avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala pentru persoana implicata in accident
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala pentru persoana implicata in accident

Buna ziua. Ca pasager al unei masini implicate in accident, pot face plangere penala soferului daca medico-legalul are sub 90 de zile ?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:04, 3 Septembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Puteti face plangere prealabila ptr. infractiunea de Lovire sau alte violente prev.si pedepsita de NCP cu inchisoarea de la 3 luni sau cu amenda, sau cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda (forma agravata daca sunt necesare ingrijiri medicale de cel mult 90 zile)Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.Plangerea prealabila trebuie formulata in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat de savarsirea faptei.Termenul de 3 luni este un termen de decadere ,adica daca nu formulati plangerea prealabila in acest termen,fatpuitorul nu mai poate raspunde penal.
@av. popescu:
Este vorba de un accident rutier care este savarsit din culpa, cum sa depuna plangere penala pentru loviri sau alte violente, care se savarsesc cu intentie directa sau indirecta?


un raspuns concret ?
Plangerea prealabila cuprinde:




-nume, prenume, CNP, calitate, domiciliul petitionarului (daca petitionarul este o persoana juridica: sediu, denumire, CUI, CIF, cont bancar, nr. de inregistrare in registrul persoanelor juridice+ reprezentantul legal al persoanei juridice)




-descrierea faptei




-indicarea faptuitorului daca acesta este cunoscut de petitionar




-indicarea mijloacelor de proba daca acestea sunt cunoscute




Plangerea prealabila se poate formula in scris, iar ea poate fi semnata de mandatar sau persoana vatamanta, deci nu este obligatorie semnatura ambilor. Se poate formula si oral, caz in care se va consemna intr-un proces-verbal.




Pentru persoana lipsita de capacitate de exercitiu, plangerea se formuleaza de catre reprezentatul legal al acestuia, iar daca are capacitate de exercitiu, dar este restransa, persoana vatamata o va putea face personal dar cu incuviintarea reprezentantului.




Este necesara plangerea penala prealabila.



Plângerea prealabilă

Art. 295. -

(1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.

(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.

(3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1) – (6) şi (8) se aplică în mod corespunzător. urmărire penală, Secţiunea a 2-a.Plângerea prealabilă, art. 295 – 298.

Termenul de introducere a plângerii prealabile

Art. 296. -

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a aflat despre săvârşirea faptei.

(3) În cazul în care plângerea prealabilă este formulată împotriva reprezentantului legal al acestora, termenul menţionat curge de la data numirii unui alt reprezentant legal.


Totusi, avand in vedere numarul de ingrijiri medicale, sesizati instanta civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violenta la locul de munca georgeionica georgeionica daca seful meu m-a batut ce trebuie sa fac sa se ajunga in instanta? (vezi toată discuția)
Lovire georgeionica georgeionica ce sanse am sa castig un proces cu daune morale pentru lovire si alte violente fara zile de spitalizare? mentionez ca la savarsirea faptei au fost martori. Va ... (vezi toată discuția)
Agresiune ionel74 ionel74 Buna ziua, am avut si eu un incident in care am fost provocat de catre un cunoscut si discutia a degenerart in bataie in care el a iesit putin sifonat si a ... (vezi toată discuția)