avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu

Pentru fapta de abuz in serviciu prevazuta de art 246 raportat la 248 indice 1 este necesara existenta plangerii prealabile? Stiti cumva decizii ale SCJ date in acest sens?
Cel mai recent răspuns: ContSters237899 , utilizator 10:45, 30 Ianuarie 2012
nu este necesara plangerea prealabila. o plangere simpla sau un denunt e de ajuns.
Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor prespune depunerea plangerii penale prealabile, in termen de doua luni de cand persoana ce a suferit o vatamare sau persoana indreptatita a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor.


In conformitate cu art. 258 alin. (2) C. pen., introdus prin Legea nr. 58/2008, pentru faptele prevăzute în art. 246, art. 247 şi art. 250 alin. (1) - (4) din acelaşi cod, săvârşite de funcţionari, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Depinde de calitatea faptuitorului, astfel daca acesta are calitate de functionar public, actiunea penala se pune in miscare din oficiu, daca are calitate de simplu functionar, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila.
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
ContSters237899, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen plangere penala sindicalistul sindicalistul pote depune plangeri penale pentru infractiunea de Fals - art 289 si 292 CP si infractiunea de Abuz in serviciu art 246 CP DUPA perioada chiar daca a trecut ... (vezi toată discuția)
Termen plangere penala cristian19 cristian19 a-si vrea si eu sa stiu in cat timp se poate face o plangere penala .cat dureaza aceasta ? si daca aceasta nu a fost depusa la timp se mai poate face ceva? (vezi toată discuția)
Plangere penala costel58 costel58 Doresc un model de plangere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei, pentru a fi introdusa impotriva unui angajator. Unde se depune prima ... (vezi toată discuția)