avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... termen plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

termen plangere penala

pote depune plangeri penale pentru infractiunea de Fals - art 289 si 292 CP si infractiunea de Abuz in serviciu art 246 CP DUPA perioada chiar daca a trecut termenul de 2 luni cerut de lege.
Mentionez ca si fapta si faptuitorul le cunosc de mai bine de 2 luni.
E tardiva???
teoretic da, este tardiva, insa daca va "arde" incercati si acum.
totusi nu sunt infractiuni care tin de plangere prealabila ..........................
Infractiunea de fals in inscrisuri oficiale nu este una din cele la care actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila.
Prin urmare, daca aveti cunoastinta de un asemenea conflict cu legea penala, aveti posibilitatea de a-l aduce la cunostinta organelor judiciare printr-o plangere penala sau printr-un denunt ( acte de sesizare).

Actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu.

In ceea ce priveste infractiunea de abuz de incredere contra intereselor persoanelor precizez ca in urma modificarilor facute , actiunea penala e pusa in miscare la plangerea penala prealabila, care trebuie introdusa la poltiei sau la parchet respectand termenul imperativ de doua luni , care curge de la data cand persoana indreptatita a cunoscut sau putut cunoaste cine este faptuitorul.


Daca termenul nu este respectat si nu exista nicio cauza care sa justifice nesoctirea acestuia, plangerea penala prealabila, act obligatoriu pentru a fi exercitata actiunea penala , va fi respinsa ca fiind tardiva .


In conformitate cu art. 258 alin. (2) C. pen., introdus prin Legea nr. 58/2008, pentru faptele prevazute in art. 246, art. 247 si art. 250 alin. (1) - (4) din acelasi cod, savarsite de functionari, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

In consecinta, daca plangerea prealabila pentru fapta de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor prevazuta in art. 246 C. pen. a fost introdusa impotriva persoanei care are calitatea de notar public cu nerespectarea dispozitiilor art. 284 C. proc. pen., dupa expirarea termenului de 2 luni prevazut in aceste dispozitii, este incident cazul care impiedica punerea in miscare sau exercitarea actiunii penale prevazut in art. 10 alin. (1) lit. f) C. proc. pen., referitor la lipsa plangerii prealabile.
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu popescu-sorin popescu-sorin Pentru fapta de abuz in serviciu prevazuta de art 246 raportat la 248 indice 1 este necesara existenta plangerii prealabile? Stiti cumva decizii ale SCJ date ... (vezi toată discuția)
Termen plangere penala cristian19 cristian19 a-si vrea si eu sa stiu in cat timp se poate face o plangere penala .cat dureaza aceasta ? si daca aceasta nu a fost depusa la timp se mai poate face ceva? (vezi toată discuția)
Agresiune fizica cu intentie in timpul serviciului MAR2 MAR2 Va rog sa stiu daca dupa 10 zile de la data cand a avut loc agresiunea, documentele medicale solicitate de catre I.M.L. unitatii spitalicesti nu au ajuns ... (vezi toată discuția)