata este temeinica ,in sensul ca la plangerea formulata de dvs ,
organele de cercetare ,nu au identificat elementele necesare incadrarii sub incidenta infractiunii invocate de dvs
Legal,comunicarea se realizeaza cu mandat de confirmare ,pentru a putea sustine eventual termen legal ,in interiorul caruia dvs puteti ataca hotararea
Definitia denuntului calomnios:
Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
"Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76."
De asemenea persoana care m-a reclamat a facut simultan contestatie impotriva unui act intocmit de mine,o sanctiune contraventionala-contestatie pierduta de ea in instanta,persoana sperand prin aceste demersuri facute sa scape de raspundere legala si sa imi creeze mie probleme.
Va multumesc pt raspunsuri.
Cu stima.
Totusi definitia acetei infractiuni este clara.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai exista denunt calomnios in noul cod penal? laau laau Mai exista notiunea de denunt calomnios in Noul cod Penal? Am 25 de NUP si as vrea sa fac ceva sa inceteze cine ma hartuieste asa. Ma puteti ajuta cu ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna in vechiul cpp: faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii eusaisapte eusaisapte Cine a facut mai demult o plangere aberanta de denuntul calomnios fiindca l-am reclamant contraventional pentru tulburarea linistii Procurorul a dat NUP cf. ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa, ar fi posibil? laau laau Ar avea sens o plangere penala pentru denuntare calomnioasa cu cerere de despagubiri morale in cazul de mai jos? Fostul sot ma terorizeaza cu plangeri de ... (vezi toată discuția)