avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art. 210 CP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art. 210 CP

pot sa depun o plangere in numele sorei mele care este plecata la munca in strainatate pentru furtul unor lucruri din casa de catre sotul acesteia? daca nu pot eu poate sa faca acest lucru fiul acesteia de 16 ani? inca actualul sot a luat lucrurile si s-a mutat din locuinta. ei sunt in proces de divort dar nu s-a facut partajul.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
vldstf, utilizator
In cazul infractiunii incriminata de art. 210 din Codul penal , actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei vatamate.


Plangerea penala prealabila reprezinta o conditie de procedibilitate si de pedepsibilitate , insa nu poate fi depusa decat de persoana care a suferit un prejudiciul prin prisma activitatii infractionale derulate.

Potrivit art. 284 alin. (1), in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de doua luni, din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.

Termenul, de doua luni are caracterul unui termen substantial, referindu-se la dreptul de a pedepsi pe faptuitor, drept care se stinge in momentul in care nu a fost introdusa in termen plangerea prealabila.

Depasirea termenului de introducere a plangerii prealabile atrage solutii de fond respectiv incetarea urmaririi penale si incetarea procesului penal
Acest act prin care sunt sesizate organele judiciare poate fi suplinit de o plangere penala sau de un denunt.

Potrivit art. 283, plangerea prealabila trebuie sa cuprinda:
- descrierea faptei;
- indicarea autorului;
- aratarea mijloacelor de proba;
- indicarea adreselor partilor si a martorilor;
- precizarea daca persoana vatamata se constituie sau nu parte civila si cand este cazul indicarea persoanelor raspunzatoare civilmente.
Legea nu cere ca persoana vatamata sa arata si incadrarea juridica a faptei pe care o reclama.
Plangerea prealabila se face printr-o cerere scrisa dar si oral in cazul in care persoana vatamata nu stie sa scrie.
Plangerea prealabila va fi semnata de persoana vatamata.


In cazul in care persoana vatamata este un minor, o persoana ce nu are capacitate de exercitiu, sau a implinit varsta de 14 ani, avand capacitate de exercitiu restransa, actiunea penala este pusa in miscare si din oficiu, nefiind necesara plangerea penala prealabila.(aceasta mentiune nu este aplicabila in situatia expusa de catre dumneavoastra)

Luati legatura cu sora dumneavoastra sa transmita acest act prin fax.


Succes.



:)
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Aş cita si dispoziţiile art.222 C.Pr.Pen alin 3 "Plângerea se poate face personal sau prin mandatar.Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii."plâ
Alin 5 al aceluiaşi articol prevede:"Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ, sau de către copilul major pentru părinţi.Persoana vătămată poate declara că nu işi însuşeşte plângerea."
În cazul dvs. aş recomanda procura specială, ceea ce înseamnă, că sora dvs. să meargă la un notariat de la locul în care se află şi să dea o declaraţie prin care vă imputerniceşte să depuneţi în numele ei plângerea prealabilă împotriva soţului care în data de... a făcut şi a dres...
Dispozitiile mentionate mai sunt incidente in cazul plangerii(cele referitoare la persoane), nu in cazul plangerii penale prealabile.

Cine poate formula plângerea prealabila?

persoana vătămata este singura care are dreptul exclusiv de a trage la răspundere pe o alta persoana care a săvârşit una din acele infracţiuni pentru care este necesara plângerea prealabila. Acest drept are caracter personal,( putând fi realizat numai de persoana prevăzută de lege), indivizibil şi netransmisibil (nu poate fi transferat altora nici prin acte între vii, nici prin succesiune) ;
dacă persoana vătămată este un minor sau o persoană cu diferite incapacităţi, plângerea prealabilă va fi introdusă de persoana îndreptăţită a reclama(reprezentant legal - părinte, tutore, curator, sau prin mandatar);
poate fi formulată şi de o persoană juridică ce a suferit o vătămare printr-o infracţiune pentru care legea condiţionează punerea în mişcare a acţiunii penale de o astfel de plângere;
dacă plângerea prealabilă a fost formulată de o persoană fără calitate, persoana vătămata şi-o va putea însuşi printr-o declaraţie dată în faţa organelor de cercetare penală sau după caz în faţa instanţei de judecată, în termen de doua luni din ziua în care persoana vătămata a ştiut cine este făptuitorul.

Exercitarea dreptului de a face plângere poate fi făcută însa şi prin mandatar.
În acest caz mandatul trebuie sa fie special, iar procura se ataşează plângerii. Mandatul special trebuie să fie dat în cadrul termenului prevăzut pentru introducerea plângerii prealabile, iar în procură sa se precizeze împotriva cui se face plângerea prealabilă şi pentru ce faptă.


Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala pentru persoana implicata in accident AndreiMihai90 AndreiMihai90 Buna ziua. Ca pasager al unei masini implicate in accident, pot face plangere penala soferului daca medico-legalul are sub 90 de zile ? (vezi toată discuția)
Plangere prealabila vs. plangere penala axlb axlb Am inaintat la Parchetul de pe langa Judecatorie o plangere penala impotriva unei persoane juridice, privind savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa. ... (vezi toată discuția)
Agresiune prin lovire- cum trebuie sa procedeze persoana vatamata? ytalyanu ytalyanu cu respect as dori sa stiu daca o persoana este lovita in public cu martori,cum ar trebui aceasta sa procedeze in mod legal pentru ca si agesorul sa raspunda ... (vezi toată discuția)