avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere prealabila vs. plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere prealabila vs. plangere penala

Am inaintat la Parchetul de pe langa Judecatorie o plangere penala impotriva unei persoane juridice, privind savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa. Pentru aceasta am vazut insa ca este necesara o plangere prealabila. Plangerea penala functioneaza ca plangere prealabila, sau trebuie inaintata o noua plangere? (conditiile de forma si termenul privind plangerea prealabila au fost respectate, cu alte cuvinte, singura diferenta ar fi cea de titlu...).

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: axlb , utilizator 16:36, 13 Noiembrie 2014
Plangerea prealabila cuprinde:




-nume, prenume, CNP, calitate, domiciliul petitionarului (daca petitionarul este o persoana juridica: sediu, denumire, CUI, CIF, cont bancar, nr. de inregistrare in registrul persoanelor juridice+ reprezentantul legal al persoanei juridice)




-descrierea faptei




-indicarea faptuitorului daca acesta este cunoscut de petitionar




-indicarea mijloacelor de proba daca acestea sunt cunoscute




Plangerea prealabila se poate formula in scris, iar ea poate fi semnata de mandatar sau persoana vatamanta, deci nu este obligatorie semnatura ambilor. Se poate formula si oral, caz in care se va consemna intr-un proces-verbal.




Pentru persoana lipsita de capacitate de exercitiu, plangerea se formuleaza de catre reprezentatul legal al acestuia, iar daca are capacitate de exercitiu, dar este restransa, persoana vatamata o va putea face personal dar cu incuviintarea reprezentantului.




Este necesara plangerea penala prealabila.


Art. 242
Gestiunea frauduloasă
(1) Pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrării sau conservării bunurilor acesteia, de către cel care are ori trebuie să aibă grija administrării sau conservării acelor bunuri se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Când fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită de administratorul judiciar, de lichidatorul averii debitorului sau de un reprezentant sau prepus al acestora, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) săvârşite în scopul de a dobândi un folos patrimonial se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(4) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.



Plângerea prealabilă

Art. 295. -

(1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.

(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.

(3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1) – (6) şi (8) se aplică în mod corespunzător. urmărire penală, Secţiunea a 2-a.Plângerea prealabilă, art. 295 – 298.

Termenul de introducere a plângerii prealabile

Art. 296. -

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.


(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a aflat despre săvârşirea faptei.

(3) În cazul în care plângerea prealabilă este formulată împotriva reprezentantului legal al acestora, termenul menţionat curge de la data numirii unui alt reprezentant legal.


Puteti face precizarea ca este o plangere prealabila.


Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc pentru informatii. Plangerea respecta conditiile enumerate de mai sus, singura problema este formularea (titlul plangerii) este "Plangere penala" nu "Plangere prealabila". As fi vrut sa stiu daca acest lucru poate fi o problema - respectiv sa nu fie considerata plangere prealabila...
Nu sunt probleme daca spuneti ca ati respectat termenul.
Multumesc pentru raspuns. Termenul a fost respectat, mai ramane chiar aproximativ o luna...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala pentru persoana implicata in accident AndreiMihai90 AndreiMihai90 Buna ziua. Ca pasager al unei masini implicate in accident, pot face plangere penala soferului daca medico-legalul are sub 90 de zile ? (vezi toată discuția)
Gestiune frauduloasa Duduada Duduada Buna seara! Daca cineva se judeca pentru gestiune frauduloasa si primeste o sentimta nefavorabila , in cat timp se pune in practica aceasta? Se poate face ... (vezi toată discuția)
Lovire georgeionica georgeionica ce sanse am sa castig un proces cu daune morale pentru lovire si alte violente fara zile de spitalizare? mentionez ca la savarsirea faptei au fost martori. Va ... (vezi toată discuția)