avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere sau plangere prealabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere sau plangere prealabila

As vrea sa stiu care este diferenta intre plangere si plangere prealabila. A mai fost deschis un topic in 2006 despre subiectul acesta dar nu m-a lamurit. Cand trebuie depusa plangere si cand plangere prealabila?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:43, 18 Februarie 2009
Dreptul penal face referire doar laplangere prealabila.Astfel,de ex.in codul de procedura penala putem intalni""plangere impotriva actelor intocmite de procuror""".Depinde la ce va referiti.
Sunt prevazute in codul penal anumite infractiuni (de exemplu, art 193 - Amenintarea ,......) la care actiunea penala se pune in miscare numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Plangerea prealabila trebuie facut in termen de 2 luni de la data in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau de o persoană juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
Plangerea penala prealabila reprzinta actul prin care este pusa in miscare actiunea penala , introdusa fie la Politie , fie la Parchet , in termen de 2 luni de la data cand partea vatamata a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor.
In lipsa plangerii penale prealabile , agentii de politie /procurorul nu pot efectua actele de cercetare.

Pe cale de consecinta, ea reprezinta unicul mod de sesizare al insitutiilor mentionate de mine mai sus , neputand fi suplinita printr-o plangere sau denunt.
Plangerea poate fi introdusa atat de o persoana fizica , cat si de o persoana juridica , prin care este atestata o vatamare suferita printr-o infractiune.

Plangerea poate fi introdusa absolut oricand , legiutorul nu a prevazut un termen in care aceasta poate fi introdusa.
Aceasta poate fi suplinita printr-un denunt, care poate fi introdus de orice persoana fizica sau juridica , ce are cunostinta de savarsirea unei infractiuni.


Plangerea penala prealabila este incidenta in cazul anumitor infractiuni cu un pericol social redus , putand fi retrasa ulterior , retragerea acesteia constituind cauza de inlaturare a raspunderii penale.
Plangerea , odata depusa , nu mai poate fi retrasa , fiind actul care le confera agentilor de politie /procurorului potentialitatea de a efectua acte de cercetare.

Prin intermediul unei plangeri este adusa la cunostinta institutiilor abilitate vatamarea provenita din orice infractiune.

Titularul unei plangeri penale preabile poate fi numai partea vatamata, persoana fizica.
In cazul plangerii , aceasta poate fi introdusa si de o persoana juridica.

Denuntul poate fi suplinit printr-o plangere.

(vezi Neagu -Tratat de Drept Procesual Penal)
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stoica Ioana a scris:

Plangerea poate fi introdusa absolut oricand , legiutorul nu a prevazut un termen in care aceasta poate fi introdusa.

Ei, nu chiar oricand! Sa nu uitam de termenele de prescriptie.
cu respectarea termenului de prescriptie :)

Alte discuții în legătură

Diferenta dintre plangere si plangere prealabila puncuskaa puncuskaa pentru lovire ce fel de plangere trebuie sa fac? plangere sau plangere prealabila? (vezi toată discuția)
Art. 210 cp vldstf vldstf pot sa depun o plangere in numele sorei mele care este plecata la munca in strainatate pentru furtul unor lucruri din casa de catre sotul acesteia? daca nu pot ... (vezi toată discuția)
Termen plangere penala sindicalistul sindicalistul pote depune plangeri penale pentru infractiunea de Fals - art 289 si 292 CP si infractiunea de Abuz in serviciu art 246 CP DUPA perioada chiar daca a trecut ... (vezi toată discuția)