avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Diferenta dintre plangere si plangere prealabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Diferenta dintre plangere si plangere prealabila

pentru lovire ce fel de plangere trebuie sa fac? plangere sau plangere prealabila?
Plangere prealabila.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate in cazul infractiunii prev. de art 193 n.c.pen.
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Plangerea prealabila se formuleaza in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat de savarsirea faptei conform disp. art.296 al.1 din n.cod. proc.pen.
Plangerea penala prealabila reprezinta actul prin care este pusa in miscare actiunea penala ,aceasta este introdusa in fata organelor judiciare in termen de trei luni de la data cand a fost savarsita infractiunea.


In lipsa plangerii penale prealabile , agentii de politie nu pot efectua actele de cercetare.

Pe cale de consecinta, ea reprezinta unicul mod de sesizare al insitutiilor mentionate , neputand fi suplinita printr-o plangere sau denunt.


Plangerea penala poate fi introdusa atat de o persoana fizica , cat si de o persoana juridica , prin care este atestata o vatamare suferita printr-o infractiune.

Plangerea poate fi introdusa absolut oricand , legiutorul nu a prevazut un termen in care aceasta poate fi introdusa.
( desigur, sa nu fi operat prescriptia raspunderii penale ).


Aceasta poate fi suplinita printr-un denunt, care poate fi introdus de orice persoana fizica sau juridica , ce are cunostinta de savarsirea unei infractiuni.


Plangerea penala prealabila este incidenta in cazul anumitor infractiuni cu un pericol social redus , putand fi retrasa ulterior , retragerea acesteia constituind cauza de inlaturare a raspunderii penale.

Plangerea penala , odata depusa , nu mai poate fi retrasa , fiind actul care le confera agentilor de politie /procurorului potentialitatea de a efectua acte de cercetare.

Prin intermediul unei plangeri penale este adusa la cunostinta institutiilor abilitate vatamarea provenita din orice infractiune.

Titularul unei plangeri penale preabile poate fi numai persoana vatamata.




Denuntul poate fi suplinit printr-o plangere.




Asadar, pentru infractiunea de loviri sau alte violente incidenta este plangerea penala prealabila.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere sau plangere prealabila laurici laurici As vrea sa stiu care este diferenta intre plangere si plangere prealabila. A mai fost deschis un topic in 2006 despre subiectul acesta dar nu m-a lamurit. Cand ... (vezi toată discuția)
Agresiune ionel74 ionel74 Buna ziua, am avut si eu un incident in care am fost provocat de catre un cunoscut si discutia a degenerart in bataie in care el a iesit putin sifonat si a ... (vezi toată discuția)
Plangere penala leona777 leona777 Buna ziua, as vrea sa stiu daca mai pot formula o plangere penala dupa ce a trecut 1 an de la data savarsirii faptei ? sau este tarziu acum, desi am certificat ... (vezi toată discuția)