Puteti face plangere prealabila ptr. infractiunea de Lovire sau alte violente prev.si pedepsita de NCP cu inchisoarea de la 3 luni sau cu amenda, sau cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda (forma agravata daca sunt necesare ingrijiri medicale de cel mult 90 zile)Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.Plangerea prealabila trebuie formulata in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat de savarsirea faptei.Termenul de 3 luni este un termen de decadere ,adica daca nu formulati plangerea prealabila in acest termen,fatpuitorul nu mai poate raspunde penal.
Plangerea prealabila cuprinde:
-nume, prenume, CNP, calitate, domiciliul petitionarului (daca petitionarul este o persoana juridica: sediu, denumire, CUI, CIF, cont bancar, nr. de inregistrare in registrul persoanelor juridice+ reprezentantul legal al persoanei juridice)
-descrierea faptei
-indicarea faptuitorului daca acesta este cunoscut de petitionar
-indicarea mijloacelor de proba daca acestea sunt cunoscute
Plangerea prealabila se poate formula in scris, iar ea poate fi semnata de mandatar sau persoana vatamanta, deci nu este obligatorie semnatura ambilor. Se poate formula si oral, caz in care se va consemna intr-un proces-verbal.
Pentru persoana lipsita de capacitate de exercitiu, plangerea se formuleaza de catre reprezentatul legal al acestuia, iar daca are capacitate de exercitiu, dar este restransa, persoana vatamata o va putea face personal dar cu incuviintarea reprezentantului.
Este necesara plangerea penala prealabila.
Plângerea prealabilă
Art. 295. -
(1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.
(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.
(3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1) – (6) şi (8) se aplică în mod corespunzător. urmărire penală, Secţiunea a 2-a.Plângerea prealabilă, art. 295 – 298.
Termenul de introducere a plângerii prealabile
Art. 296. -
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a aflat despre săvârşirea faptei.
(3) În cazul în care plângerea prealabilă este formulată împotriva reprezentantului legal al acestora, termenul menţionat curge de la data numirii unui alt reprezentant legal.
Totusi, avand in vedere numarul de ingrijiri medicale, sesizati instanta civila.